Παίρνουν τον Ντάουνερ να μιλήσει στην Ευρωβουλή

Η απόφαση

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς και υποστηρίχθηκε από την πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, Χέλεν Φλοτρ, η οποία οργάνωσε παρασκηνιακά την εξέλιξη αυτή σε συνεννόηση με την Άγκυρα, χωρίς να ενημερώνει τα μέλη της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής και δη τους Κυπρίους.

Οι τουρκοκύπριοι «βουλευτές»

Τόσο η κ. Φλοτρ όσο και η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησαν όπως παρευρεθούν στην αίθουσα και οι λεγόμενοι «τουρκοκύπριοι βουλευτές» του ψευδοκράτους. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο των ευρωβουλευτών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, επειδή υπάρχει θεσμικό ζήτημα. Εάν γινόταν αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα, θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου και θα δινόταν λαβή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με στόχο να αποκτήσουν οι Τουρκοκύπριοι καθεστώτος παρατηρητών, κατά το πρότυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι πάγιο τουρκικό αίτημα. Πάντως, οι κύπριοι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν μετά τη λήψη της απόφασης. Το ίδιο συνέβη και με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, η οποία εκ πρώτης ήταν αιφνιδιασμένη. Δεν είχε θέση κατά πόσον ο κ. Ντάουερ θα έπρεπε να παρευρεθεί ή όχι ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ. Και αυτό διότι η εν λόγω Επιτροπή δεν εξετάζει το Κυπριακό, αλλά τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ στο πλαίσιο των οποίων επηρεάζεται η τουρκική ενταξιακή πορεία.

Η κυπριακή προεδρία

Η παρουσία του κ. Ντάουνερ γίνεται δύο εβδομάδες πριν από την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας και με επιμονή της τουρκικής πλευράς, δηλαδή της Άγκυρας, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνομιλεί με την Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Ιουλίου. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η ευθύνη για τη μη λύση ανήκει στους Ελληνοκυπρίους και ότι θα έπρεπε να συγκληθεί πολυμερής για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Ιουλίου, ώστε να συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Συνεπώς, κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν τους Τουρκοκυπρίους.

Ο ρόλος του Ντάουνερ

Θεσμικά ομιλούντες, η όποια ενημέρωση στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή γίνεται από την Προεδρία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην παρούσα φάση η τουρκική πλευρά με την πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Χέλεν Φλοτρ θεωρούν ότι μέσω του κ. Ντάουνερ θα βοηθηθούν οι τουρκικές θέσεις. Ο κ. Ντάουνερ με τις κατά καιρούς απόψεις του μακράν απέχει από την ουδετερότητα, την οποία θα όφειλε να τηρεί, και πολλές φορές με τη στάση του έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τα ελληνοκυπριακά κόμματα, ακόμη και από την κυπριακή Βουλή. Πρόβλημα θα προκύψει εάν ο κ. Ντάουνερ καταλογίσει ευθύνες 15 μέρες πριν από την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ και στον Πρόεδρο Χριστόφια.


Σχολιάστε εδώ