Μεγάλο φαγοπότι στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Μεταφορών στο οποίο υπάγεται το ΤΕΟ στην ουσία χρησιμοποιούσε μέρος των χρημάτων του για να καλύπτει τις δικές του ανάγκες αλλά και για να κάνει διευκολύνσεις σε υπαλλήλους του Οργανισμού. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για διακομματικό φαγοπότι, καθώς καμία από τις τελευταίες κυβερνήσεις δεν φρόντισε να αλλάξει το καθεστώς του βολέματος των ημετέρων.

Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας έχει ετήσιο προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ και τα οποία προέρχονται από τα διόδια που πληρώνουν οι οδηγοί στο εθνικό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ελέγχου, υπάλληλοι και διοίκηση του ΤΕΟ είχαν συμφωνήσει να χρησιμοποιούν χρήματα του ταμείου για την κάλυψη εξόδων των εργαζομένων, όπως υπερωρίες και εκτός έδρας. Επιπλέον χρήματα που προορίζονται για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της χώρας χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων αλλά και για την αγορά εξοπλισμού γραφείων.

Βέβαια, από τον έλεγχο έχουν προκύψει και κάποιες… εξέχουσες περιπτώσεις επιθεωρητών του ΤΕΟ, οι οποίοι, ενώ ήταν σε κανονική άδεια, έπαιρναν χρήματα για δήθεν ελέγχους που έκαναν στις εθνικές οδούς. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο που θέλει τους αδειούχους επιθεωρητές να κάνουν τις διακοπές τους στις περιοχές που δήλωναν ότι έκαναν τους ελέγχους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες από τον έλεγχο, όλα τα έξοδα είναι δικαιολογημένα, σε αντίθεση με το μεγάλο φαγοπότι της ΔΕΗ, όπου κάποια κονδύλια έφευγαν από τα ταμεία με τα… λόγια. Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι υπάρχουν οι αποδείξεις και τα τιμολόγια εξόδων, με τη μοναδική διαφορά βέβαια ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν από τις κατά καιρούς διοικήσεις του ΤΕΟ δεν εισπράττονταν από τους οδηγούς γι’ αυτούς τους σκοπούς. Το δεδομένο πάνω στο οποίο οι διοικούντες του ΤΕΟ «πατούσαν» προκειμένου να εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν το δημόσιο χρήμα είναι ότι ο Οργανισμός δεν υπάγεται στο δημόσιο λογιστικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελευθερία κινήσεων και υποτυπώδης έλεγχος.

Πάντως, ο έλεγχος στα οικονομικά πεπραγμένα του Οργανισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του Ιουνίου και να αποδοθούν διαχρονικά οι ευθύνες σε πολλούς από τους διοικούντες. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι ο κ. Ρακιντζής ξεκίνησε να κάνει έλεγχο μόνο για το 2011, αλλά προχωρώντας την έρευνα διαπίστωνε διαφθορά και κακοδιοίκηση και σε προηγούμενες χρονιές, με αποτέλεσμα τώρα ο έλεγχος να μπορεί να φτάσει και σε βάθος δεκαετίας για να φανεί το φαγοπότι σε όλο του το μεγαλείο.


Σχολιάστε εδώ