Το ΤΧΣ και οι συμπτώσεις…

• Τώρα που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έστειλε τα 18 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και έγινε ο… μοναδικός μέτοχός τους (τα κεφάλαια των ιδιωτών μετόχων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μετά το «κούρεμα»), έχει μια αξία να δούμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που «κουμαντάρουν» αυτόν τον κρίσιμης σημασίας οργανισμό.

• Η στήλη ανέτρεξε, λοιπόν, στα βιογραφικά των κορυφαίων στελεχών του ΤΧΣ. Και διαπιστώσαμε ορισμένες ενδιαφέρουσες συμπτώσεις. Διαβάζουμε στο βιογραφικό του Χαράλαμπου Κύρκου, εκτελεστικού αντιπροέδρου του Ταμείου, δεύτερου τη τάξει στελέχους μετά τον πρόεδρο, Π. Θωμόπουλο: «Πριν από τον διορισμό του στο ΤΧΣ διετέλεσε εταίρος στην Ernst & Young (…), ενώ πριν της θέσεώς του στην Ernst & Young θήτευσε επί 12ετία στο ΔΣ της EFG Eurobank Ergasias S.A. ως Chief Risk Officer Ομίλου, υπεύθυνος για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με υπερ-25ετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Κύρκος υπηρέτησε στο εξωτερικό για μια τετραετία ως Διευθύνων Σύμβουλος της Banque Nationale de Grece στη Γαλλία (σ.σ.: θυγατρική της Εθνικής) και της EFG Private Bank στο Λουξεμβούργο».

• Στο βιογραφικό της Πέπης Ιπλιξιάν, ενός ακόμη μέλους του 8μελούς διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ, που έχει μακρά θητεία σε εμπορικές τράπεζες, διαβάζουμε ότι «έχει εμπειρία τριάντα χρόνων και πλέον στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα και την Αμερική. H τελευταία εμπειρία της πριν έρθει στο ΤΧΣ ήταν στην EFG Eurobank, όπου αρχικά προσελήφθη για την ανάπτυξη της Διεύθυνσης Στρατηγικής, αναφερόμενη κατευθείαν στη Διοίκηση της τράπεζας, και στη συνέχεια στη θέση του Senior Manager Audit and Compliance για το Wholesale Banking Marketing & Support Division της EFG Eurobank».

• Απολογισμός: Από τα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δύο έχουν μακρά θητεία σε εμπορικές τράπεζες. Και τα δύο αυτά μέλη έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών σε υψηλές θέσεις στον όμιλο της Eurobank! Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται περί συμπτώσεως…

Νέα… «απόνερα» στο PSI

• Μάθαμε πριν από λίγες ημέρες με πολλή χαρά ότι ο πάμπλουτος κ. Νταρτ από τα Νησιά Κέιμαν «τσέπωσε» 400 ζεστά εκατομμυριάκια ευρώ για το ομόλογο αγγλικού δικαίου που έληξε στις 15 Μαΐου και ουδείς ως τώρα έχει εξηγήσει γιατί το πληρώσαμε στο ακέραιο. Όπως και να ‘χει, ευχόμαστε καλοφάγωτα τα εκατομμύρια στον κ. Νταρτ, αρκεί να βρεθούν τώρα και τα λεφτά για να πληρωθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

• Το κακό είναι ότι με τα «απόνερα» του PSI δεν έχουμε τελειώσει ακόμη και κινδυνεύουμε να μάθουμε πολλά το επόμενο διάστημα για άλλον έναν εκατομμυριούχο ιδιώτη επενδυτή, τον Ρολφ Κοχ, που έχει τοποθετήσει 500.000 ελβετικά φράγκα σε ένα άλλο κρατικό ομόλογο ελβετικού δικαίου. Αυτός έγραψε στην ανάδοχο της έκδοσης, την Credit Suisse, και ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται ρήτρα του ομολόγου, επειδή δόθηκαν στη Φινλανδία εγγυήσεις για να εγκρίνει νέο δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα. Άρα, ισχυρίζεται, παραβιάζεται η αρχή της ισότιμης μεταχείρισης όλων των πιστωτών και θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο ή να του προσφέρει τις ίδιες εγγυήσεις ή να τον πληρώσει προκαταβολικά στο ακέραιο.

• Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους απορρίπτει αυτήν την επιχειρηματολογία, επειδή οι εγγυήσεις δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά μέσω των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Βέβαια, για την παροχή των εγγυήσεων συμφώνησε σε Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση – ο τότε υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος. Να δούμε, λοιπόν, πώς θα διευθετηθεί αυτό το νομικό θέμα, γιατί, αν γίνει δεκτή η επιχειρηματολογία του κ. Κοχ, θα έχουμε νέα «αιμορραγία» εκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία. Ιδίως αν θέσουν το ίδιο θέμα και άλλοι κάτοχοι ομολόγων ξένου δικαίου, που έχουν τις ίδιες ρήτρες ίσης μεταχείρισης των πιστωτών.


Σχολιάστε εδώ