Πρωτιά για κυβέρνηση της Αριστεράς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά στην –σε εξέλιξη– πρωτοφανή επίθεση όλου του συστήματος (μιντιακού και οικονομικού) στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν το γάντι, με γνώμονα το σύνθημα «Να τελειώσουμε στις 17 Ιουνίου ό,τι αρχίσαμε στις 6 Μαΐου» και με σταθερή την επιδίωξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς μετά τις εκλογές ενάντια στο μνημονιακό μέτωπο, του οποίου επιδιώκει να ηγηθεί ο Αντ. Σαμαράς ως εκπρόσωπος ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Θεωρούν δε ότι, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, δύσκολα η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, αλλά ακόμα και το ΚΚΕ θα αρνηθούν να στηρίξουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μια αριστερή κυβέρνηση. Γιʼ αυτό έχει αποφασιστεί να μην υπάρξει προεκλογικά οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τα δύο αυτά αριστερά κόμματα και να πορευτούν με τη γραμμή ότι «μόνος μας αντίπαλος είναι τα κόμματα του Μνημονίου».

Τα στελέχη του χώρου έχουν επίγνωση ότι ο επόμενος μήνας θα είναι μια περίοδος κολασμένης επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αθέμιτα κυρίως μέσα, και ως εκ τούτου βγαίνουν από τώρα στην αντεπίθεση.

Εκτιμούν ότι η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχεται το κόμμα δείχνει τον πανικό των αντιπάλων του, οι οποίοι χρησιμοποιούν πλέον επιχειρήματα που πηγαίνουν πίσω στις δεκαετίες του ʼ50 και του ʼ60 και θυμίζουν ρήσεις όπως «οι κομμουνιστές θα σας πάρουν όχι μόνο τα σπίτια και τις περιουσίες σας, αλλά ακόμα και τις γυναίκες σας» ή «αυτή η δραχμή είναι δική σου, μην αφήσεις να σου την πάρουν», όπως έλεγε στις αρχές του ʼ60 ο Κ. Καραμανλής κινδυνολογώντας κατά του Γ. Παπανδρέου.

Μπούμερανγκ

Αυτή η χειρίστης ποιότητας επίθεση εναντίον μας, λένε στελέχη του χώρου, ξυπνάει αρνητικές μνήμες στον ελληνικό λαό και θα στραφεί μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, παρά το ότι προσωρινά μπορεί να φοβίσει ένα συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων.

Η ρητορική του Σαμαρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν, εκτός από παρωχημένη δείχνει και τον πανικό του, αφού φτάνει στο σημείο να συμπήξει μέτωπο μνημονιακών δυνάμεων με την πιο συνεπή εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και ορκισμένη εχθρό του, την Ντ. Μπακογιάννη.

Το επόμενο διάστημα αναμένουν κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον τους, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και να προδώσει τους ψηφοφόρους του.

«Δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε κυβέρνηση σωτηρίας του Μνημονίου, σε κυβέρνηση σωτηρίας του κατεστημένου», είπε κατηγορηματικά ο Αλ. Τσίπρας.

Βγάζουν μπροστά τους μετριοπαθείς για να μην προκαλούν

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση ότι πλέον απευθύνονται σε ένα εθνικό ακροατήριο και όχι στο 4,5% των προηγούμενων εκλογών και γιʼ αυτό βγάζουν μπροστά τις ψύχραιμες, μετριοπαθείς και έγκυρες φωνές, όπως ο Γ. Δραγασάκης και ο Γ. Σταθάκης, οι οποίοι διαθέτουν λόγο που πείθει το ευρύτερο ακροατήριο, το οποίο αντιδρά σε θέσεις που διαστρεβλωτικά εμφανίζονται ως ακραίες, όπως αυτή του Δ. Στρατούλη για τις καταθέσεις ή του Μ. Γλέζου για το ευρώ.

Το κλίμα ευφορίας, πάντως, σκιάζουν και κάποια «ατυχήματα», όπως η πρόταση του Αλ. Τσίπρα να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Γεράσιμος Αρσένης (σύζυγος της Λ. Κατσέλη). Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση ιδιαίτερα σε νεότερους ψηφοφόρους του κόμματος, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις στα σχολεία όταν ο Γ. Αρσένης ήταν υπουργός Παιδείας και θυμούνται ακόμα το σύνθημα των τότε κινητοποιήσεων «κάτσε καλά, κάτσε καλά, Γεράσιμε». Από κάποιους –ειδικά από το ΠΑΣΟΚ– η εν λόγω πρόταση εμφανίστηκε ως άνοιγμα προς τη Λ. Κατσέλη, όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωναν μέχρι τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δυσφορία για Αλαβάνο

Δυσφορία υπήρξε και για την παρέμβαση του Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος δήλωσε ότι καταγγελία του Μνημονίου σημαίνει έξοδο από το ευρώ, θέση που ήταν βούτυρο στο ψωμί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ισχυρίζονται κάτι παρόμοιο. Οι πιο ψύχραιμες φωνές υπενθύμισαν ότι πριν από τις εκλογές ο Αλ. Αλαβάνος –που δεν έχει καμία οργανωτική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό– δεν έκανε την παραμικρή δήλωση στήριξης του κόμματος, ενώ λίγοι έξαλλοι έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για «Μητσοτάκη της Αριστεράς».

Στο μεταξύ, στη ΔΗΜΑΡ με ικανοποίηση βλέπουν τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, στις οποίες το κόμμα τους εμφανίζει σταθερότητα στα ποσοστά του.

Εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι επικροτούν την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που τήρησε ο Φ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών και κυρίως το γεγονός ότι στην πράξη έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να πάρει μέρος σε καμία κυβέρνηση εάν σε αυτήν δεν συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ