XΡΗΜΑτιστήριο

> Πόσες φορές θα πρέπει επιβεβαιωθεί η αποτυχία του Μνημονίου, προκειμένου να γίνουν αμέσως αλλαγές; Με τα λάθη, τις αστοχίες, τους πειραματισμούς, τις παλινωδίες, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και κυβέρνηση κατάφεραν το ακατόρθωτο… Να συρρικνώσουν, δηλαδή, την ελληνική οικονομία κατά 6,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ, αν εφαρμοστούν ως έχουν και τα επόμενα συμφωνηθέντα μέτρα, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα τρίμηνα. Και όλα αυτά την ώρα που οι επιδόσεις της Γερμανίας ήταν σημαντικές, κυρίως λόγω των εξαγωγών της, βγάζοντας από την ύφεση την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία.

> Όπως πάντα, λένε τη μισή αλήθεια! Την ενεργοποίηση των εντολών stop losses σε μετοχές του 20άρη επικαλούνται οι απανταχού ειδικοί, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη ραγδαία πτώση των χρηματιστηριακών τιμών και του Γενικού Δείκτη.

> Με την πολιτική αστάθεια να εκτοξεύει την επενδυτική αβεβαιότητα, ο πανικός έχει γίνει κακός σύμβουλος! Δεν είναι λίγοι αυτοί που από το υψηλό επιτόκιο των εγχώριων προθεσμιακών καταθέσεων επιλέγουν το σχεδόν μηδενικό των ομολόγων χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ.

> Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας δεν αποτελούν τους ιδιοκτήτες των δικτύων τους, αλλά τους διαχειριστές τους! Η αποκρατικοποίησή τους, λοιπόν, θα έπρεπε να αφορά την ανάθεσή τους στον φορέα εκείνον που θα προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα, θα διαθέτει καλύτερη τεχνογνωσία και θα εξασφαλίζει την ποιότητα υπηρεσιών στην κοινωνία.

> Ποιοι δεν το θέλουν και κυρίως για ποιους λόγους; Γιατί να μη διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των διαφόρων μηχανισμών στήριξης (όπως του ευρωπαϊκού EFSF, του ελληνικού ΜΧΣ κ.λπ.), έτσι ώστε να καλύπτουν και τους εκδιδόμενους τίτλους των ελλειμματικών οργανισμών – υπηρεσιών – αρχών του κράτους (σαν τα συνεγγυητικά κεφάλαια κ.λπ.);

> Αυτά συμβαίνουν όταν τα bonus συναρτώνται με την επίτευξη των ποσοτικών στόχων! Πόσες από τις ημικρατικές εταιρείες, τους δημόσιους οργανισμούς, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές κ.λπ. εφαρμόζουν τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης στο σημείο που αφορά την ύπαρξη Επιτροπής Αξιολόγησης, αμοιβών διοικητικού συμβουλίου και ανώτατων διευθυντικών στελεχών;

> Μπορεί πρόθεσή της να είναι η συγκράτηση της φυγής των καταθέσεων, που της εξασφαλίζουν την απαραίτητη ρευστότητα, ωστόσο το ζήτημα είναι αν αντέχει τέτοιου είδους παροχές και τόσο υψηλό κόστος χρήματος! Ο λόγος για τον νέο λογαριασμό ταμιευτηρίου ΑΤΕbank, που διπλασιάζει το επιτόκιο κάθε μήνα.

> Κάποιοι φαίνεται ότι γνώριζαν, γι’ αυτό και οι μαζικές ρευστοποιήσεις που προηγήθηκαν των ανακοινώσεων! Οσμή εσωτερικής πληροφόρησης έχει η έξοδος της Εθνικής από τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, καθώς για όσους καταλαβαίνουν η αξία της μετοχής είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

> Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, και γεννιούνται εύλογα ερωτήματα, του τύπου πού το πάνε; Πόσο πιο κάτω θα ρίξουν το τίμημα; Εάν υπήρχε πραγματική βούληση, η προειλημμένη απόφαση πώλησης της Λάρκο δεν θα κολλούσε στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, όπως η επίτευξη συμφωνίας για φτηνή κιλοβατώρα κ.λπ.

> Άμα της βγει, έχει καλώς, αν πάλι όχι, τότε τη βλέπουμε να παίρνει την άγουσα για τα αποδυτήρια! Προς την κατεύθυνση της μείωσης των πωλήσεων από το δίκτυο, με αντίστοιχη αύξηση αυτών των κεντρικών της υπηρεσιών, κινείται η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, προκειμένου να μειώσει το κόστος και να προσελκύσει πελατεία.

> Οι ανάγκες για ζεστό χρήμα είναι μεγάλες! Μέχρι και σε τροποποίηση του καταστατικού προχωρά η ΕΧΑΕ, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των βασικών της μετόχων για επιστροφή κεφαλαίων, μέσω της συρρίκνωσης του μετοχικού της, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής και ισόποση καταβολή του ποσού.

> Ονόματα, παρακαλώ, όχι γενικόλογες αναφορές, του τύπου η κυβέρνηση, η διοίκηση, οι εξωγήινοι κ.λπ. Ποιοι ευθύνονται για την καθυστέρηση του μοντέλου ανακεφαλαιοποίησης του ΤΤ; Ποιοι, δηλαδή, θα επωμιστούν το βάρος της απόφασης της ΕΚΤ να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς αυτό;

> Μόνο σαφής και πλήρης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η ενημέρωση! Γιατί τέτοια μυστικότητα με τα πρόστιμα-χάδια που επιβάλλει κατά καιρούς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΑΕΔΑΚ των τραπεζών; Άλλο είναι να αφορούν την καθυστέρηση εξαγοράς μεριδίου και άλλο την ελλιπή πληροφόρηση στους όρους τους, έτσι δεν είναι;

> Κάτι δεν πάει καλά με το σκεπτικό της διοίκησης της ΔΕΗ, αφού ζητά πολλά από αυτούς που δεν έχουν ούτε λίγα! Είναι δυνατόν να απαιτεί μεγαλύτερο ποσό εγγύησης από τους πελάτες στους οποίους έχει εκδοθεί εντολή διακοπής του ρεύματος; Και όλα αυτά την ώρα που θυγατρική της εταιρεία αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση σχετικά με τη διαρκώς αυξανόμενη πρακτική παραβιάσεων μετρητών.

> Καλές οι διαρροές, κάτι επί του πραγματικού όμως δεν υπάρχει! Με δεδομένες τις ζημίες από το PSI, τις πρόσθετες ανάγκες εξαιτίας των κανόνων της Βασιλείας και τις δυσκολίες των μελών του να καταβάλλουν τις εισφορές τους λόγω κρίσης, αναρωτιόμαστε αν το ΤΣΜΕΔΕ είναι σε θέση να καλύψει τη συμμετοχή του σε πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank…

> Αγγελιοφόρος κακών μηνυμάτων για την πορεία της χρηματαγοράς! Ποια από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε για πρώτη φορά κάτω από την τιμή εισαγωγής της; Μα, το φιλέτο των φιλέτων… η μετοχή του ΟΠΑΠ.

> Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Μπορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει αναλάβει να πληρώνει στην κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic το κόστος των αιτήσεων των αγροτών για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ, ωστόσο κάποιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών εξακολουθούν να εισπράττουν αμοιβές επʼ αυτού.

> Όχι λόγια του αέρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά συγκεκριμένα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας! Θα μπορούσε να ήταν ενδιαφέρουσα η άποψη του υπευθύνου οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μήλιου σχετικά με την περικοπή των φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές, όμως πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται ανά τον κόσμο, με τις αλλαγές σημαίας, τη μεταφορά έδρας και την πρακτική των τριγωνικών συναλλαγών να μπορούν να υλοποιούνται αμέσως και να αλλάζουν άρδην τα δεδομένα, άρα…

> Χάλασαν και αυτές; Αν μέχρι και οι τράπεζες, από τους βασικούς υποστηρικτές της «τρόικας», φτάνουν στο σημείο να ζητούν να «…τεθεί φραγμός στην πρακτική της να υποσκάπτει τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κάθε φορά που δημοσιεύονται αυτο-επιβεβαιούμενες καταθλιπτικές προβλέψεις…», τότε ό,τι και να πούμε εμείς είναι περιττό. Τάδε ελέχθησαν από Alpha bank.

> Οι υπηρεσιακοί υπουργοί μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης εν όψει εκλογών δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις πολιτικές εξελίξεις! Από τη στιγμή που, καλώς ή κακώς, ο κ. Στουρνάρας διορίστηκε υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μήπως η ξαφνική παρέμβαση του ΙΟΒΕ (στο οποίο ο ίδιος είναι γενικός διευθυντής) υπέρ του Μνημονίου είναι λίγο άκομψη;

> Ανάγκα και θεοί πείθονται! Με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό που χρωστά η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγγίζει τα 171,5 δισ. ευρώ, η δεύτερη θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν η πρώτη αποφασίσει να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

> Μήπως οι προσδοκίες είναι ολίγον μεγαλύτερες από αυτές που θα έπρεπε; Από τη στιγμή που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 3% της παγκόσμιας χρήσης σε βάθος 20ετίας, ποιος ο λόγος να θεωρούνται βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη;

> Ένα ακόμη παράθυρο για τους έχοντες και κατέχοντες! Η υπεραξία από την πώληση μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων σε τιμή υψηλότερη από αυτήν της αγοράς τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων.

> Βολεύει και τους ενοικιαστές! Αληθεύει ότι οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων προωθούν μισθωτήρια που μπορεί να έχουν χαμηλό ενοίκιο, ωστόσο περικλείουν ρήτρες εξασφάλισης ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου τους;

> Δουλειές… ποιες, πώς, από πού; Η μείωση του ρυθμού απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το μπλοκάρισμα των αυτοχρηματοδοτούμενων αξόνων και το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να παρατείνουν την ύφεση.

> Και δεν μιλάμε για τα ψιλά γράμματα που βρίσκονται κρυμμένα σε κάποια δυσανάγνωστα σημεία των πολυσέλιδων συμβάσεων! Πόσες από τις τράπεζες παρέχουν ορθή και πλήρη ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο από πιθανή διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην περίπτωση των δανείων τους σε ξένο νόμισμα;

> Αρνητικό και πάλι το τελικό ισοζύγιο! Τι κι αν για κάποιους εισηγμένους ομίλους οι πωλήσεις στην αλλοδαπή βαίνουν αυξανόμενες; Εντούτοις οι αντίστοιχες στην εγχώρια αγορά, που συνήθως έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

***

Εμείς τα λέμε, εμείς τα ακούμε, αφού οι περισσότεροι από τους κυβερνώντες είτε έχουν βάλει ωτοασπίδες είτε περί άλλα τυρβάζουν! Αν και η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημοσιονομικά, την ύφεση, την οικονομία, τα εισοδήματα, τις συντάξεις, την ανεργία κ.λπ., κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να κινούνται στη σφαίρα της κομματικής τους φαντασίας, προκηρύσσοντας διαγωνισμούς και μοιράζοντας έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτης, που επιδιώκει τη μετατροπή δύο αποθηκών του κεντρικού λιμένα σε θεματικό πάρκο.

***

> Προκαλεί εντύπωση, καθώς ο κ. Ρέστης είχε δώσει μάχη με τους άλλους μεγαλομετόχους και την ΤτΕ, προκειμένου να του δώσει την καρέκλα! Ποιος ο λόγος της ξαφνικής αποχώρησης του πανεπιστημιακού, πρώην υποδιοικητή του ΟΤΕ και της ATEbank κ. Χρήστου Ι. Καζαντζή από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FBB; Εκτός κι αν οι ελπίδες του για επέκταση προς Ρωσία πλευρά αποδείχτηκαν φρούδες.

> Μελετητικά γραφεία… Οι νούμερο ένα μεσάζοντες στις παντός είδους προωθήσεις κοινοτικών επιδοτήσεων! Είθισται να λειτουργούν στο όνομα ενός αχυρανθρώπου, να διοικούνται από καθηγητές πανεπιστημίου, να συνεργάζονται με οικονομοτεχνικούς και τραπεζικούς, οι οποίοι λαδώνοντας στελέχη υπουργείων… τρέχουν με το αζημίωτο τον φάκελο των ενδιαφερομένων.


Σχολιάστε εδώ