Κέρδισε την αλλαγή κλίματος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων εκφράζεται η στήριξη των αρχηγών στις προτάσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη, ενώ γίνεται αναφορά προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά, κάτι ασυνήθιστο για τις πρακτικές του ΕΛΚ. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι θέλησαν να προσφέρουν επιπλέον στήριξη στον κ. Σαμαρά εν όψει εκλογών, η οποία στήριξη θα καταστεί πιο ουσιαστική την επόμενη ημέρα, αν η ΝΔ ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Πέραν αυτού, ωστόσο, οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν πλέον προσχωρήσει στις απόψεις που την τελευταία διετία διατυπώνει ο κ. Σαμαράς, ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, η πολιτική της λιτότητας δεν πρόκειται να δώσει λύσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν και με την πρότασή του για την έκδοση ευρωομολόγου, τα έσοδα του οποίου θα κατευθύνονται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων στη χώρα μας. Στη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Σαμαράς πρότεινε ακόμη τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που σκοπό θα έχει να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την ακολουθούμενη πολιτική με τη στήριξη συγκεκριμένα των ανέργων αλλά και επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τις βίαιες αλλαγές που σημειώνονται ιδιαιτέρως στην Ελλάδα. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να συμφωνήσει με την πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού Μ. Μόντι για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η μεταφορά χρημάτων από τον αδύναμο Νότο στον ισχυρό Βορρά σε μια προσπάθεια των καταθετών να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Οι ηγέτες του ΕΛΚ, χωρίς καμιά εξαίρεση, επισήμαναν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μ. Μόντι, της Ισπανίας Μ. Ραχόι, της Πορτογαλίας Π. Κοέλιο και της Ιρλανδίας Εντ. Κένι. Συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ και του ΕΛΚ Β. Μαρτένς.


Σχολιάστε εδώ