Πάει στη μάχη χωρίς τους «μπαρουτοκαπνισμένους»

Πολλά στελέχη επισημαίνουν ότι τα σημαντικά λάθη που έγιναν στην προεκλογική περίοδο αλλά και η αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική που υπάρχει οφείλονται πρωτίστως στην έλλειψη ενός έμπειρου και καλά συντονισμένου επιτελείου γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Είναι ένα επιτελείο με επαρχιακή συγκρότηση, όχι ως προς το γεωγραφικό επίπεδο, αλλά ως προς το επίπεδο σκέψης», υπογράμμιζαν έμπειρα στελέχη του κόμματος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν «μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη» με ευρύτητα σκέψης και πλήρη γνώση των πολιτικών δεδομένων δίπλα στον Ευ. Βενιζέλο σε μια κρίσιμη περίοδο, που κρίνεται όχι μόνο το μέλλον της χώρας αλλά και η ίδια η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, σημειώνουν, υπάρχουν πρόσωπα χωρίς σοβαρό πολιτικό εκτόπισμα και χωρίς ιδιαίτερη πείρα σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» ή «διαχείρισης κρίσεων».

Τονίζουν δε πως είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του Γιώργου Παπανδρέου με τους «κηπουρούς», το οποίο πρέπει να αποτελέσει ένα δυνατό σήμα για τον νέο πρόεδρο, ώστε να αποφύγει τραγικά λάθη του προκατόχου του.

Η έλλειψη «μπαρουτοκαπνισμένων» και έμπειρων στελεχών δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έχει αποτέλεσμα την αδυναμία να «απλωθεί» αποτελεσματικά η όποια πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου αλλά και οι όποιες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε ο κόσμος να βρει μια γραμμή πλεύσης, έναν προσανατολισμό, και τουλάχιστον να αρχίσει να ξανακούει το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη που στήριξαν τον Ευ. Βενιζέλο από το 2007 έχουν καταθέσει στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος τις παρατηρήσεις τους για το όλο θέμα.

Αν και τρέχουν για να στηρίξουν την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρει αποστάσεις από την «ομάδα της Ιπποκράτους» και έχουν «χαλαρώσει» τις επαφές τους και με τον ίδιο τον πρόεδρο, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η γκρίνια επιτείνεται τα τελευταία 24ωρα, καθώς φαίνεται να προωθείται ως «ομάδα κρούσης», πρωτίστως για τα μίντια, μια ομάδα στελεχών χωρίς ιδιαίτερη πείρα και πολιτικό εκτόπισμα, όπως λένε, με μόνο επιχείρημα πως «είναι πιο φρέσκα πρόσωπα και δεν κουβαλάνε λάθη του παρελθόντος».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτή η ομάδα που προωθείται συν των άλλων είναι και ένα προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος στο κενό που υπάρχει στην Ιπποκράτους λειτουργεί, όποτε μπορεί, ως «συναρχηγός», υποσκελίζοντας όλους τους υπόλοιπους. Κι αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που αναδείχτηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει κατορθώσει να εκλέξει μια μικρή μεν αλλά πολύ συμπαγή και προσηλωμένη σε αυτόν ομάδα βουλευτών.

Αν και στους σχεδιασμούς του επιτελείου του κ. Βενιζέλου ήταν να τραβηχτούν στα μετόπισθεν σιγά σιγά τα στελέχη που ζητωκραύγαζαν άκριτα υπέρ του Μνημονίου και να βγουν ένα βήμα πιο μπροστά άλλα στελέχη, το εγχείρημα αυτό φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα, λόγω της απειρίας και της έλλειψης ιδιαίτερου πολιτικού βάρους από την ομάδα των νέων που θέλουν να βγάλουν μπροστά.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κώστας Τριανταφύλλου, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Άγγελος Τόλκας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντώνης Λιάρος, η Αθηνά Δρέττα, ο Θανάσης Χειμωνάς κ.ά. Ως «δεύτερη γραμμή» φαίνεται να έχουν επιλεγεί οι Θάνος Μωραΐτης, Χρήστος Αηδόνης, Πάνος Μπεγλίτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Κουτρουμάνης, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σύμφωνα με όσα λένε έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτήν τη στιγμή ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ συγκρατεί κάποιες δυνάμεις, όχι γιατί λειτουργεί η ομάδα της Ιπποκράτους, αλλά γιατί κάποια έμπειρα και παλιά στελέχη τρέχουν πόρτα πόρτα και προσπαθούν να μαζέψουν πρωτίστως τους μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρους (από 60 και άνω), όπου το ΠΑΣΟΚ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του.

«Αν το 25% των 60 και άνω που μας ψήφισαν στις 6 Μαΐου μπορέσουμε να το ανεβάσουμε στέλνοντας στην κάλπη 100.000-130.000 ακόμα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, από τις 250.000 συνολικά που δεν προσήλθαν, τότε θα πάρουμε μια ανάσα 2-3 μονάδων. Οι νεότερες ηλικίες σε αυτήν τη φάση μάς έχουν εγκαταλείψει και δύσκολα θα κερδίσουμε κάτι από αυτές σε αυτήν την προεκλογική περίοδο», τόνιζαν τα έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ