Στο νήμα ο νικητής

Είναι ουσιαστικά, όπως εκτιμούν έμπειροι και έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, οι πρώτες εκλογές μετά τη σηματοδότηση του τέλους της μεταπολίτευσης.

Αλλά και η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ελληνική πολιτική ιστορία, μάλλον η πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο, που κόμμα της Αριστεράς διεκδικεί επί ίσοις όροις την κυβέρνηση της χώρας (το 1958 η ΕΔΑ είχε αναδειχτεί σε αξιωματική αντιπολίτευση με 25% περίπου)!

Αυτό από μόνο του δείχνει τις σαρωτικές αλλαγές που έφερε στην κοινωνική και πολιτική δυναμική η τελευταία διετία, με τα Μνημόνια, τη βίαιη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του λαού, τη ριζοσπαστικοποίηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Όλα παραπέμπουν σε μια αναμέτρηση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ οριακή. Και αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Το δεύτερο είναι η πολιτική περιθωριοποίηση του έως και πρόσφατα κραταιού ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινδυνεύει να υποστεί μια ήττα με στρατηγικά χαρακτηριστικά, να συνθλιβεί στις μυλόπετρες του νέου διπολισμού, να απολέσει οριστικά την ηγεμονία στον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο, με παρενέργειες άγνωστες αυτήν τη στιγμή για το μέλλον του.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τα παραπάνω, βγάζουν καθαρά αυτόν τον οριακό χαρακτήρα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Άλλες φέρνουν πρώτη τη ΝΔ με μικρή διαφορά και άλλες πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίσης μικρή διαφορά.

Αυτό δείχνει ότι η μάχη θα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Και είναι μια καθʼ όλα ανοιχτή μάχη, με έντονα χαρακτηριστικά μεγάλης πόλωσης, μιας πόλωσης που δεν είδαμε στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Μιας πόλωσης που καθορίζεται εν πολλοίς και από το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ (κυρίως) όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν αναδείξει σε υπʼ αριθμόν ένα στόχο τους τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, τον νέο χαρισματικό ηγέτη της ευρύτερης Αριστεράς με έντονα χαρακτηριστικά Ανδρέα (όπως λένε πολλοί), και επιχειρούν με κάθε τρόπο την αποδόμησή τους, με τη βοήθεια και των συστημικών ΜΜΕ.

Πρόκειται, επομένως, για μια μάχη με ανεξέλεγκτες διαστάσεις ορισμένες φορές, με χτυπήματα ακόμα και κάτω απʼ τη ζώνη, με άρωμα ακόμα και αντικομμουνισμού περασμένων δεκαετιών…

Η συσπείρωση της ΝΔ, το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ…

Αυτά που προκύπτουν μέχρι τώρα, τρεις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές, από τις δημοσκοπήσεις, είναι τα εξής:

• Μάχη σκληρή, όπως προαναφέραμε, για την πρώτη θέση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

• Σοβαρή αύξηση της συσπείρωσης αυτών των δύο κομμάτων, των οποίων τα ποσοστά αναμένεται να κινηθούν πάνω από το 25%.

• Το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής κυμαίνεται γύρω από τα ποσοστά της 6ης Μαΐου, αλλά με τάσεις πτωτικές. Είναι εμφανές ότι πιέζεται τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά…

• Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιέζονται κυρίως από τη ΝΔ. Τα ποσοστά τους κυμαίνονται λίγο κάτω από 7%. Φαίνεται, επίσης, ότι αυτό το κόμμα έχει υποστεί κόστος από τον χειρισμό του περιβόητου θέματος με το non paper στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

• Η ΔΗΜΑΡ δείχνει μια αξιοσημείωτη αντοχή, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να επαναπατρίσει όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους του 2009. Τα ποσοστά της κυμαίνονται στο 6-7%.

• Το ΚΚΕ έχει πτωτική τάση. Χάνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι πληρώνει την πλήρη άρνησή του για οποιαδήποτε πολιτική συμμαχία. Κι αν τα ποσοστά του πέσουν γύρω στο 5%, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κάποια κρίση…

• Η Χρυσή Αυγή επίσης κινείται καθοδικά. Όλα δείχνουν ότι θα είναι και στη νέα Βουλή, αλλά με ποσοστά γύρω στο 5%, ίσως και πιο κάτω. Χάνει προς τη ΝΔ.

• Ο ΛΑΟΣ δείχνει να συρρικνώνεται σε ποσοστά κάτω και από το 1%. Φαίνεται πως η συσπείρωση στην οποία κάλεσε ο Αντ. Σαμαράς πέτυχε τον στόχο της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη…

• Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλλον ούτε αυτήν τη φορά θα μπουν στη Βουλή. Τα ποσοστά τους έχουν πέσει γύρω στο 2%, μάλλον προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.

• Οριακά θα κινηθεί η συνεργασία Μάνου-Τζήμερου. Αν αντέξουν στην πόλωση, ίσως να μπουν οριακά στη Βουλή.

• Τα εκτός Βουλής κόμματα από 19% που είχαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου τώρα πέφτουν γύρω στο 5%, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Αυτό που χαρακτηρίζει το προεκλογικό κλίμα των τελευταίων ημερών είναι η ενίσχυση της ΝΔ, ως αποτέλεσμα του προσκλητηρίου για επανένωση της Κεντροδεξιάς που απηύθυνε ο Αντ. Σαμαράς, που επικυρώθηκε και με τη χτεσινή εθνική εκλογική συνδιάσκεψη του κόμματος.

Βέβαια, η ΝΔ ενισχύεται και από τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλειστεί η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και να βοηθηθούν οι λεγόμενες φιλομνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει αυτό το ρεύμα, αυτήν τη δυναμική που εκφράστηκε στις 6 Μαΐου.

Γιʼ αυτό, επαναλαμβάνουμε, πάμε σε μια απʼ τις πιο ανοιχτές και αμφίρροπες εκλογές σε ό,τι αφορά την πρώτη θέση, από την οποία και θα εξαρτηθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις, ποια κυβέρνηση θα έχουμε.

Αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, όλα δείχνουν ότι θα σχηματιστεί η κυβέρνηση που δεν έγινε δυνατό να σχηματιστεί μετά την 6η Μαΐου. Δηλαδή μια κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ίσως και ΔΗΜΑΡ.

Με δεδομένο ότι αυτήν τη φορά το πρώτο κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστά πάνω από 25%, διευκολύνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης, αφού το πρώτο κόμμα θα έχει παραπάνω από 120 βουλευτές. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, τότε ίσως θα έχουμε την πρώτη μετεμφυλιακά κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα!

Μια εξέλιξη βέβαια που κάνουν και θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτρέψουν οι δανειστές, απειλώντας ακόμα και με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και χρεοκοπία!


Σχολιάστε εδώ