Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Η κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας αποφάσισε για λογαριασμό των επενδυτών και των επαγγελματιών του ΧΑ. Και «καταδίκασε» την αγορά σε ακόμη έναν μήνα ακυβερνησίας, αβεβαιότητας, αγωνίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, συνεπώς είτε σε περαιτέρω απαξίωση του «προϊόντος» που ονομάζεται ελληνικό χρηματιστήριο είτε σε νέες «βουτιές» και αναδιαρθρώσεις.

• Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που το τελευταίο διάστημα γίνονται πλέον… αναγκαστικά! Υπό την έννοια πως ακόμα και όσα επενδυτικά funds έχουν παραμείνει επενδεδυμένα στην αγορά και σε συγκεκριμένα χαρτιά τώρα ή το προσεχές διάστημα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις και σε αποεπένδυση από τις θέσεις που κατέχουν, καθώς οι μετοχές που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιό τους απαξιώνονται σε τέτοια επίπεδα, ώστε να αλλάζουν ακόμα και κατηγορία κεφαλαιοποίησης και ανάλογους δείκτες.

• Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών Mοrgan Stanley (MSCI), που συνοπτικά έφερε τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και του ΟΤΕ εκτός «Βασικού Δείκτη» (Standard Index) και την τοποθέτησή τους στον δείκτη Small Cap. Αντίστοιχα, από τον τελευταίο διαγράφονται οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, Fourlis, Σιδενόρ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που μεταφέρονται στον δείκτη Micro Cap.

• Τι σημαίνει όλο αυτό; Μα πως αρκετά ξένα funds είναι πια υποχρεωμένα από το καταστατικό τους (που δεν επιτρέπει τοποθετήσεις σε μετοχές εκτός βασικών δεικτών) να προχωρήσουν σε αναγκαστικές πωλήσεις. Κι αν δεν το καταλάβατε μέχρι τώρα, περιμένετε να δείτε τις επόμενες μέρες και πάντως πριν από τις 31 του μηνός, οπότε και θα ενεργοποιηθεί η αλλαγή στη σύνθεση των δεικτών MSCI…

• Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα των σημαντικών «παράπλευρων απωλειών» που έχει για τη χώρα, την οικονομία και την αγορά της η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή, που δίνει τροφή και στα ζοφερά σενάρια περί εξόδου μας από το ευρώ…

• Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, δεν προκαλεί καμία έκπληξη η συνολική επίδοση της αγοράς τις προηγούμενες ημέρες. Όλοι, λίγο – πολύ, ανέμεναν τη νέα κατακρήμνιση και κανέναν δεν ξένισε η κατρακύλα του Γενικού Δείκτη σε νέα χαμηλά 267-270 μηνών. Γενικός Δείκτης και Τραπεζικός πρακτικά διαπραγματεύονται σήμερα, στα μέσα του 2012, στα ίδια επίπεδα με τη διετία 1989-1990!

• Το κακό είναι πως λίγοι φαίνεται πως θα εκπλαγούν ακόμα κι αν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και από το επίπεδο των περίπου 550 μονάδων φτάσει να κινείται σε αυτό που οι αναλυτές -προς το παρόν- θεωρούν «ύστατη» ζώνη στήριξης, δηλαδή στο εύρος από 520 έως 510 μονάδες.

• Ποιο είναι το ζητούμενο για τις επόμενες μέρες; Αν λάβουμε υπόψη μας πως μεσολαβεί ένας μήνας μέχρι τις εκλογές, είναι μάλλον προφανές πως η κατάσταση στην αγορά θα είναι από ευμετάβλητη έως… θολή. Υπάρχει, πάντως, ένα κομβικό σημείο, που ίσως προσφέρει μια έστω προσωρινή «ανάσα», ιδίως στον Τραπεζικό Δείκτη, αλλά ΟΧΙ σε όλες τις τράπεζες. Ο λόγος για τη χορήγηση στις τράπεζες του ποσού των 18 δισ. ευρώ ως μια πρώτη «δόση» των κεφαλαίων στήριξης και ανακεφαλαιοποίησής τους. Κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει, πιθανότατα έως την Τετάρτη. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά εδώ είναι πως η ΕΚΤ αποφάσισε να διακόψει την παροχή ρευστότητας σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες και πλέον αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος με τον μηχανισμό ΕLA (μηχανισμός έκτακτης χρηματοδότησης), στον οποίο ΔΕΝ έχουν πρόσβαση όλες οι τράπεζες…

• Από εκεί και πέρα, η «συμβουλή» προς όσους εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί σε μια τέτοια αγορά είναι απλή: Όσο διαρκεί η νευρικότητα και η αναταραχή ο καθένας αντιδρά αναλόγως των «αντοχών» της τσέπης και του… στομαχιού του. Οι περισσότεροι επαγγελματίες θα σας πουν ότι δεν είναι καιρός για μεγάλες τοποθετήσεις και ανοίγματα. Αλλά, από την άλλη, όποιος έχει ρευστό και βλέπει τις τιμές στο ταμπλό καταλαβαίνει μέχρι πού μπορεί ο ίδιος να πάει!


Σχολιάστε εδώ