50% κάτω οι κρουαζιέρες και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Βασική αιτία, το κλίμα πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας που υπάρχει στη χώρα, κάτι που για τους ξένους συνεπάγεται ανασφάλεια, αβεβαιότητα και κακή εξυπηρέτηση.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της κρουαζιέρας είχε τάσεις ανάκαμψης και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά, σήμερα παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης. Οι οργανισμοί που διαχειρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο την κρουαζιέρα γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα και ο αριθμός των πλοίων που θα «πιάσουν» Πειραιά φέτος είναι σημαντικά μειωμένος. Πέρα από την αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα, ρόλο στην πτώση του τομέα της κρουαζιέρας παίζει και το ότι έχουν μειωθεί αισθητά οι αεροπορικές συνδέσεις με χώρες εκτός Ευρώπης, κάτι που δυσκολεύει όσους θέλουν να επιβιβασθούν στα κρουαζιερόπλοια από το λιμάνι του Πειραιά. Αντίθετα, η γειτονική Τουρκία έχει πυκνό δίκτυο απευθείας αεροπορικής σύνδεσης και με τις ΗΠΑ, που δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και να επιβιβάζονται στα κρουαζιερόπλοια.

Μείωση της τάξεως του 50% παρουσιάζουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να έχουν περιέλθει σε απόγνωση και να ρίχνουν τις τιμές, που σημαίνει μείωση των εσόδων και για το κράτος. Μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει η κίνηση από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ καλύτερα είναι τα πράγματα από τη Μ. Βρετανία, καθώς οι Βρετανοί δείχνουν να μην προβληματίζονται με το κλίμα που υπάρχει στη χώρα. Στασιμότητα παρουσιάζει η κίνηση από τη Ρωσία, που τα προηγούμενα χρόνια είχε σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί κατά τη μεγάλη τουριστική έκθεση της χώρας μας προ μηνών στη Μόσχα. Πληροφορίες από τουριστικά γραφεία και ξενοδοχειακούς φορείς αναφέρουν ότι πολλοί Ελληνοαμερικανοί που είχαν προγραμματίσει διακοπές σε νησιά ή άλλους τουριστικούς προορισμούς ακυρώνουν τις κρατήσεις. Το άσχημο κλίμα στη χώρα μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την Κύπρο. Έτσι, ενώ στην Κύπρο περίμεναν για φέτος αύξηση, τελικά υπολογίζουν ότι θα υπάρχει μείωση της τάξεως του 5%.


Σχολιάστε εδώ