Μικρά & ενοχλητικά

Εξάψαλμος Καστορίας

Τα… έψαλε για τα καλά, μαθαίνουμε, ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ στους πολιτικούς που ήταν παρόντες σε εκδήλωση στη Λάρισα. Ο μητροπολίτης δεν τους άφησε σε χλωρό κλαρί, κάτι που εντυπωσίασε και όσους βρέθηκαν μπροστά στα όσα -λίγα και καλά- τους είπε.

Οι καλοί πληροφοριοδότες μας λένε πως οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Λάρισας έφυγαν κόκκινοι από ντροπή. Όσοι είχαν ευαισθησία, για να είμαστε ακριβείς…

***

Ανοίγματα

Στα συντηρητικά λημέρια όπου, ως γνωστόν, έχει… πέραση ο Μητροπολίτης Πειραιώς προσπαθεί να κάνει ανοίγματα ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, φιλοτεχνώντας το προφίλ του για το μέλλον. Έτσι εξηγούνται, λένε οι καλά γνωρίζοντες, η παρουσία του ανήμερα τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και οι ξαφνικές συμπάθειες με τον Μητροπολίτη Πειραιώς. Γιατί σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας και σκεπτικού εντός της Εκκλησίας, έλεγε κληρικός που γνωρίζει πολύ καλά και τους δύο, είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα…

***

Φιλίες που… καίνε!

Στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συγκληθεί τον επόμενο μήνα θα αποφασίσουν πώς -και αν- θα τιμωρηθεί ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος. Ο μητροπολίτης έκανε μία απλή, όμως για πολλούς ικανή να τον κάψει, κίνηση.

Σε εκδήλωση για την ενότητα των Εκκλησιών, όπου παρευρίσκονταν εκπρόσωποι πολλών δογμάτων, ο κ. Αυγουστίνος δέχθηκε να τον «αγιάσει» καθολικός ιερέας!

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε διακινήθηκε μεμιάς στο Ίντερνετ -μέχρι και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την έστειλαν μέσα σε λίγες ώρες-, με αποτέλεσμα ο μητροπολίτης να τρέχει και να μη φτάνει. Δεχόμενος τον αγιασμό των καθολικών χάνονται αυτομάτως τα επιχειρήματα των ορθοδόξων και ανοίγει θέμα που δύσκολα μπορεί να κλείσει, λέει κληρικός του Πατριαρχείου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο μητροπολίτης παγιδεύτηκε από ανθρώπους του περιβάλλοντός του και πως τα περισσότερα πυρά τα δέχθηκε από «φίλους» μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου.

***

Επιτέλους, έργο!

Σε αυτήν τη στήλη τις περισσότερες φορές διαβάζετε γκρίνιες. Και καλώς πράττουμε, κατά τη γνώμη μας, για να μπορούν να γίνονται καλύτεροι αυτοί που πιάνουμε στην… πένα μας! Όμως και τα καλά πρέπει να λέγονται και ίσως έχουν μεγαλύτερη αξία όταν βγαίνουν από γραφίδες που συνθέτουν, συνήθως, αυστηρές κριτικές.

Ένα «μπράβο» λοιπόν σε όσους συνέβαλαν ώστε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών να αποκτήσει έπειτα από πολλά χρόνια τις δικές της κατασκηνώσεις.

Ύστερα από τόσες δυσκολίες, εμπόδια και σχέδια που δεν ευοδώθηκαν, ανακοινώθηκε πως αγοράστηκαν επιτέλους πλήρεις και άρτια εξοπλισμένες κατασκηνώσεις στον Δήμο Αυλώνα.

Να ευχηθούμε και όλα τα άλλα σχέδιά τους να μπουν σε μια σειρά και να περάσουν στη φάση της υλοποίησης (ιδρύματα για γέροντες, για τοξικομανείς κ.ά.). Γιατί, αν δεν το έχουν καταλάβει, πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από τότε που τα ανακοίνωσαν.


Σχολιάστε εδώ