Διάδρομοι και Ψίθυροι

• Σε ένα τέτοιο κλίμα γενικής απαξίωσης, η μοναδική «ελπίδα» για αρκετούς εναποτίθεται στις τράπεζες. Θεωρητικά υπάρχουν αρκετοί που ακόμα και σήμερα έχουν πολλά τραπεζικά χαρτιά και προσώρας δεν μπορούν καν να απεμπλακούν από αυτά! Το ζητούμενο στην περίπτωση των τραπεζών είναι το πώς θα αντιδράσουν μετά τη χρηματοδότησή τους με τα κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ, που κατευθύνονται στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Μεσούσης της «τρικυμίας» των προηγούμενων συνεδριάσεων, τα τραπεζικά χαρτιά προσπάθησαν -και σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν- να μην υποχωρήσουν περισσότερο. Θεωρητικά από τη Δευτέρα τα δεδομένα θα αλλάξουν, αν και αρκετοί παραμένουν σκεπτικοί, τονίζοντας πως θα πρέπει πρώτα να δούμε τους όρους ανακεφαλαιοποίησης της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου…

• Υπό αυτό το πρίσμα, καλό θα ήταν τις αμέσως επόμενες ημέρες να παρατηρήσουμε με προσοχή τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τίτλος της Γενικής δοκίμασε μεσοβδόμαδα νέα ιστορικά χαμηλά της Τράπεζας της Ελλάδας νέα χαμηλά 14 ετών. Επίσης πως οι πιέσεις στις κυπριακές τράπεζες ήταν συνεχείς, όλες αυτές τις ημέρες.

• Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις ρευστοποιήσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ, αλλά και του ΟΤΕ. Οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως όλο αυτό το διάστημα πουλάει ξένο fund.

• Σημαντικές και οι απώλειες για τον Τιτάνα, ενώ έντονες πιέσεις και κινητικότητα δοκίμασαν και οι τίτλοι της Motor Oil και των Ελληνικών Πετρελαίων. Μάλιστα μεσοβδόμαδα κατεγράφη και νέο ιστορικό χαμηλό -και δη σε κλείσιμο- και για την Motor Oil.

• Πωλητές και δη με «δριμύτητα» και στον τίτλο της ΔΕΗ, που οδηγήθηκε ομοίως σε νέα ιστορικά χαμηλά.

• Αναλογικά οι μικρότερες απώλειες στις πρώτες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας καταγράφηκαν για τους τίτλους του Μυτιληναίου, της Jumbo και της MIG. Εντύπωση προκάλεσε μέχρι την Τετάρτη και η σχετική προσπάθεια ενίσχυσης αρκετών τίτλων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως για παράδειγμα των μετοχών του Υγεία, της Τέρνα Ενεργειακής, των Intrakat και Intralot, αλλά και της ΕΧΑΕ και της J&P ΑΒΑΞ.

• Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Αutohellas ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών, αρχής γενομένης από τις 8 Ιουνίου. Σε ανώτατη τιμή αγοράς τα 4 ευρώ και κατώτατη τα 0,50 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ