Νόμιμη χωματερή στην Αθήνα
Το ΥΠΕΚΑ με απόφασή του δρομολογεί τη λειτουργία «πράσινου σημείου» στον Βοτανικό, όπου εκεί οι αλλοδαποί που μαζεύουν κάθε είδους ανακυκλώσιμο υλικό από τους δρόμους της πρωτεύουσας και των γύρω προαστίων θα μπορούν να το παραδίδουν έναντι αμοιβής.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει προκαλέσει την αντίδραση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος από τον περασμένο Οκτώβριο μελετά σχέδιο για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Μάλιστα, τα σχέδια του δήμου τα έχει αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές του χρόνου, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον τρία «πράσινα σημεία» στην Αθήνα.
Ο στόχος του δήμου είναι να κλείσουν όλα τα παράνομα χυτήρια και οι μικρές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί στον Ελαιώνα από εμπόρους ανακυκλώσιμων υλικών με τους οποίους συνεργάζονται οι δεκάδες αλλοδαποί και Ρομά που γυρίζουν την Αθήνα και τα προάστιά της με καροτσάκια και μαζεύουν οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί. Πιο αναλυτικά, η ειδική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη με απόφασή της στις 12 Μαρτίου κοινοποίησε στους Δήμους Αθήνας και Μοσχάτου – Ταύρου ότι θέλει να πραγματοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στον Βοτανικό χρησιμοποιώντας το υπάρχον παράνομο κύκλωμα που έχουν δημιουργήσει εκεί Ρομά και μετανάστες. Ο μοναδικός όρος που υπάρχει προκειμένου να μετάσχουν οι ρακοσυλλέκτες στο πρόγραμμα και να πληρώνονται είναι να μην καίνε αυτοί διάφορα άλλα υλικά, αλλά να τα παραδίδουν αυτούσια στο «πράσινο σημείο». Το σχέδιο, εκτός από τα νομικά κενά που έχει σχετικά με τη διακίνηση αμφιβόλου προέλευσης υλικών και τη χωροταξική άδεια (προσπαθούν να βαφτίσουν το οικόπεδο πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο), προβλέπει και χορήγηση ειδικής κάρτας εργασίας για τους λαθρομετανάστες ή και τους κατόχους τρίμηνης τουριστικής βίζας, δεδομένο που μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα στο ήδη προβληματικό θέμα των λαθρομεταναστών.
Μάλιστα, η ειδική γραμματέας προβλέπει ότι «πράσινο σημείο» θα λειτουργήσει πιλοτικά στην περιοχή για έναν χρόνο. Ωστόσο, όλοι στον Δήμο Αθηναίων γνωρίζουν ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Κάτοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη νομή της περιουσίας τους, όπως και αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο για τις οικονομικές και ηθικές βλάβες που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θεωρούν από εδώ και στο εξής την ειδική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ ηθική αυτουργό για όλη την παράνομη δραστηριότητα των λαθρομεταναστών. Να σημειωθεί ότι εκτάσεις στις οποίες έχουν στηθεί οι καταυλισμοί ανήκουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Πάντως, το σχέδιο εγκρίθηκε από τον Δήμο Ταύρου, καθώς είναι ο πιο ωφελημένος από την όλη διαδικασία, αφού μέσα στα όριά του υπάρχουν παράνομα χυτήρια και χωματερές ανακυκλώσιμων υλικών.