Ισορροπίες τρόμου…
ΕΝ ΜΕΣΩ φημών και σεναρίων για έξοδο από το ευρώ ακόμη και στο τέλος του 2012 οδεύει η χώρα προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ «ξορκίζουν» ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υπογραμμίζουν την πρόθεσή τους να παράσχουν την αναγκαία στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο σε σχέση με αυτές της 6ης Μαΐου, καθώς οι πολιτικές διεργασίες των τελευταίων ημερών είναι έντονες και ευρείες. Αφενός, υπάρχει η συμφωνία Σαμαρά – Μπακογιάννη, τα διαλυτικά φαινόμενα στον ΛΑΟΣ, η συνεργασία Στ. Μάνου – Θ. Τζήμερου και η μη κάθοδος στις εκλογές της Κοινωνικής Συμφωνίας, με τη Λ. Κατσέλη να δίνει στους ψηφοφόρους της «γραμμή» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου, το δίλημμα δεν θα είναι «Μνημόνιο ή όχι;», αλλά «ευρώ ή δραχμή;». Με βάση το δίλημμα αυτό διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα. Το ένα που ουσιαστικά στοιχίζεται πίσω από τον Αντ. Σαμαρά και τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, με τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και διαπραγμάτευση ορισμένων όρων της δανειακής σύμβασης. Και το άλλο που εκπροσωπείται από τον Αλ. Τσίπρα και προτείνει δυναμική αντιμετώπιση των δανειστών, με ακύρωση νόμων και αποφάσεων που έχουν συμφωνηθεί. Με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν ανατροπές, οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.
Αναδιάταξη
Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ των δυνάμεων στον χώρο της Κεντροδεξιάς κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική. Την περασμένη Δευτέρα Αντ. Σαμαράς και Ντ. Μπακογιάννη επισημοποίησαν τη συμφωνία τους για συμπόρευση στις προσεχείς εκλογές. Επισήμαναν ότι για το συμφέρον της χώρας βάζουν στο περιθώριο τις διαφορές που τους χωρίζουν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κ. Μπακογιάννη θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ άλλα τρία στελέχη της (Μαρκογιαννάκης, Αυγενάκης, Κοντογιάννης) σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες της ΝΔ. Η συμφωνία έχει προκαλέσει γκρίνιες και αντιδράσεις από μερίδα ψηφοφόρων τόσο της ΝΔ όσο και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Την ίδια στιγμή, ο ένας μετά τον άλλο πρώην βουλευτές εγκαταλείπουν τον ΛΑΟΣ και προσχωρούν στη ΝΔ. Πλεύρης, Ανατολάκης, Βελόπουλος, Μαρκάκης. Το γεγονός έχει προκαλέσει την οργή του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος κατηγορεί τον κ. Σαμαρά για «αποστασία» και όσους έφυγαν από το κόμμα του για «προδοσία». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι όλα είναι σχέδιο… Αμερικανών και Εβραίων, που έχουν ενοχληθεί από τα «ανοίγματά» του προς τη Ρωσία.
Τα «μαζεύει»
ΣΤΑΔΙΑΚΑ και υπό το βάρος των πιέσεων (υπό τη μορφή τελεσιγράφων) που ασκούνται από ευρωπαίους παράγοντες αλλά και για να κατευνάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας «στρογγυλεύει» τις απόψεις του για την κρίση. Διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και ότι θα καταργήσει τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά όχι απαραίτητα το Μνημόνιο! Επίσης, διαβεβαίωσε ότι με την ανάδειξη της Αριστεράς στην εξουσία της Ελλάδας δεν θα κινδυνεύσει το ευρώ, αλλά αυτό θα είναι η λύση για να διασωθεί. Περιπετειώδες αποδείχθηκε το ταξίδι του κ. Τσίπρα σε Παρίσι και Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας. Η επίθεσή του στον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, με τη χρήση του όρου «Ολαντ-ρέου», προκάλεσε δυσμενείς εντυπώσεις και επικρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Δεδομένου, μάλιστα, του ότι ο κ. Ολάντ έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη θετικές απόψεις για τη χώρα μας. Στο Βερολίνο κατάφερε μετά κόπων να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος ωστόσο τον προειδοποίησε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε αδιέξοδο και σε έξοδο από το ευρώ. Στην Αθήνα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν συστηματική διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος.
Κάνουν σχέδια
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ για τον επαναπατρισμό όσων στελεχών έχουν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί αναλαμβάνονται από το ΠΑΣΟΚ, αν και με αμφίβολα προς το παρόν αποτελέσματα. Εν όψει εκλογών, ο Β. Βενιζέλος παρουσίασε πακέτο προτάσεων στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ζητώντας μεταξύ άλλων να μη γίνει νέα μείωση μισθών και συντάξεων και να υπάρξει προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αναπτυξιακή βοήθεια από τα Ταμεία Κοινωνικών Πόρων, υλοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξη των άνεργων νέων κ.ά.
Η κινητικότητα που αναπτύσσεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς ανησυχεί τον Π. Καμμένο, ο οποίος διεξάγει μονομέτωπο αγώνα κατά του Αντ. Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τις πρωτοβουλίες του για επανασυσπείρωση των δυνάμεων του χώρου. Από την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε «σχέδιο αποδυνάμωσης» του ΚΚΕ, ενώ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους φιλολαϊκή ανάπτυξη και αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις ότι η εκλογή Ολάντ θα αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη. Ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι, εφόσον ο ελληνικός λαός στις εκλογές ενισχύσει το κόμμα του, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τρίτες εκλογές.
Ημερολόγια «μίζας»
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ στοιχεία για τη ροή του «μαύρου» πολιτικού χρήματος στην Ελλάδα κατά την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία περιέχονται στα «ημερολόγια» του Ά. Τσοχατζόπουλου, που έχουν περιέλθει στα χέρια της δικαιοσύνης. Στις σημειώσεις του πρώην υπουργού υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές σε εξωχώριες εταιρείες και σε μεταφορές σημαντικών ποσών που προέρχονται από «μίζες» για προμήθειες εξοπλισμών. Ακόμη, αναγράφονται λογαριασμοί σε ξένες τράπεζες και στο όνομα της συζύγου του Β. Σταμάτη. Γίνεται επίσης αναφορά σε πρόσωπα που εμπλέκονται και κατηγορούνται για το σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων. Αίσθηση προκαλούν οι σημειώσεις από τις οποίες προκύπτει ότι επιχείρησε να πετύχει παρασκηνιακά μια συμφωνία με δικαστικούς παράγοντες προκειμένου να αποφύγει διώξεις, καταβάλλοντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Στα «ημερολόγια» ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει και πολιτικές αναφορές, ενώ επιρρίπτει τις ευθύνες για τις διώξεις του στον Γ. Παπανδρέου. Τέλος, στις σημειώσεις του αναφέρονται αναρίθμητες συναντήσεις που είχε με πολιτικούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους κ.ά. Στο μεταξύ, ο αρμόδιος Εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής του.