Χαμόγελα στη Συνδιάσκεψη

Για συμβολικούς λόγους επελέγη το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί όπου πριν από έντεκα χρόνια (!) είχε επισφραγιστεί η επιστροφή του Γ. Σουφλιά. Κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής μάχης, ο κ. Σαμαράς κάλεσε βουλευτές και στελέχη σε πανστρατιά με στόχο τη νίκη της παράταξης, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές κρίσιμες όσο ποτέ για το μέλλον της χώρας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι στις 18 Ιουνίου πρέπει να σχηματισθεί μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία από την επόμενη κιόλας ημέρας θα ξεκινήσει την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για την αλλαγή των όρων του Μνημονίου που αποδείχθηκαν λανθασμένοι και επιδείνωσαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν, είτε σε περίπτωση ακυβερνησίας είτε αν οι κάλπες αναδείξουν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς άσκησε σφοδρή κριτική στις θέσεις και τις προτάσεις που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας και άλλα στελέχη του κόμματος που, όπως τόνισε, οδηγούν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και στο περιθώριο της Ευρώπης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην αλλαγή κλίματος που υπάρχει στην Ευρώπη σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στην ακολουθούμενη πολιτική. Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε με έμφαση στο μείζον ζήτημα της ανάπτυξης και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι από μόνη της η περιοριστική πολιτική δεν θα βγάλει την Ελλάδα από το τούνελ.

Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν την πίστη τους ότι η χθεσινή ενωτικού χαρακτήρα συνδιάσκεψη θα συμβάλει στη μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων, κάτι που έχει αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, και κατ’ επέκταση θα ενισχύσει τη δυναμική της παράταξης καθ’ οδόν προς τις εκλογές. Στη Λ. Συγγρού οριστικοποιείται και αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Σαμαρά, οι οποίες θα είναι στοχευμένες και θα επιλεγούν περιφέρειες όπου η ΝΔ είχε χαμηλές επιδόσεις. Περιοδείες θα πραγματοποιήσει και η Ντ. Μπακογιάννη, όπως και όλα τα κορυφαία στελέχη της παράταξης.

Γκρίνιες

ΤΟ Σαββατοκύριακο επρόκειτο να οριστικοποιηθούν οι λίστες των υποψηφίων του κόμματος, καθώς λήγει αύριο η προθεσμία, οπότε και θα ανακοινωθούν επίσημα. Οι αλλαγές σε πρόσωπα θα αφορούν το Επικρατείας, όπου θα τοποθετηθεί -εκτός απροόπτου στην πρώτη θέση- η Ντ. Μπακογιάννη, και τρεις ακόμη εκλογικές περιφέρειες. Στα Χανιά… νέος υποψήφιος θα είναι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, στην Ηλεία ο Γ. Κοντογιάννης και στο Ηράκλειο ο Λ. Αυγενάκης. Πολλές είναι οι γκρίνιες για τις επιλογές που έγιναν στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, κυρίως όσον αφορά τη γεωγραφική προέλευση των υποψηφίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι υποψήφιοι στην περιφέρεια Κοζάνης προέρχονται όλοι από την περιοχή της Πτολεμαΐδας και κανείς από την Κοζάνη, στο ψηφοδέλτιο της Σάμου δεν υπήρχε υποψήφιος από την Ικαρία και σ’ αυτό της Λέσβου… αγνοήθηκε εντελώς η Λήμνος. Σωστή κατανομή δεν έγινε και στη Βοιωτία, ενώ στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Αττικής κανείς από τους υποψήφιους της ΝΔ δεν έχει ερείσματα στους ποντιακής καταγωγής ψηφοφόρους, που αριθμούν μερικές χιλιάδες στην ευρύτερη περιοχή. Με συνέπεια, όπως εκτιμάται, οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι να κατευθυνθούν προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στελέχη από αρκετές περιφέρειες εξέφραζαν την ελπίδα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στις λίστες για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, πράγμα αμφίβολο με τα σημερινά δεδομένα.


Σχολιάστε εδώ