«ΚΚΕ όρθιο και δυνατό» θέλουν στον Περισσό

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στα ηγετικά κλιμάκια του Περισσού η συνεχιζόμενη διαρροή ψηφοφόρων του ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχει αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του κόμματος σε ποσοστά τα οποία θα θυμίζουν το 1993 (μετά τη διάσπαση), όταν το ΚΚΕ στις τότε εκλογές είχε πάρει ποσοστό κάτω από 5%.

Στο ΚΚΕ έχουν επίγνωση της κατάστασης και δεν περίμεναν τη δημοσκόπηση του Γ. Μαυρή, που έδειξε ότι το ΚΚΕ ως εκτίμηση ψήφου πέφτει στο 5%, κάτι που δείχνει ότι η αποσυσπείρωση αγγίζει πλέον και τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίοι στέκονταν πιστοί στο κόμμα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το ποιοτικό –και συνάμα ανησυχητικό για το ΚΚΕ– στοιχείο αυτής της μετατόπισης είναι ότι οι ψηφοφόροι που φεύγουν πηγαίνουν στον ορκισμένο εχθρό του Περισσού, τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι η γραμμή κατά της αριστερής κυβέρνησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε καθόλου στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Επειδή πλέον οι απώλειες συμπιέζουν το ΚΚΕ σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, στον Περισσό η ηγεσία επεξεργάστηκε την τακτική με την οποία θα επιχειρήσει τις μέρες μέχρι τις εκλογές να αντιστρέψει την κατάσταση.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν αφερέγγυο, λένε στους ψηφοφόρους τους ότι οι εκλογές πρέπει να βγάλουν το ΚΚΕ «όρθιο και δυνατό από τις κάλπες».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια «αντι-ΚΚΕ επιχείρηση για την αποδυνάμωση του κόμματος, με στόχο τελικά να απαλλαγούν από το ΚΚΕ και τη δράση του», και γιʼ αυτό προειδοποιεί τους ψηφοφόρους του ότι οι επικείμενες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων σαράντα χρόνων και για το κόμμα και για τον λαό.

Ο στόχος, λένε, της αποδυνάμωσης του ΚΚΕ προωθείται από τα αστικά κόμματα, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και ξένα κέντρα, και μάλιστα ορισμένοι ονειρεύονται ένα ΚΚΕ ακόμα και εκτός Βουλής. Το κάνουν αυτό, συνεχίζουν, γιατί δεν θέλουν να ακούγεται δυνατά η διέξοδος που προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ, δηλαδή η εργατική και λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζουν, είναι διατεθειμένο και υποχρεωμένο να σηκώσει βαριές ευθύνες στους ώμους του, μέσα όμως σε μια διαφορετική κυβέρνηση, που θα εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού και όχι σε μια κυβέρνηση-«σούπα» της Αριστεράς, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Με βάση την ανάλυση που κάνουν στον Περισσό, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας με τη δημιουργία δύο νέων πόλων που θα αντικαταστήσουν τον καταδικασμένο στη λαϊκή συνείδηση κλασικό δικομματισμό. Ο ένας πόλος θα είναι της Κεντροδεξιάς και ο άλλος της νέας Κεντροαριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτια της κλασικής σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτοί οι δύο πόλοι, λένε, αλλά και οι επιχειρηματίες θα ήθελαν αναμφισβήτητα από τις εκλογές να προκύψει ένα εξαιρετικά αποδυναμωμένο ΚΚΕ ή ένα κόμμα που θα μετατραπεί σε 13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Τους ενδιαφέρει, είπε η Αλ. Παπαρήγα, να προκύψει ένα αποδυναμωμένο ΚΚΕ, για να μην μπορεί να παίξει τον ρόλο της αντικειμενικής ενημέρωσης του λαού, της προειδοποίησης και πάνω από όλα της στήριξης της ελπίδας ότι μπορεί, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια του, να ματαιώσει τα χειρότερα, να κερδίσει κάτι και τελικά να νικήσει.

Ό,τι κι αν γίνει, ξεκαθαρίζουν, εμείς δεν θα απεμπολήσουμε μια βασική θέση μας, που λέει ότι λαός και μονοπώλια δεν μπορούν να συνεργαστούν και η αντίθεσή τους πρέπει να είναι ασυμφιλίωτη.

Από τις εκλογές, τονίζουν, όποιος πόλος του νέου δικομματισμού κι αν προκύψει το πρώτο που θα πει είναι ότι «σεβόμαστε τις δεσμεύσεις της χώρας» και ότι «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας όλοι μαζί, λαός, μονοπώλια, κυβέρνηση». Αντίθετα, λένε, εμείς τονίζουμε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί σε όλους ότι «δεν δεσμευόμαστε από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα. Δεν τις σεβόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις, δεν θέλουμε να τις τηρήσουμε. Αυτό πρέπει να ειπωθεί και όχι τροποποιώ ή όχι το Μνημόνιο».


Σχολιάστε εδώ