Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Tην ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές στο ΧΑ το κύριο ερώτημα ήταν κατά πόσον θα «αντέξουν» οι 500 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Με την αγορά να κινείται πέριξ νέων χαμηλών 23 ετών!

• Η εικόνα ήταν από την αρχή ως το τέλος απογοητευτική και οι μόνες εντολές που περνούσαν στο σύστημα αφορούσαν σε πωλήσεις. Αθρόες πωλήσεις, χωρίς καμία διαφοροποίηση σε κλάδο, επιλεγμένες ή μη μετοχές, ούτε καν με κριτήριο κι αυτό ακόμα το ύστατο «όπλο» πολλών εισηγμένων: το μέρισμα, όσο και όποιο κι αν είναι αυτό. Άπαντες ξεπουλάνε τα πάντα, με πρώτους τους ξένους, οι οποίοι εξάλλου είναι και αυτοί που ακόμα έχουν σχετικά σημαντικές θέσεις σε εισηγμένες, ιδίως του εικοσάρη δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε αρκετά χαρτιά – πάλαι ποτέ πρωταγωνιστές της αγοράς από χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες.

• Ρευστοποίηση σε όλο το φάσμα του ταμπλό είναι ο μοναδικός χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδώσει ανάγλυφα αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ, σε συνδυασμό με σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, η οποία όμως δεν δείχνει να εμποδίζει τους πωλητές να συνεχίζουν μετά μανίας να «σπρώχνουν» χαρτιά.

• Το να ψάχνει κανείς να βρει τα αίτια ή τις αφορμές για τη συνεχιζόμενη κατρακύλα της αγοράς είναι τουλάχιστον άσκοπο. Ο καθένας μπορεί να… διαλέξει: από την αγωνία των επενδυτών για την τύχη της Ελλάδας και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ως τις προειδοποιήσεις και τις δηλώσεις πολιτικών για την επόμενη ημέρα της χώρας στην περίπτωση που επικρατήσουν στις κάλπες του Μνημονίου οι αποκαλούμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις. Όλα «παίζουν», όλα συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ για τον μέσο επενδυτή, πολύ περισσότερο για όσους έχουν απομείνει να δραστηριοποιούνται στο ΧΑ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι διαχειριστές κεφαλαίων που είτε είναι υποχρεωμένοι εκ του καταστατικού τους (έξοδος μετοχών από κλαδικούς ή κεφαλαιακούς δείκτες) να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά, είτε λόγω της τραγικής αποτίμησης στην οποία έχουν περιέλθει οι αρχικές τους τοποθετήσεις προσπαθούν να «σώσουν» ό,τι μπορούν. Και φυσικά πωλούν με «επιθετικό» τρόπο και με ζημίες.

• Το κλίμα είναι τεταμένο, όλοι «βλέπουν» πια με ορίζοντα τη 17η Ιουνίου και τις κάλπες και για όσο διάστημα θα συνεχίζεται αυτή η αβεβαιότητα κανείς δεν θα περιμένει κάτι καλύτερο…


Σχολιάστε εδώ