Σενάρια «παροχών» στην Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο:

– Η ιδέα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έχει πέσει και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα, σύμβουλος του γάλλου Προέδρου Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιφέρειας δεν μπορούν να επανέλθουν σε ανάπτυξη χωρίς νέα ελάφρυνση του χρέους τους.

– Η χαλάρωση της λιτότητας θεωρείται βέβαιη, πολύ περισσότερο όταν διαπιστώνεται από τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η υστέρηση στα έσοδα φέτος θα φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που θα επέβαλλε, εάν εφαρμοζόταν με συνέπεια το αρχικό Μνημόνιο, μεγάλου ύψους έκτακτα μέτρα και για το 2012, πέραν των περικοπών δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για τη διετία 2013-2014. Στο πλαίσιο αναπροσαρμογής του προγράμματος, η παράτασή του κατά ένα έως δύο χρόνια θεωρείται ήδη επιβεβλημένη, για να γίνει με ηπιότερο τρόπο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή του σχηματισμού μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος. Τελευταία σενάρια κάνουν λόγο για παράταση ακόμη και μέχρι το τέλος του 2017, με σημαντική αύξηση των διεθνών δανείων προς την Ελλάδα.

– Επιβεβλημένη θεωρείται και η στήριξη της Ελλάδας με ένα μεγάλο επενδυτικό «πακέτο», με μεγάλες αλλαγές στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, κινητοποίηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έκδοση project bonds για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Για τον σκοπό αυτό θα χρειασθεί τουλάχιστον να διπλασιασθούν τα ίδια κεφάλαια της ΕΤΕπ, κάτι που η Γερμανία αποδέχθηκε ήδη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.


Σχολιάστε εδώ