Σε νέες περιπέτειες…

Το πολιτικό τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό, κάτι που επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και σύγχυσης που επικρατεί στην κοινωνία. Οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες αποδίδουν στο κόμμα τις κύριες ευθύνες για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης. Το ποσοστό των αναποφάσιστων εκτοξεύτηκε σε διψήφια νούμερα, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει ότι οι νέες εκλογές θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της ακυβερνησίας, δίνοντας παράλληλα τέρμα και σε μια μακρά περίοδο αστάθειας. Εξ ου και ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν νέες εκλογές τέλη Ιουλίου, προεξοφλώντας την αποτυχία των συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης και μετά τις νέες εκλογές.

Την Πέμπτη ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένο. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από καθηγητές ΑΕΙ, τεχνοκράτες, διπλωμάτες κ.ά., ενώ τα (κρίσιμα) υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας ανέλαβαν αντίστοιχα οι Π. Μολυβιάτης και Φρ. Φραγκούλης.

Πιέσεις – υποσχέσεις

ΣΤΗΝ Ευρώπη, και όχι μόνο, το κλίμα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην άποψη ότι η παράταση της ακυβερνησίας φέρνει τη χώρα μας όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, με ορισμένους να εκτιμούν ότι το κόστος μπορεί να υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια. Τα μηνύματα που φτάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι σαφή: Αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το σύμφωνο δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Ειδικότερα, ο Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε τις νέες εκλογές δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα. Μέρκελ και Ολάντ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο, δεσμεύτηκαν για τη λήψη μέτρων με αναπτυξιακή κατεύθυνση για τη χώρα μας, ωστόσο ζήτησαν από την Αθήνα την υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την «τρόικα». Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ανοησίες τα περί εξόδου από το ευρώ και ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Ενώ ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Ρ. Πρόντι προειδοποίησε ότι, αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει. Την Παρασκευή η Ά. Μέρκελ επικοινώνησε με δική της πρωτοβουλία με τον Κ. Παπούλια και του επισήμανε –μεταξύ άλλων– ότι μετά τις εκλογές πρέπει να σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Έπεσαν σε ξέρα!

ΜΕ τον Αλ. Τσίπρα να αρνείται τη συμμετοχή (συναίνεση) σε οποιαδήποτε κυβέρνηση στην οποία θα μετείχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τον Φ. Κουβέλη να επιμένει μέχρι τέλους να θέτει ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένες. Το «ναυάγιο» απλώς επισημοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, νωρίς το απόγευμα, μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης κατά σειρά σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι συσκέψεις εξελίχθηκαν μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις των αρχηγών, όπου καθένας εξ αυτών προσπάθησε να επιρρίψει σε άλλον ή άλλους τις ευθύνες για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι κάποιοι οδηγούν την Ελλάδα σε περιπέτειες και πασχίζουν να τη βγάλουν εκτός ευρώ, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα, στον οποίο απέδωσε αδιαλλαξία και αλαζονεία. Όρισε μάλιστα το δίλημμα των νέων εκλογών: «Ευρώπη ή απομόνωση;», «ευρώ ή δραχμή;». Εναντίον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του και ο Β. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό συμφέρον». Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «τυχοδιωκτισμό» και για «εμπόριο ψεύτικων ελπίδων». Εν όψει εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ανασύνταξη και κινητοποίηση όλων των στελεχών του κόμματος.

Διά χειρός Αλέξη…

ΑΠΟ την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών δεν άφηνε περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς, οι νέες εκλογές ήταν αναπόφευκτες. Επιτέθηκε δε κατά των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου λέγοντας ότι παραμένουν δέσμιοι των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και ότι επιχείρησαν να εκβιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με το δίλημμα «Μνημόνιο ή εκλογές;». Ο Φ. Κουβέλης επέρριψε τις ευθύνες για το «ναυάγιο» στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κινήθηκε εξαρχής με στόχο τη διεξαγωγή νέων εκλογών, και δευτερευόντως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα επέμεινε στην άποψή του ότι μια κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολιτικά ασταθής χωρίς την αναγκαία κοινωνική στήριξη. Ο Π. Καμμένος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους άλλους αρχηγούς προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση των… Ανεξάρτητων Ελλήνων που θα καταγγείλει το Μνημόνιο. Το αίτημά του απορρίφθηκε και στις δηλώσεις του κατηγόρησε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι μπλόκαραν τη λύση γιατί θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δανειστών.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα, η οποία δεν μετείχε στις συσκέψεις, ζήτησε από τον λαό στις εκλογές να αλλάξει την ψήφο του και να ενισχύσει το ΚΚΕ. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι όσα εξαγγέλλει είναι ανέφικτα και ότι ουσιαστικά εξαπατά τον ελληνικό λαό.


Σχολιάστε εδώ