Τα κατάφερε ο Καρατζαφέρης να αυτοδιαλυθεί

Οι ισχυρισμοί του, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα της χώρας.

Τα τελευταία 24ωρα ο κ. Καρατζαφέρης εκτοξεύει πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς («προδότης», «αρουραίος» κ.ά.), καταφεύγει σε λοιδορίες, ενίοτε και σε ύβρεις («ρουφιάνος» κ.ά.) κατά των συγκεκριμένων στελεχών και γενικώς δείχνει να βρίσκεται «εκτός ορίων». Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τις αλλεπάλληλες «εκρήξεις» του στον πανικό του για τα φαινόμενα αποσύνθεσης που παρουσιάζει το κόμμα του, το οποίο κινδυνεύει με ολική κατάρρευση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Μετά τους Μ. Βορίδη και Άδ. Γεωργιάδη, που εγκατέλειψαν το κόμμα προεκλογικά, τις τελευταίες ημέρες άλλα τέσσερα στελέχη του κ. Καρατζαφέρη και πρώην βουλευτές (Αθ. Πλεύρης, Κυρ. Βελόπουλος, Γ. Ανατολάκης, Π. Μαρκάκης) προσχώρησαν στη ΝΔ, με συνέπεια να αποψιλωθεί κι άλλο ο ΛΑΟΣ. Πόσω μάλλον που –σύμφωνα με τις πληροφορίες– τον ίδιο δρόμο ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι.

Οι μόνοι από τους προβεβλημένους που παραμένουν στο κόμμα είναι ο Κ. Αϊβαλιώτης, ο Αστ. Ροντούλης και ο… νεοαποκτηθείς Γ. Κύρτσος. Στον ίδιο πανικό πρέπει να αποδοθούν και οι καταγγελίες του ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά κυρίως οι πρώτες, που έχουν ενοχληθεί από τα «ανοίγματα» που έκανε προς την πλευρά της Ρωσίας!

Στοχοποιεί μάλιστα τον Αντ. Σαμαρά, ισχυριζόμενος ότι… κατʼ εντολήν της αμερικανικής πρεσβείας διαλύει τον ΛΑΟΣ και ότι η πρωτοβουλία του για επανασυσπείρωση της Κεντροδεξιάς επί της ουσίας είναι «πανστρατιά προδοτών».

Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του, μάλιστα, καταφέρεται με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις κατά του κ. Σαμαρά, που αν τις διατύπωνε και δημόσια πιθανότατα θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Τα… παράδοξα, πάντως, είχαν και συνέχεια, αφού αντίθετος με την απόφαση του Αθ. Πλεύρη να προσχωρήσει στη ΝΔ εμφανίστηκε ο πατέρας του Κώστας, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, όταν στη διευρυμένη συνεδρίαση των πρώην βουλευτών και των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ κι ότι το κόμμα θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές.

Ορισμένοι βουλευτές, μεταξύ αυτών ο κ. Πλεύρης, διαφώνησαν και υποστήριξαν ότι ο ΛΑΟΣ πρέπει να απαντήσει θετικά στο προσκλητήριο του κ. Σαμαρά. Αντιδρώντας έντονα ο κ. Καρατζαφέρης, ζήτησε από τον κ. Πλεύρη να εγκαταλείψει την αίθουσα, ενώ κατά την αποχώρησή του λέγεται ότι προπηλακίστηκε από συγκεντρωμένους έξω από τα γραφεία. Αντίθετα με ό,τι διακήρυσσε δημοσίως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι είχε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά δεν τα… βρήκαν στον αριθμό των στελεχών που θα έπαιρναν θέση (εκλόγιμη) στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ζήτησε 16 θέσεις (!), ενώ ο κ. Σαμαράς τού πρόσφερε μόνο… 2-3. Από τη Λ. Συγγρού επιβεβαιώνουν τις 16 θέσεις, αλλά όχι και τις 2-3. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διέψευσε τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες ότι εκτός από τις θέσεις ζήτησε και μερίδιο από την προεκλογική επιχορήγηση.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ο ΛΑΟΣ είχε μείνει οριακά (2,9%) εκτός Κοινοβουλίου, ωστόσο μετά τις αποχωρήσεις στελεχών και το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί μεταξύ των ψηφοφόρων του ενδεχόμενη ανάκαμψη του κόμματος πρέπει να θεωρείται απίθανη.

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μετακινήσεις προς τη ΝΔ ως… συνέπεια προσκλητηρίου συστράτευσης του κ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ