Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα;

Επομένως οι προσεχείς εκλογές θα είναι μια σκληρή αναμέτρηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα δεν φαίνεται να προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος. Στη σημερινή μας ανάλυση θα περιοριστούμε στον σχολιασμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη Κυριακή θα μιλήσουμε για τη ΝΔ. Ο έλληνας ψηφοφόρος στις εκλογές της 6ης Μαΐου υποβίβασε το ΠΑΣΟΚ στη β’ κατηγορία. Και δεν φαίνεται ο λαός να είναι διατεθειμένος να πλαισιώσει και πάλι αυτό το κόμμα.

Αλλωστε αυτό το παραδέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, που προ ημερών δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά από μηδενική βάση. Και αυτό είναι σωστό, καθώς κατά την ενάσκηση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου η κυβέρνησή του πήρε μηδέν για τα μέτρα που έλαβε, και επομένως το ΠΑΣΟΚ ξεκινά τώρα από μηδενική βάση, η οποία θα το ακολουθεί για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό, ό,τι και να ισχυριστεί ο κ. Βενιζέλος κατά την προεκλογική περίοδο, ό,τι και να παρουσιάσει, ό,τι και να υποσχεθεί θα είναι «έπεα πτερόεντα» καθώς ο βαθμός αξιοπιστίας αυτού του κόμματος είναι πάρα πολύ χαμηλός, έως μηδενικός.

Ας έρθουμε λοιπόν να δούμε τι έχει να μας προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα είμαστε αυστηροί στην κριτική μας και για τους δύο μονομάχους των προσεχών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ατυχία να αποτελείται από πολλές συνιστώσες, οι οποίες δείχνουν να μην έχουν ακόμη αποκτήσει ενιαία κατεύθυνση καθόσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν. Ο τωρινός πρόεδρός του, καθώς και οι προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να εναρμονίσουν τις απόψεις που εκφράζουν οι διάφορες ομάδες, που έχουν ενταχθεί στο κόμμα αυτό. Σημειώνουμε ότι η θεαματική άνοδος του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη σταθερή αντιμνημονιακή θέση του. Επομένως είναι η οικονομία που ανέβασε τις μετοχές του. Και πρέπει να θυμηθούμε τη ρήση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατά την προεκλογική περίοδο, όταν, απαντώντας σε ερώτηση, είπε την περίφημη φράση: «Είναι η οικονομία, βλάκα» που έμεινε έκτοτε ιστορική. Η οικονομία οδήγησε στη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως και το πρόγραμμά του στον οικονομικό τομέα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αποκρυσταλλωμένο. Και δεν είναι δυνατόν, αν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα, να διασπάται από τα στελέχη του, όπως έγινε με τις δηλώσεις του κ. Γλέζου και του κ. Στρατούλη. Όταν το κάθε στέλεχος δηλώνει διαφορετικά πράγματα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε ότι εκείνα που δηλώνει ο κ. Τσίπρας δεν θα αμφισβητηθούν μελλοντικά, όπως για παράδειγμα με την περίπτωση του κ. Κουβέλη που απεχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίδρυσε τη ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και αυτή η άποψη είναι η σωστή και έχει πολλούς οπαδούς μέσα στην Ευρωζώνη. Έχει εντοπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποια σημεία νοσούν τα δύο Μνημόνια και γιατί χτυπάνε αλύπητα τον λαό; Από τον Ιούνιο θα έχουμε και άλλο κούρεμα μισθών και συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας είπε πρόσφατα ο κ. Γλέζος, μπορεί να προβεί και σε επιβολή φόρων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις καταθέσεις. Όταν τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η αγορά στενάζει από ρευστότητα και η ανεργία καλπάζει, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αύξηση των φορολογικών βαρών. Ελέχθη ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε βάρος των επιχειρήσεων σε ποσοστό 1% επί του τζίρου. Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση και θα συμφωνούσαμε με το μέτρο αυτό, εάν εξαιρούνταν από την έκτακτη αυτή εισφορά οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πραγματική οικονομία, δηλαδή με την παραγωγή και εμπορία αγαθών και υπηρεσιών. Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί απόλυτα αυτή η εισφορά εάν έπληττε αποκλειστικά και μόνο τις παρασιτικές επιχειρήσεις (εταιρείες off shore, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χρηματοπιστωτική αγορά, εταιρείες που μεσολαβούν μεταξύ παραγωγών και εμπόρων κ.λπ.). Οι επιχειρήσεις αυτές είναι που προκαλούν εκτροπές στη συναλλακτική οικονομία και θησαυρίζουν, είτε από τη φοροδιαφυγή είτε με τεχνητές αυξήσεις των τιμών του καταναλωτή.

Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας παρουσιάσει πλήρες πρόγραμμα, καθώς έπαυσε πλέον να αποτελεί ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης και έγινε κόμμα εξουσίας. Κυρίως θα πρέπει να μας πει τις επιλογές του:

α) στον τομέα της φορολογίας τι είδους μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόσει, ώστε και οι φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και ιδιώτες) να ανακουφιστούν από τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη και να επικρατήσει στην Ελλάδα ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό καθεστώς, που θα διευκολύνει έτσι και την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Υπενθυμίζουμε και πάλι αυτό που στο παρελθόν πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας είναι μεγάλο λάθος. Και τους φορολογούμενους ταλαιπωρούν και δεν επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να έχουν σταθερή τιμολογιακή πολιτική. Έτσι αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στην πραγματοποίηση επενδύσεων και παρακωλύουν την αναπτυξιακή προσπάθεια. Είναι γεγονός ότι οι επενδύσεις είτε στρέφονται σε χώρες όπου επικρατεί επιεικές φορολογικό καθεστώς ή ασχολούνται με παρασιτικές δραστηριότητες.

β) στον τομέα της τόνωσης της αναπτυξιακής προσπάθειας. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα χρηματοδοτηθεί η αναπτυξιακή μας προσπάθεια; Πώς η αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερη ρευστότητα και από πού θα βρεθούν αυτοί οι πόροι που απαιτούνται; Ποιο είναι το αναπτυξιακό πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πετύχουμε εξειδίκευση της οικονομίας μας στους κλάδους εκείνους που διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών μας, ώστε να βελτιωθεί και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Ποια θα είναι τα μέτρα τόνωσης της εξαγωγικής μας δραστηριότητας, ώστε να πετύχουμε βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης και περιορισμό της ανεργίας; Έχει εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ όλες τις αδικίες που προκάλεσε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου τα τελευταία 2 χρόνια; Και να μας πει ποιες από τις αδικίες αυτές μπορεί να διορθώσει;

Θα συνεχίσει η κυβέρνηση της Αριστεράς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος απέναντι στην «τρόικα»; Ποιες τράπεζες και ΔΕΚΟ θα παραμείνουν στον έλεγχο του κράτος από αυτές τις ελάχιστες που έχουν παραμείνει; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αφορούν την οικονομία. Και τα οποία οφείλει με πειστικότητα να συμπεριλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό πρόγραμμά του.

γ) Στον τομέα της επανίδρυσης του κράτους. Παλαιά διαπίστωση και από τον Κ. Καραμανλή ότι χρειάζεται επανίδρυση του κράτους, την οποία δεν κατάφερε να πετύχει η κυβέρνησή του. Τώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον διαλύσει το κράτος, το αίτημα της επανίδρυσης λαμβάνει τη μορφή του κατεπείγοντος. Πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης και την αύξηση της εγκληματικότητας που έχουν προκαλέσει οι αλλοδαποί εγκληματίες που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα σαν τάχα μετανάστες; Έχουν προκαλέσει έξαρση της εγκληματικότητας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο κάθε αξιωματούχος του συστήματος απασχολεί ένα μεγάλο τμήμα των αστυνομικών. Έτσι ο έλληνας πολίτης έχει γίνει το μεγάλο θύμα των ξένων ληστών, που ήρθαν στη χώρα μας για να πλουτίσουν με ληστείες, κλοπές και εγκλήματα και όχι με τίμια εργασία. Είναι τεράστιο σφάλμα του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει μια τέτοια κατάσταση. Να γιατί αυξήθηκε η εκλογική δύναμη της Χρυσής Αυγής. Ο έλληνας πολίτης, που τώρα αισθάνεται ανασφαλής, πρέπει με τα κυβερνητικά μέτρα να αποκτήσει αίσθημα ασφάλειας στην πατρίδα του.

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι τομείς της εξουσίας που νοσούν και που θα πρέπει να περιληφθούν μέσα σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλήρες και θεμελιωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να δημιουργεί μια πολιτεία ευνομούμενη που να αποδίδει δικαιοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις και να προστατεύει οικονομικά και πολιτικά τους αδύναμους πολίτες, που σήμερα έχουν καταστεί περιθωριοποιημένοι. Και να τιμωρήσει όλους αυτούς τους Έλληνες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και προ παντός να τιμωρηθούν αυτοί που άρπαξαν τον πλούτο της Ελλάδος και τον μετέφεραν στο εξωτερικό. Ένα διαλυμένο κράτος, όπως είναι σήμερα το ελληνικό, αν δεν ανασυγκροτηθεί και αν δεν αναστηλώσει το κύρος των θεσμών, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εφαρμόσει δικαιοσύνη και να αποδώσει «τα του Καίσαρος στον Καίσαρα». Το κράτος μας έχει καταρρεύσει, έχουν δημιουργηθεί υπουργεία με πομπώδες τίτλους (όπως για παράδειγμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) με υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς και δεκάδες γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Που έτρωγαν και έπιναν χωρίς να προσφέρουν κανένα έργο. Ή μάλλον εργάζονταν για την κατεδάφιση του κράτους. Η μελλοντική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, παράλληλα με τα προβλήματα της οικονομίας που θα πρέπει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα, είναι εξίσου αναγκαίο να ασχοληθεί, με τη δέουσα προσοχή και βαρύτητα, με την επανίδρυση του κράτους. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει κανένα κόμμα να μιλάει γι’ αυτό το τόσο ακανθώδες και δύσκολο θέμα.


Σχολιάστε εδώ