Έκτακτο σχέδιο… «Άδεια Ταμεία» από το υπουργείο Οικονομικών

Ανοικτό αφήνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο η δόση των 4 δισ. ευρώ από το διεθνές δάνειο, κάτι που θα υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών να ενεργοποιήσει -πράγμα ασυνήθιστο σε προεκλογική περίοδο…- τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να αναζητήσει δανεικά από τις τράπεζες, ώστε να μην υπάρξουν εμπλοκές στην πληρωμή μισθών και συντάξεων στα τέλη Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν καθυστερήσει μερικές εβδομάδες η εκταμίευση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανείου, στην περίπτωση που δεν υπάρξει, αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, σχετική έγκριση από την «τρόικα».

Στο υπουργείο Οικονομικών, το επιτελείο του Γ. Ζαννιά εργάζεται ήδη με τη βασική υπόθεση ότι η δόση των 4 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί μέσα στον επόμενο μήνα και αναζητεί τρόπους για να εξασφαλισθεί εκ των ενόντων η εξυπηρέτηση των βασικών υποχρεώσεων του κράτους, αφού ήδη οι πληρωμές σε προμηθευτές και εργολάβους έχουν «παγώσει» μέχρι νεωτέρας.

Ο υπηρεσιακός υπουργός έθεσε σε εγρήγορση τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθώς η πορεία των εσόδων τον Μάιο είναι απογοητευτική, με μείωση που ξεπερνάει το 20% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011. Έτσι:

Σχεδιάζεται να δοθεί νέα παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου, στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους, που καλύπτει οφειλέτες ποσών έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για εταιρείες. Παράλληλα, στέλνονται… απειλητικά ειδοποιητήρια σε οφειλέτες, ώστε να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να πάνε στα ταμεία για εξόφληση ή ρύθμιση. Πάντως, μέχρι τώρα η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρότι ήδη έχει δοθεί μια παράταση προθεσμίας, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

«Βροχή» εκκαθαριστικών σημειωμάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009, ενώ θα αποσταλεί και η πρώτη «φουρνιά» εκκαθαριστικών δήλωσης φόρου εισοδήματος (υπολογίζεται ότι θα σταλούν τουλάχιστον 300.000 εκκαθαριστικά, που είναι αρκετά «τσουχτερά» φέτος λόγω μείωσης του αφορολογήτου ορίου, αυξημένων τεκμηρίων και μειωμένων φοροαπαλλαγών). Πάντως, παρά τη βιασύνη για είσπραξη φόρων, ο κ. Ζαννιάς δέχεται εισηγήσεις για μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μετά τις 15 Ιουνίου, επειδή θα υπάρξουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι που θα υποβάλουν για πρώτη φορά τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά (ίσως και για να μετατεθεί μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου η «λυπητερή»…).

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, δόθηκε την Παρασκευή παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ για το 2011 έως τις 8 Ιουνίου. Για να είναι όμως δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης εντός της νέας προθεσμίας, το υπουργείο όρισε ότι όσοι έχουν οφειλές από παλαιότερες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις θα πρέπει να τις έχουν εξοφλήσει τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής. Ο κ. Ζαννιάς επιχειρεί να κινητοποιήσει τις εφορίες, πιθανόν και με επιτόπιες επισκέψεις τις επόμενες ημέρες σε μεγάλες ΔΟΥ. Επισκεπτόμενος το ΣΔΟΕ τη Δευτέρα, είχε τονίσει ότι θα τηλεφωνήσει προσωπικά σε εφόρους για να ασκήσει πίεση για καλύτερες αποδόσεις. Επιπλέον, ενεργοποιείται κέντρο τηλεφωνικών κλήσεων (call center) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα αρχίσει να ενημερώνει με τηλεφωνήματα και email όσους έχουν καθυστερήσει την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ ή φόρου μισθωτών υπηρεσιών αλλά και οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Πάντως, η κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η λιτότητα στις πληρωμές υποχρεώσεων δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του κράτους. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει άδεια από την «τρόικα» για να προχωρήσει σε πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, πέραν των προβλέψεων του Μνημονίου, προκειμένου να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι, μετά τη διευθέτηση των προβλημάτων που υπήρχαν στην εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, η ΕΚΤ θα δώσει την έγκρισή της στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις εκδόσεις εντόκων.

Πριν εξετασθεί η λύση της προσφυγής σε δανεισμό με έντοκα, στο υπουργείο είχαν εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να «βάλουν χέρι» στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζονται για τη στήριξη των τραπεζών. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει νομική φόρμουλα για να αλλάξει ο σκοπός χρήσης αυτών των κεφαλαίων και η έκδοση εντόκων γραμματίων θα είναι η μόνη λύση για πρόσθετο δανεισμό.

Στα ταμειακά προβλήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα προστέθηκε και η κρίση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις του ΕΟΠΠΥ με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι «πάγωσαν» την εκτέλεση συνταγών του Ταμείου, ζητώντας την άμεση εξόφληση χρεών 1 δισ. ευρώ. Η πρόσκαιρη «λύση» που βρέθηκε, δεδομένου ότι η εξόφληση είναι αδύνατη, ήταν να… ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι, που θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και να ζητούν επιστροφή της δαπάνης από τον ΕΟΠΠΥ. Επίσης, μείζον θέμα για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συζητήθηκε σε συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ την Παρασκευή, είναι το σοβαρό χρηματοδοτικό πρόβλημα της επιχείρησης, που είναι υποχρεωμένη μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει κλείσει συμφωνίες για αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες μεγάλου ύψους δανείων.

N.X.


Σχολιάστε εδώ