υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
• Σε καιρούς αιματηρής λιτότητας μήπως θα έπρεπε να ξαναδεί η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών το καθεστώς των ζευγαριών που υπηρετούν στο εξωτερικό και λαμβάνουν από 15.000 έως 20.000 ευρώ τον μήνα; Το επίδομα αλλοδαπής χορηγείται για κάλυψη αναγκών του ιδίου του εργαζομένου και της οικογένειάς του. Στο μέτρο που και οι δύο είναι της ίδιας οικογένειας, τότε πώς δικαιολογείται το διπλό επίδομα; Εάν υπηρετούν σε διαφορετικές Αρχές, τότε έχει νόημα. Διαφορετικά θα πρέπει ο ένας να λαμβάνει το επίδομα και ο έτερος τον μισθό εσωτερικού. Απλώς κάνετε τον λογαριασμό να βάζετε στην πάντα τα μισά και αυτά πλέον αφορολόγητα. Μα ποιος επιχειρηματίας που ρισκάρει βγάζει καθαρά τόσα χρήματα;
— Ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να στείλουν έλληνες μαθητές για να συμμετάσχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις στην Άγκυρα, στο Μαυσωλείο του Κεμάλ, για τη 19η Μαΐου, ήμερα που στην Ελλάδα και διεθνώς τιμάται η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού; Το τραγικό είναι ότι οι Τούρκοι διοργανωτές βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν στους έλληνες μαθητές να κραδαίνουν τουρκικές σημαίες και όταν οι συνοδοί της ελληνικής αποστολής κατάλαβαν τι συνέβαινε, οι Τούρκοι αφαίρεσαν τις σημαίες από τα παιδιά και τους έβαλαν στο τέλος της παρέλασης… Αλλά η ευθύνη παραμένει για όλους όσοι εξέθεσαν τα παιδιά και τη χώρα μας…
• Ο κ. Μολυβιάτης, παλιός στο κουρμπέτι, η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν φυσικά να αλλάξει τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του, επαναφέροντας τον Κωνσταντίνο Ράλλη. Είναι αυτό που δεν έκανε ο κ. Δήμας, ο οποίος διατήρησε τον κ. Παναγόπουλο στη θέση που είχε και επί όλης της περιόδου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παναγόπουλος θα περιμένει τώρα, αναλόγως των συγκυριών, να εξασφαλίσει μια καλή πρεσβεία.
— Πάντως δεν θα έχει και πολλούς λόγους να δυσανασχετεί, καθώς το προσεχές διάστημα ανοίγουν πρεσβείες, όπως το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον, τις οποίες πολύ θα ήθελε. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει η άτυπη «συμφωνία κυρίων» που μοιράζει θέσεις στους «προηγούμενους», οι οποίοι ανταποδίδουν στους επομένους όταν ξαναέρχονται στα «πράγματα».
— Αν κρίνουμε πάντως απ’ τον πολύ σοβαρό προβληματισμό που υπάρχει και στη Συγγρού για τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ΥΠΕΞ, μάλλον θα δυσκολέψουν τα πράγματα για ορισμένους που συνδέθηκαν και με την άσκηση διοίκησης, αλλά και με τη διαχείριση των απόρρητων δαπανών (έστω και εμμέσως).
— Και φαντασθείτε να πέσουν στα «δόντια» του ΣΥΡΙΖΑ που, αν θυμάστε καλά, η τριάδα «ΠΑ- ΠΑ- ΖΕ» έκανε ότι δεν καταλάβαινε όταν ο πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας έθετε επίμονα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, τα ερωτήματα για τις απόρρητες δαπάνες και την εντυπωσιακή αύξησή τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
— Στη Θράκη συνεχίζεται κανονικά το πανηγύρι, με το τουρκικό προξενείο να συνεχίζει να μοιράζει παιγνίδι σε κόμματα και υποψηφίους. Η είδηση πάντως έρχεται από τον Ιλχάν Αχμέτ, καθώς το στέλεχος της ΔΗΣΥ, μετά τη συνεργασία της κ. Μπακογιαννη με τον Αντ. Σαμαρά, αποχώρησε και προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ. Εάν συμβεί αυτό, και με δεδομένο ότι θα δοθεί γραμμή να τον ακολουθούσουν και οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου, τότε είναι πιθανόν να χάσει την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει στη ΔΗΜΑΡ.
• Στη Θράκη έχουμε ξεφύγει εντελώς, καθώς μάθαμε ότι ο Σύνδεσμος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης και η Πλατφόρμα Γυναικών Δυτικής Θράκης διοργάνωσαν συνέδριο στην Κομοτηνή για τον ρόλο της «Τουρκάλας της Δ. Θράκης» στην ελληνική κοινωνία και βασική ομιλήτρια δεν ήταν φυσικά κάποια από τη Γραμματεία Ισότητας η κάποια ελληνίδα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά η Σεβίντς Οζτζάν, σύμβουλος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβουτογλου, η οποία κάλεσε τις γυναίκες να γίνουν η ατμομηχανή αλλαγής της Θράκης και να πάρουν ενεργό μέρος στην πολιτική.
— Το κήρυγμα της κ. Οζντζάν περιλάμβανε και τα γνωστά για «τουρκική ταυτότητα», αλλά ακόμη πιο «αυθεντική» εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γυναίκα από την τουρκική κουλτούρα και παράδοση είναι ότι ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ απηύθηνε δημόσια παραινέσεις για να κάνουν οι γυναίκες όλο και περισσότερα «παιδιά».
— Μετά τα Σκόπια που ανακάλυπταν «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα, τώρα ορισμένοι κύκλοι στη Σόφια άρχισαν να ανακαλύπτουν και… βουλγαρική μειονότητα στη χωρά μας. Σε ένα απόλυτα προκλητικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «24 ώρες» περιγράφεται ότι οι «κρυπτοβούλγαροι» στη Β. Ελλάδα δεν τολμούν να μιλήσουν τη μητρική τους βουλγαρική γλώσσα ή τρέχουν να κρύψουν στο πουκάμισό τους όποιο βουλγαρικό έντυπο ή βιβλίο πέσει στα χεριά τους. Περιγράφει το πόσο βουλγαρική είναι η περιοχή της Καστοριάς και οι Πρέσπες, που ήταν ο τάφος του βασιλιά Σαμουήλ. Και ανακαλύπτει το πόσο κοντά είναι με τη «μακεδονική» μειονότητα, οπότε οφείλουν οι δυο «μειονότητες» να συνεργασθούν…
— Παρ’ ολίγον θα είχαμε μεγάλη έκπληξη στην επιλογή του υπηρεσιακού υπουργού εξωτερικών, καθώς έτυχε ο κ. Π. Πικραμμένος να έχει μεγάλο κύκλο γνωριμιών από τη Γερμανική Σχολή, της οποίας είναι απόφοιτος. Όπως κάθε άνθρωπος, η πρώτη σκέψη που του ήρθε στο μυαλό όταν πηρέ τον κατάλογο των θέσεων που έπρεπε να στελεχωθούν, ήταν να πάει στον παλιό συμμαθητή του. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Α.Ι. Ζέπο.
— Συμμαθητής και φίλος από παλιά, θα αποτελούσε την εύκολη λύση για τον κ. Πικραμμένο, ο οποίος όμως ψάχνοντας βρήκε και μια εναλλακτική, καθώς και ο Π. Αποστολίδης ήταν πάνω-κάτω συνομήλικος και απόφοιτος του ίδιου σχολείου. Τελικά επικρατήσαν ωριμότερες σκέψεις, εξηγήθηκε αρμοδίως στον κ. Πικραμμένο η ευαισθησία της θέσης και ότι θα ήταν προτιμότερο να την αναλάβει ένα έμπειρο και «καθαρό» στέλεχος και έτσι κατέληξαν στην επιστράτευση του Π. Μολυβιάτη.
— Ίσως και αυτή η καραμπόλα να έσωσε και τον κ. Ζέπο στη θέση του γ.γ. του ΥΠΕΞ, καθώς δεξιοί και αριστεροί στο ΥΠΕΞ, μάλλον ανέμεναν την οριστική απομάκρυνση και συνταξιοδότηση του.
• Στο ΝΑΤΟ, σας τα είχαμε πει εγκαίρως, δεν υπήρχε θέμα να γίνει η «γκέλα» στο Σκοπιανό, καθώς είχε προηγηθεί σοβαρή προετοιμασία και κυρίως κάνεις δεν ήθελε τώρα να ανοίξει ένα τέτοιο μέτωπο στο ΝΑΤΟ, αλλά και να υπονομεύσει την όποια σταθερότητα υπάρχει στην Ελλάδα.
Το τραγικό είναι ότι μετά το στραπάτσο που έφαγε ο κ. Γκρούεφσκι και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί στο εσωτερικό της χώρας του, δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να στριμώξει περισσότερο τον κ. Γκρούεφσκι. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να ξεγλιστρήσει από τα δύσκολα, ώστε να επανέλθει… δυναμικά. Αλλά τότε η ευκαιρία για την Ελλάδα θα έχει πετάξει.
— Για να ξέρουμε πάντως τους «φίλους» μας, αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τα δημοσιεύματα του σκοπιανού Τύπου. Εκεί λοιπόν διαπιστώνουμε ότι υμνείται η στάση της Αλβανίας και της Κροατιάς, που μπήκαν μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για να στηρίξουν την ανατροπή τής απόφασης του Βουκουρεστίου. Αλλά αυτοί που έπαιξαν τον πιο δραστήριο ρόλο τόσο δημοσίως όσο και παρασκηνιακά ήταν η Σλοβενία και φυσικά η Τουρκία.