Πάνε να κάνουν χαβούζα της Αττικής την Ψυττάλεια!

Αυτό καταγγέλλει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρακολουθεί με οργή και έκπληξη τις τελευταίες μέρες ένα όργιο ελιγμών και ανατροπών στο μέτωπο της διάθεσης υγρών αστικών αποβλήτων και μάλιστα εν μέσω της πλέον ρευστής πολιτικής κατάστασης μετά τη μεταπολίτευση.

Οι ελιγμοί αυτοί ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή από τον ειδικό γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέα Ανδρεαδάκη της χρηματοδότησης του έργου αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού. Έτσι τα λύματα του δήμου θα καταλήξουν οριστικά και αμετάκλητα στην Ψυττάλεια, οδηγώντας σε ναυάγιο τη συντονισμένη αντίδραση φορέων από όλες τις βαθμίδες της διοίκησης για φρένο στην πάγια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Πειραιά. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή προσκρούει στην αρχική πολιτική κατεύθυνση, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία Κέντρου Λυμάτων στη Γερακίνα των Μεσογείων, καθώς και στην εκτίμηση του ίδιου του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ότι η λύση της κατασκευής ΚΕΛ στην Π. Φώκαια είναι περιβαλλοντικά ορθότερη, λόγω της δυνατότητας μελλοντικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και των μικρότερων λειτουργικών ενεργειακών απαιτήσεων.

Αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ τα ρυπαντικά φορτία που μπαίνουν σήμερα στην Ψυττάλεια κινούνται στο όριο της χωρητικότητάς της, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι με τα νέα φορτία το ΚΕΛ κάποια στιγμή θα υπερχειλίσει και τότε ο Σαρωνικός θα γίνει… Νεκρά Θάλασσα, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα με την αποξηραμένη λυματολάσπη, που ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να μεταφερθεί και εξακολουθεί να συσσωρεύεται στο νησί.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, αναφερόμενος στις εξελίξεις αυτές, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ μάς έχει σοκάρει. Το περιβαλλοντικό απαρτχάιντ συνεχίζεται. Όσοι πιστεύουν ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αποτελεί τη “χαβούζα” της Αττικής προς όφελος προνομιούχων περιοχών που αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη και τις ευθύνες τους, θα μας βρουν απέναντί τους».

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, την περασμένη Πέμπτη, το ΔΣ του ΠΕΣΥΔΑΠ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει την τακτική της ΕΥΔΑΠ και την πρακτική του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο καλεί να πάρει πίσω αμέσως τις αποφάσεις για τη μεταφορά λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια ή όποια απόφαση συντελεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Πειραιά μέσω της επιβάρυνσης του ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Η ενέργεια του υπουργείου και της ΕΥΔΑΠ έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό στον Δήμο Πειραιά, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Στέφανος Χρήστου έχει ξεκινήσει «σταυροφορία» για να ανατρέψει τα καταστροφικά για τον Πειραιά αυτά σχέδια. Μάλιστα έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για να συζητηθεί το θέμα.


Σχολιάστε εδώ