Λιγότερη διαφήμιση, περισσότεροι υποψήφιοι σε ραδιο-τηλεόραση

Οι αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για τη διανομή του τηλεοπτικού χρόνου προβολής στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα οδηγούν σε λιγότερα διαφημιστικά σποτ και παρουσίαση χωρίς περιορισμούς των πολιτικών προσώπων. Η κατανομή του χρόνου και του χώρου για τις εκλογές της 17ης Ιούνη θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης της 6ης Μαΐου.

Η μικρή χρονική διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βάζει, ωστόσο, τη σφραγίδα της τόσο στην τακτική των κομμάτων για την προβολή τους όσο και στον προγραμματισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Υπάρχει θέμα να εξειδικεύσει το ΕΣΡ τους κανόνες τήρησης της πολιτικής πολυφωνίας, με δεδομένο ότι η Διακομματική Επιτροπή δεν έλαβε απόφαση περιορισμών στην εμφάνιση των υποψήφιων βουλευτών επειδή τα ψηφοδέλτια καταρτίστηκαν με λίστα. Η επιλογή αυτή, ωστόσο, οδηγεί εκ των πραγμάτων στην υπερπροβολή ορισμένων προσώπων. Η τήρηση της αρχής της αναλογικής ισότητας επαφίεται στον έλεγχο του ΕΣΡ.

Η επιδότηση των κομμάτων είναι μειωμένη περίπου κατά 50%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ανάλογη μείωση θα γίνει και στο κονδύλι για τη δωρεάν πολιτική διαφήμιση. Τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια Mega, ΑΝΤ1, Alpha, ΣΚΑΪ και η κρατική τηλεόραση της ΝΕΤ συμφώνησαν και πάλι στη διενέργεια κοινού exit poll την ημέρα των εκλογών.

33 πολιτικές εκπομπές την ημέρα!

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων πολιτικής πολυφωνίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σύμφωνα με τον έλεγχο του ΕΣΡ, καταδεικνύει τον υπερπληθωρισμό στην πολιτική ενημέρωση. Το διάστημα από 13 Απριλίου έως και 4 Μαΐου το ΕΣΡ κατέγραψε και έλεγξε 712 τηλεοπτικές εκπομπές. Δηλαδή, κατά μέσον όρο στην τηλεόραση μεταδίδονταν 33 εκπομπές κάθε μέρα! Σε ό,τι αφορά την κατανομή του χρόνου στα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων, το ΠΑΣΟΚ είχε το μεγαλύτερο ποσοστό, 28,2%. Ακολουθούν η ΝΔ με 27,3%, το ΚΚΕ με 9,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,4%, η ΔΗΣΥ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, η ΔΗΜΑΡ με 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2%, η Κοινωνική Συμφωνία με 2,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4%, η ΔΡΑΣΗ με 0,9%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,3%, η Δημιουργία Ξανά με 0,2%, η Χρυσή Αυγή με 0,2% και τα λοιπά κόμματα με 0,3%.


Σχολιάστε εδώ