Ο «φιλελεύθερος» Επίτροπος των Βρυξελλών και «αγρότης» της Τοσκάνης

Την περασμένη Παρασκευή, ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντε Γκουχτ έγινε γνωστός στη χώρα μας με τις δηλώσεις του αναφορικά με τις προετοιμασίες της Ένωσης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι δηλώσεις του διαψεύστηκαν αμέσως από την Επιτροπή. Δεν είναι γνωστό όμως το ότι ο κύριος αυτός είναι στενός συνεργάτης και υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Βερχόφστατ του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων, που προεκλογικά έφερε στην Ελλάδα η κ. Μπακογιάννη για να ενισχύσει την άποψή της για τήρηση του Μνημονίου και εφαρμογή της ευρωπαϊκής ατζέντας 2020.

Οι δύο κύριοι ήταν στην ηγεσία του φλαμανδικού φιλελεύθερου κόμματος στην αρχή της δεκαετίας 2000, όταν κυβέρνησε το Βέλγιο, αλλά προς το τέλος της δεκαετίας υπέστη δεινή ήττα, με αποτέλεσμα και οι δύο να «σταλούν» για ευρωπαϊκά καθήκοντα. Μετά τη συρρίκνωση της δύναμης του κόμματός τους, ο κ. Ντε Γκουχτ απασχολεί τον βελγικό Τύπο, αφού το εκεί ΣΔΟΕ ερευνά τη νομική κατασκευή με την οποία απέκτησε αγρόκτημα και βίλα στην Τοσκάνη και ζητάει την άρση του τραπεζικού του απορρήτου, την οποία μάχεται.

Η αγροτοτουριστική του επιχείρηση, που έλαβε και ευρωπαϊκή επιδότηση, βρίσκεται δίπλα στην κατοικία του κ. Τόνι Μπλερ και όχι μακριά από αυτήν του κ. Βερχόφστατ.

Ο βελγικός Τύπος παρατηρεί ότι εκτός από την υπόθεση της Τοσκάνης, που είναι σε εξέλιξη, ο Επίτροπος την περίοδο που ήταν υπουργός ήταν αναμεμειγμένος στην υπόθεση της εταιρείας Briscnet, που εφάρμοζε πρακτικές καζινο-καπιταλισμού κατά την περίοδο της «φούσκας» των εταιρειών internet.

Επίσης, κατηγορήθηκε από βέλγο γερουσιαστή και ερευνήθηκε δικαστικά η έγκαιρη πώληση μετοχών της συζύγου του στην τράπεζα Fortis, υπόθεση στην οποία έχασαν τεράστια ποσά οι βέλγοι μέτοχοι.

Εξάλλου, η δικαιοσύνη δεν βρήκε αποδείξεις για τη συμμετοχή του στην υπόθεση πώλησης ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιωτική εταιρεία που αμέσως νοίκιασε τα ακίνητα στο Δημόσιο το 2009.

Στο Βέλγιο αναμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης της Τοσκάνης και εάν το εκεί ΣΔΟΕ θα μπορέσει να εντοπίσει τις ροές χρημάτων προς την Ιταλία του εξόχως φιλελεύθερου πολιτικού, που παρά την ισχύουσα νομοθεσία θεωρεί τον έλεγχο διαφάνειας των ενεργειών πολιτικών παραβίαση δήθεν προσωπικών ελευθεριών.


Σχολιάστε εδώ