Γκρεμίζουν τα «τείχη μίσους» με τον Τσίπρα

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, πιέστηκε αρκετά από παλιά και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που του τόνισαν με έμφαση ότι, αν συνεχιστεί η γραμμή του Μαΐου, θα αυτοκτονήσει πολιτικά και θα επέλθει η πλήρης διάλυση του κόμματος. Επίσης, έθεσαν επί τάπητος δύο ερωτήματα:

– Τι θα γίνει με το Μνημόνιο, που έχει καταδικαστεί πολιτικά από την πλειοψηφία του λαού;

– Πώς θα επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς;

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, που θεωρείται καθοριστικό για την προεκλογική περίοδο και για τα ποσοστά των κομμάτων, ήδη το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ρότα με προσοχή, καθώς οι τυφλές επιθέσεις που εξαπέλυαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά όχι μόνο δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την άνοδό του, αλλά αντίθετα τον ενίσχυσαν. Η μονοδιάστατη καταγγελτική στάση που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τροποποιείται και πλέον ενεργοποιείται μια πολιτική προσεκτικών ανοιγμάτων και επιθέσεων φιλίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί έστω και ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που στράφηκαν προς το κόμμα της Αριστεράς. Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αναδεικνύει και να καυτηριάζει τις αντιφατικές δηλώσεις, πρωτίστως για τα θέματα της οικονομίας, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδυναμωθεί η εικόνα του τουλάχιστον σε μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Στην Ιπποκράτους, κρίνοντας ότι η πόλωση και οι υψηλοί τόνοι απέναντι στο κόμμα της Αριστεράς δεν απέφεραν καρπούς, αποφάσισαν –κατόπιν συσκέψεων κορυφής στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας– να τροποποιήσουν ελαφρώς τους αντιπολιτευτικούς τους σχεδιασμούς προς το ηπιότερο, εκτιμώντας ότι, αν το ΠΑΣΟΚ εντάξει στον πολιτικό του λόγο μια πιο ψύχραιμη επιχειρηματολογία για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προκριθεί ως λύση μια κυβερνητική συνεργασία και να επωφεληθεί από τη δυναμική του, που εσχάτως διευρύνεται ολοένα.

Παράλληλα, ζητήθηκε από στελέχη που προκρίνουν ως λύση μια νέα κυβερνητική συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να «μαζέψουν» τις δημόσιες δηλώσεις τους τουλάχιστον για ένα διάστημα, ώστε να δοκιμαστεί η νέα τακτική χωρίς «φάλτσα».

Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτηριστική είναι η ομοβροντία δηλώσεων, παρεμβάσεων και συνεντεύξεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τα Μέσα Ενημέρωσης, με τις οποίες καθίσταται ξεκάθαρα αντιληπτή η προαναφερθείσα αλλαγή στρατηγικής και η απόπειρα να γκρεμιστούν τα «τείχη μίσους» με το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε την Παρασκευή τη συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει δημόσια ο Ευ. Βενιζέλος για προοδευτική κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, «με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες δυνάμεις αφορά αυτό το κάλεσμα πλην της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη, ο πρώην υπουργός συμπεριέλαβε «και ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας όμως ότι «αυτό θα μπορούσε να είναι η ευκταία λύση, αλλά εξαρτάται από τη στρατηγική και των άλλων κομμάτων» και επιμένοντας ότι «εμείς θα το επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο».

Ακόμα και η Άννα Διαμαντοπούλου σε άρθρο της με τίτλο «Ριζοσπαστική Σοσιαλδημοκρατία για την Ευρώπη και την Ελλάδα» επισημαίνει την ανάγκη να αναδειχθεί μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, ενώ σε συνέντευξή της ζήτησε να μη δαιμονοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος έχει συμπεριλάβει από τις εκλογές του Μαΐου τον ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και τη ΝΔ) στις ευρωπαϊκές δυνάμεις, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και να τονίσει τις επόμενες μέρες.

Πάντως, παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπεύθυνη δύναμη, που έμαθε από τα λάθη της και μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή εμπειρία που έχει, και στο πλαίσιο αυτό κάνει και μια μικρή στροφή σε ό,τι αφορά την τυφλή προσήλωσή του στο Μνημόνιο. Πλέον, διά στόματος Ευ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ έθεσε έξι σημεία για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την «τρόικα». Πρόκειται για τις προτάσεις που συζήτησε και με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι αλλά και με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.


Σχολιάστε εδώ