Παίρνει πίσω τον ΔΟΛ ο Σταύρος Ψυχάρης

Η δημόσια υποχρεωτική ανακοίνωση αφορά την εξαγορά του 40,414% του μετοχικού κεφαλαίου, με σύμβουλο την Alpha Bank. Ο Στ. Ψυχάρης χρειάζεται 5,8 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του περίπου 41% και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ.

Αν δεν συμμετάσχει ο Β. Ρέστης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο οποίος έχει περίπου το 20% του Οργανισμού, το ποσοστό του θα μειωθεί στο 10%. Ο Στ. Ψυχάρης θα το αποκτήσει με τη δημόσια προσφορά, καταβάλλοντας στον επιχειρηματία περίπου 3 εκατ. ευρώ, όταν ο Β. Ρέστης έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 40 εκατ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, η πλευρά Ρέστη να αντιδράσει στο σχέδιο Ψυχάρη, που απλώς τον θέτει εκτός εταιρείας. Ο Στ. Ψυχάρης, διαθέτοντας περίπου 13,5 εκατ. ευρώ, βάζει λεφτά στο ταμείο του Οργανισμού και παίρνει πίσω τον έλεγχο της εταιρείας, ελπίζοντας πως θα επαναλειτουργήσει, με τη χορήγηση και ενός ομολογιακού δανείου ύψους 20 εκατ. ευρώ. Εδώ φαίνεται πως θα μπουν στον ΔΟΛ οι επιχειρηματίες-φίλοι του εκδότη.

Το κρίσιμο είναι γιατί έκανε αυτήν την κίνηση ο Στ. Ψυχάρης. Η απάντηση είναι απλή. Ο ΔΟΛ δεν χρειάζεται πλέον το χρηματιστήριο, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν λεφτά σε αυτό, αλλά αποτελεί και ανάχωμα πλέον στις όποιες επιλογές της εταιρείας. Ως γνωστόν, όσο μια εκδοτική εταιρεία είναι στο χρηματιστήριο και λαμβάνει χρήματα από τους μετόχους είναι υποχρεωμένη να δίνει αναφορά και να τηρεί τους κανόνες διαφάνειας. Επιπλέον, στην κρίση είναι πιο εύκολο για μια εταιρεία να ελιχθεί όταν είναι εκτός ΧΑ – επιλογή που ακολούθησαν οι Εκδόσεις Λυμπέρη και η ΙΜΑΚΟ. Τον δρόμο του ΔΟΛ φαίνεται πως θα ακολουθήσουν κι άλλα συγκροτήματα, όπως ο Πήγασος και η «Καθημερινή», που έχουν κάνει ένα ακόμη βήμα. Έχουν μετατρέψει σε holding τις μητρικές εταιρείες και οι δραστηριότητες σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο κ.λπ. είναι διασκορπισμένες σε μητρικές. Τα ΜΜΕ μπαίνουν, λοιπόν, στην πιο σκληρή φάση για την επιβίωσή τους και θα τα δώσουν όλα για να το πετύχουν.

Η «φούσκα» των ΜΜΕ

Η κίνηση Ψυχάρη δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχία του ΔΟΛ. Η εταιρεία μπόρεσε να παραμείνει μόλις 14 χρόνια στο ΧΑ και επιχειρεί τώρα την έξοδό της από τη χρηματιστηριακή αγορά λίγα μόλις χρόνια από τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη. Ο ΔΟΛ μπήκε φουριόζος στο χρηματιστήριο, ανακοινώνοντας αλλεπάλληλες συμφωνίες, οι οποίες δεν είχαν τελικά, όπως αποδείχτηκε, το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Παρά την επεκτατική πολιτική του Οργανισμού όμως και τις επενδύσεις που έκανε με το ιντερνετικό εγχείρημα, αρχικά με το in.gr, ο Οργανισμός μπήκε σε βαθιά κρίση.

Έχει σημασία το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο έγιναν αυτές οι κινήσεις. Η επιλογή του χρηματιστηρίου για τις εταιρείες ΜΜΕ δημιούργησε μια «φούσκα», που έσπασε μέσα στην κρίση και απειλεί να συμπαρασύρει τους πάντες στα Μέσα. Το πράσινο φως έδωσε η κυβέρνηση Σημίτη, που επέτρεψε σε πολλές προβληματικές εταιρείες να πάρουν τα χρήματα του κόσμου χωρίς στη συνέχεια οι αρμόδιες επιτροπές του ΧΑ να προβούν σε κανέναν έλεγχο.

Συνολικά, οι εταιρείες ΜΜΕ συγκέντρωσαν μέσω ΧΑ το ποσόν των 632 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της έκδοσης για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτά όμως τα χρήματα κάπου χάθηκαν. Ο ΔΟΛ συγκέντρωσε 234 εκατ. ευρώ με την εισαγωγή που έκανε τον Οκτώβριο του 1999 και 50 εκατ. ευρώ στη συνέχεια, έναν χρόνο μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 184 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Χ. Κ. Τεγόπουλος με συνολικά έσοδα 107 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της (20 εκατ. ευρώ) τον Δεκέμβριο του 1998, ακολουθώντας τον ΔΟΛ και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (87 εκατ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2000. Η Καθημερινή συγκέντρωσε 72 εκατ. ευρώ, ο Πήγασος 61 εκατ. ευρώ, το Mega 55 εκατ. ευρώ, το Alter 46 εκατ. ευρώ, οι Εκδόσεις Λυμπέρη 19 εκατ. ευρώ, η ΙΜΑΚΟ 13,4 εκατ. ευρώ, η Ναυτεμπορική 10 εκατ. ευρώ, οι Αττικές Εκδόσεις 5,7 εκατ. ευρώ και οι Τεχνικές Εκδόσεις 4,5 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ