Ο «μακεδόνας» Α. Νταβούτογλου και η σκοπιανή υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ
Παραλαμβάνοντας το βραβείο της «μακεδονικής φιλίας» που του απονεμήθηκε, ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι λαμβάνει το βραβείο αυτό εξ ονόματος των 75 εκατομμυρίων τούρκων φίλων της ΠΓΔΜ.
Δεν αρκέστηκε όμως στις δηλώσεις αυτές. Συμπληρώνοντας, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, προέβη στην εξής απρόσμενη και ακατανόητη δήλωση: «Δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Μακεδονίας, αλλά επίσης Μακεδόνας»!
Ουδείς βέβαια μπορεί να στερήσει το δικαίωμα στον κ. Νταβούτογλου να αυτοπροσδιορίζεται. Όπως τουλάχιστον εκείνος αισθάνεται και επιλέγει. Διαβλέπουμε όμως ότι η στάση του αυτή υπαγορεύεται από λόγους πολιτικής ή άλλης σκοπιμότητας και ουδόλως συνάδει με την πολιτική της καλής γειτονίας που τόσο διακηρύσσει.
Ο κ. Νταβούτογλου, λίγες ημέρες πριν, μας είχε προϊδεάσει σχετικά με το τι θα επακολουθούσε. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ν. Πόποσκι επισκέφτηκε επίσημα την Τουρκία (14-16 τρέχοντος μηνός), ύστερα από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, ο κ. Νταβούτογλου διαβεβαίωσε τον σκοπιανό ομόλογό του ότι η Άγκυρα θα έκανε ό,τι θα ήταν δυνατό για «την άρση όλων των τεχνητών εμποδίων» για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το συντομότερο δυνατό. Προς συμπλήρωση της εικόνας υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα αναγνώρισε τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία το 1992 και αμέσως μετά άνοιξε εκεί πρεσβεία.
Δεν μπορούμε βέβαια να επιβάλουμε τις απόψεις μας για το Σκοπιανό στον κ. Νταβούτογλου. Είναι δική του επιλογή η πολιτική που ακολουθεί. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως γιατί υιοθετεί μια τόσο προκλητική στάση έναντι ενός άλλου κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, όταν χωρίς κανείς να του το ζητήσει, αυτοαναγορεύεται «Μακεδόνας».
Έχουμε ξαναγράψει για τον τρόπο που οι αρχές της Άγκυρας μεταφράζουν το δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής των «μηδέν προβλημάτων» με τους γείτονες. Για τον λόγο αυτό δεν μας ξενίζουν οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, οι οποίες, σε τελευταία ανάλυση, ουδόλως βοήθησαν στην προώθηση της σκοπιανής υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο έγιναν ορισμένες παρασκηνιακές απόπειρες να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες όμως αυτές απέτυχαν. Και έτσι, στα συμπεράσματα της Συνόδου γίνεται σαφής αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής.
Μπορεί οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου να δημιούργησαν προς στιγμήν κλίμα ευφορίας στα Σκόπια, που ανέμεναν θετική έκβαση στο θέμα της υποψηφιότητάς τους στη Συμμαχία. Άνευ όμως αποτελέσματος.
Οι πιέσεις φίλων και υποστηρικτών της σκοπιανής υποψηφιότητας δεν αρκούν. Χρειάζεται προσπάθεια και ειλικρινής βούληση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Και όχι παρελκυστικές στάσεις, όταν μάλιστα διαστρεβλώνεται η Ιστορία.
Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι κάθε απόπειρα διαστρέβλωσης, εκτός του ότι είναι καταδικασμένη, τελικά αποκαλύπτεται.
Και φυσικά, τελικά, χρεώνεται στους διαστρεβλωτές.