Το βρώμικο παιχνίδι που έγινε με τα 18 δισ. ευρώ
Ως μοχλός χρησιμοποιήθηκε η συντονισμένη, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα που ακολούθησαν, καθυστέρηση διοχέτευσης των ομολόγων του ΕFSE ύψους 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας.
Τα ομόλογα αυτά βρίσκονταν από τον περασμένο Απρίλιο στα ταμεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Π. Θωμόπουλος, που είχε τοποθετηθεί από τον υπουργό Εθν. Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου (ήταν κουμπάρος του) υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Θωμόπουλος, παρ’ όλα όσα έβλεπε και ήξερε, ότι κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα το τραπεζικό σύστημα, να καταρρεύσουν οι τράπεζες, να γίνει χαμός, να σχηματιστούν ουρές στα υποκαταστήματα των τραπεζών, περιέργως κρατούσε στο ταμείο του ΤΧΣ τα 18 δισ. ευρώ, προφασιζόμενος ότι δεν έχουν δοθεί κάποιες εγκρίσεις που απαιτούνταν από διεθνείς φορείς! Η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετώπιζαν οι τράπεζες από την περασμένη Δευτέρα, έγινε τόσο εκρηκτική, ακόμα και για τη χώρα, που αναγκάστηκε να στείλει στον Θωμόπουλο επείγουσα επιστολή ο (τέως πλέον πρωθυπουργός) Λουκάς Παπαδήμος γραμμένη σε σκληρή γλώσσα, ζητώντας να κλείσει γρήγορα το θέμα, να ξεμπλοκαριστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δεν ήταν μόνο ο κ. Παπαδήμος που έφθασε στο σημείο να αγανακτήσει από τη συμπεριφορά του κ. Θωμόπουλου. Υπήρξαν και άλλοι που επέρριψαν ευθύνες στη διοίκηση του ΤΧΣ. Την κατηγόρησαν συγκεκριμένα ότι άφησε τις ελληνικές τράπεζες εκτός των πράξεων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ. Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, παρενέβη μέχρι και ο πρόεδρος του EFSF για να δεήσει ο κ. Θωμόπουλος να ξεμπλοκάρει τα 18 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΤΧΣ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αγνοούσε τη φωτιά που είχε ανάψει και τους κινδύνους που θα προκαλούνταν από το (εσκεμμένο, με διάφορες δικαιολογίες, κατά κάποιους) μπλοκάρισμα των 18 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν υπήρχαν γραφειοκρατικά προβλήματα εγκρίσεως, θα έπρεπε να είχε κινήσει γη και ουρανό για να λυθούν αστραπιαία, ώστε να προληφθεί η έκρηξη του δυναμίτη που το φιτίλι του σιγόκαιε…
Μπροστά στη στάση του προέδρου του Ταμείου Π. Θωμόπουλου, την κατάσταση πήρε στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA), χρηματοδοτήθηκαν προσωρινά οι τράπεζες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, οπότε θα επανακτήσουν την πρόσβασή τους στην κανονική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.
Χρειάστηκε μάλιστα την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει ότι συνεχίζει κανονικά τη στήριξη των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να κατακάτσει ο πανικός που είχε δημιουργηθεί στους καταθέτες, αλλά και στην αγορά.
Ήθελαν κλίμα Αργεντινής
Έγκυροι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κύκλοι έχουν την άποψη ότι το παιγνίδι που επιχειρήθηκε από «κάποιους» οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, είχε στόχο την κατασκευή κλίματος Αργεντινής. Και αυτό θα το κατάφερναν, αν στους καταθέτες που προσέτρεξαν να πάρουν τα λεφτά τους, οι τράπεζες αρνούνταν να τους τα δώσουν, ή τους έλεγαν ελάτε αύριο-μεθαύριο. Οπότε από στόμα σε στόμα θα προκαλείτο τότε κλίμα Αργεντινής. Αυτό αποφεύχθηκε με την επείγουσα μεταφορά χρημάτων με τα ειδικά αυτοκίνητα της Τράπεζας της Ελλάδος από το θησαυροφυλάκιο στις τράπεζες. Οι αναλήψεις από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη ξεπέρασαν τα 2 με 3 δισ. ευρώ! Κυρίως τη Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη, τα ταμειακά αποθέματα ήταν απολύτως οριακά.
Οι τράπεζες άντεξαν, η χώρα ξεπέρασε τον κίνδυνο που προς στιγμή πήγε να δημιουργηθεί, χάρη στη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το βρώμικο παιγνίδι δεν πέρασε…
Δεν θα είχε συμβεί τίποτα και η φωτιά θα είχε προληφθεί, αν ο πρόεδρος του ΤΧΣ Π. Θωμόπουλος αυτά που δήλωσε προχθές, ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχουν διοχετευθεί στις ελληνικές τράπεζες τα 18 δισ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), είχαν γίνει από τον Απρίλιο, όπως είχε προγραμματιστεί, οπότε οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες δεν θα έπαιζαν τα παιγνίδια τους. Οι τράπεζες θα είχαν βάλει από τον Απρίλιο τα ομόλογα των 18 δισ. ευρώ ως ενέχυρο στην ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και θα είχαν λάβει κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ, αποκτώντας τη βαθιά ανάσα (ρευστότητα) που χρειάζονταν κατεπειγόντως.