Το μεγάλο στοίχημα του Σαμαρά

Οι αντιδράσεις, πάντως, στο εσωτερικό της παράταξης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ από ορισμένες πλευρές διατυπώνονται αμφιβολίες (επιφυλάξεις) για το κατά πόσο η συμφωνία αυτή θα έχει θετικό πρόσημο. Οι αντιδράσεις είναι ακόμη πιο αισθητές σε περιφέρειες όπου, με βάση τη συμφωνία, θέσεις στις λίστες της ΝΔ θα καταλάβουν στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ταυτόχρονα, ασκείται κριτική για τους χειρισμούς της ηγεσίας τόσο στην περίπτωση της κ. Μπακογιάννη όσο και των πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ, που σε ορισμένες στιγμές προκάλεσαν ανεπιθύμητους συνειρμούς. Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει δημιουργήσει η στάση σιωπής που έχουν επιλέξει οι δυο αντιπρόεδροι του κόμματος, Στ. Δήμας και Δ. Αβραμόπουλος, οι οποίοι και δεν έδωσαν το «παρών» τους στην εκδήλωση όπου επισημοποιήθηκε η συμφωνία με την κ. Μπακογιάννη.

Στη Λ. Συγγρού υπάρχει προβληματισμός και αμηχανία, ωστόσο ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι προϊόντος του χρόνου… «θα καταλαγιάσουν τα πάθη» και το κλίμα θα αμβλυνθεί, καθώς όλοι θα κατανοήσουν ότι, όταν το διακύβευμα είναι η σωτηρία της χώρας, όλα τα άλλα ελάχιστη σημασία πρέπει να έχουν. Από την άλλη, γνωρίζει καλά τις παρενέργειες που θα προκύψουν αν κι εφόσον δεν δικαιωθούν οι προσδοκίες του. Άλλα στελέχη, πάλι, τόνιζαν ότι σε μια περίοδο που κρίνεται το μέλλον της χώρας, δεν είναι λογικό ορισμένοι να δίνουν «μάχες οπισθοφυλακής»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ενστάσεις (διαφωνίες) προέρχονται από τον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του προέδρου της ΝΔ που είχαν πρωτοστατήσει στην προσπάθειά του να απαλλάξει το κόμμα από τα «τζάκια» και την οικογενειοκρατία. Με την επιστροφή της κ. Μπακογιάννη ακυρώνεται ουσιαστικά αυτή η προσπάθεια και αλλοιώνεται το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΝΔ, επισημαίνουν. Θέτουν όμως και πρακτικά ζητήματα, όπως το πόσες από τις 161.000 ψήφους που συγκέντρωσε η Δημοκρατική Συμμαχία στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα μετακινηθούν στη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν το γεγονός ότι στελέχη της κ. Μπακογιάννη είτε διαφώνησαν και διαχώρισαν τη θέση τους είτε προσχώρησαν σε άλλα κόμματα. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του ευρωβουλευτή και στενού της συνεργάτη Θ. Σκυλακάκη, που πιθανότατα θα στηρίξει τον Στ. Μάνο, του μουσουλμάνου κ. Ιλχάν, που στις 17 Ιουνίου θα είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και του Γ. Οικονόμου, που αρνήθηκε να μπει στις λίστες. Άπαντες, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η οικογένεια Μητσοτάκη επηρεάζει ένα ποσοστό ψηφοφόρων, που στη διάρκεια του χρόνου είναι σχεδόν… οικογενειακοί και υπερβαίνουν το 1,5%. Οι γκρίνιες των στελεχών της ΝΔ εκτείνονται και σε λιγότερο κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. το γεγονός ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αλλά σε ουδέτερο έδαφος, αλλά και το ότι η κ. Μπακογιάννη ανέστειλε τη δραστηριότητα του κόμματός της, ενώ -όπως σημειώνουν- θα έπρεπε να προχωρήσει στη διάλυσή του. Επικαλούνται μάλιστα ως… επιχείρημα το ότι ο πατέρας της Κ. Μητσοτάκης το 1978 είχε διαλύσει το κόμμα των Νεοφιλελευθέρων πριν προσχωρήσει στη ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Το ίδιο έκανε ο Αβραμόπουλος με το ΚΕΠ και ο Σαμαράς με την Πολιτική Άνοιξη. Στις αιτιάσεις ότι δεν τήρησε την προεκλογική δέσμευσή της πως θα αποχωρήσει από την πολιτική αν αποτύχει με τη Δημοκρατική Συμμαχία, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να δώσει τη μάχη, διαφορετικά θα ένιωθε ρίψασπις!

«Δεν σέβεται…»

Από τη Λ. Συγγρού, στο μεταξύ, καταβάλλονται προσπάθειες να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις που σημειώνονται σε ορισμένες περιφέρειες όπου στις λίστες θα ενταχθούν (σε εκλόγιμες θέσεις) πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα στα Χανιά, όπου ο Χρ. Μαρκογιαννάκης θα τοποθετηθεί στην πρώτη θέση, που σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός εκλόγιμων θέσεων ο Κ. Γύπαρης. Τοπικά στελέχη της ΝΔ αντιδρούν έντονα και οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά του κ. Μαρκογιαννάκη, με τον οποίο βρίσκονταν σε αντιπαράθεση τους προηγούμενους μήνες, ενώ υπάρχουν κι ορισμένοι που απειλούν με παραιτήσεις από τις κομματικές οργανώσεις. Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή, εκτός από τις επιφυλάξεις της συνολικά για τη συμφωνία, επισημαίνει ότι ως προς τον κ. Μαρκογιαννάκη η ηγεσία της παράταξης δεν έλαβε υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι ο τελευταίος μπορεί στις εκλογές του Μαΐου να συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό ψήφων, όμως «η υπόλοιπη κοινωνία έχει γι’ αυτόν απολύτως αρνητική εικόνα». Ακόμη τα μέλη της Νομαρχιακής διαπιστώνουν ότι «…για μια ακόμη φορά η παράταξή μας ούτε αναγνωρίζει ούτε σέβεται τους αγώνες μας» και προσθέτει ότι «εμείς επί δυο χρόνια δεχθήκαμε όργιο απειλών, εκβιασμών και ύβρεων από αυτούς που ήδη τώρα καυχώνται ότι επέστρεψαν για να συνεχίσουν αυτά που η τοπική κοινωνία γνωρίζει και καταδικάζει». Τέλος, τα στελέχη αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο με τα μέλη και τους ψηφοφόρους της παράταξης και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν τις τελικές αποφάσεις τους, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Στην Ηλεία οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την «επιστροφή» του Γ. Κοντογιάννη, ο οποίος στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν υποψήφιος στη Βʼ Αθηνών. Εκτός απροόπτου θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση, με συνέπεια η Δ. Αυγερινοπούλου να «σπρωχθεί» στην τρίτη (και μη εκλόγιμη) θέση. Από τη Λ. Συγγρού επισημαίνουν πως δεδομένου ότι η ΝΔ θα αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της σε πανελλήνια κλίμα, θα καταφέρει να εκλέξει και τρίτο βουλευτή στην Ηλεία. Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο κ. Κοντογιάννης δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή καθένας πρέπει να σκεφθεί πολιτικά και εθνικά βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα προσωπικά. «Δεν μπορεί ο Αντ. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη να προχωρούν μαζί και από κάτω κάποιοι για τα προσωπικά τους συμφέροντα να τραβούν το σχοινί δεξιά ή αριστερά», παρατήρησε. Στις αρχές της εβδομάδας παραιτήθηκε το μέλος της ΝΟΔΕ Θ. Κατσίμπελης, αν και σε επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά διευκρίνισε ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με την επιστροφή της κ. Μπακογιάννη. Τέλος, στο Ηράκλειο ο Λ. Αυγενάκης θα πάρει τη δεύτερη θέση και θα υποχωρήσει στην τρίτη ο Γ. Δεικτάκης.

Μια θέση στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας θα καταλάβουν οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης στην Α’ Αθηνών, Γ. Ανατολάκης στη Βʼ Πειραιά, Π. Μαρκάκης στη Μαγνησία, ενώ ο Κυρ. Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, τονίζοντας ότι δεν έφυγε από τον ΛΑΟΣ για την καρέκλα, αλλά θα στηρίξει την πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά για επανένωση της Κεντροδεξιάς. Υποψήφιος δεν θα είναι και ο Κ. Κιλτίδης, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα στηρίξει τις αρχές της παράταξης. Στη ΝΔ προσχώρησαν τα προηγούμενα 24ωρα τρεις ακόμη υποψήφιοι του ΛΑΟΣ: οι Π. Αβραμόπουλος (Ηλεία), Γ. Γερολυμάτος (Βʼ Αθηνών) και Γ. Ρούσος (Αʼ Αθηνών). Επίσης προσχώρησαν ο Στ. Σταυρίδης, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δράσης στις εκλογές του Μαΐου, και ο Γ. Κυριακίδης, υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην Ημαθία.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ