Ο Τσίπρας συσπειρώνει τη ΝΔ!

Την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ηχεί σαν… σήμα κινδύνου στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, που δείχνει τάσεις ανασύνταξης και συσπείρωσης, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου που θα εγγυηθεί την ομαλή πορεία της χώρας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι η συσπείρωση όλων των Ελλήνων που διαλέγουν την ελπίδα από τη βεβαιότητα της καταστροφής» υπερθεμάτισε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στη πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Λ. Συγγρού υποχωρούν σταδιακά οι παρενέργειες από το σοκ της 6ης Μαΐου και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας. Αισιοδοξία που ενισχύεται και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες καταγράφουν την ανοδική τροχιά των ποσοστών του κόμματος, κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, αποδίδεται στη στάση που τήρησε ο κ. Σαμαράς σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, αν και αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και ασταθές, εκφράζουν την πεποίθηση ότι το κόμμα ξεκινάει από άλλη βάση την προσπάθεια για τις νέες εκλογές και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα θα είναι διαφοροποιημένα και σαφώς καλύτερα.

Τα στελέχη της παράταξης εδράζουν αυτήν τη φορά τις αυξημένες προσδοκίες τους σε μια σειρά παράγοντες, ιδιαίτερα όμως στην εκτίμηση ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον, θα προσέλθουν στις κάλπες με διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικά κριτήρια. Θεωρούν ότι μετά το κυβερνητικό αδιέξοδο, που προέκυψε λόγω του αποτελέσματος της 6ης Μαΐου, αρκετοί θα επιλέξουν με γνώμονα τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα. Επίσης ότι η οργή των πολιτών «εκτονώθηκε» στις προηγούμενες εκλογές και λογικά θα έχει αμβλυνθεί η διάθεσή τους για τιμωρία. Κατά συνέπεια… εκτιμούν ότι θα ενισχυθούν τα κόμματα που προτάσσουν την ομαλή πορεία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και θα μειωθεί η απήχηση όσων αναπτύσσουν αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία. Ως εκ τούτου, αναμένουν να ωφεληθούν από τις διαρροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και τον ΛΑΟΣ, που έχει μπει σε φάση πλήρους αποσυσπείρωσης.

Παράλληλα, τα στελέχη της ΝΔ επενδύουν πολλά στην πρωτοβουλία για επανένωση της Κεντροδεξιάς, κάτι που αναπόφευκτα θα δώσει νέα ώθηση στην παράταξη. Ήδη, οι πρώτοι που απείχαν στις πρόσφατες εκλογές ή είχαν επιλέξει ένα από τα μικρότερα κόμματα (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία, Δράση), επιστρέφουν στα… «πάτρια εδάφη» και εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά. Προς το παρόν ο επαναπατρισμός περιορίζεται σε επίπεδο βάσης, αλλά είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και στη κορυφή.

Η αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Φρ. Ολάντ είναι ένας ακόμη παράγοντας που τροφοδοτεί την αισιοδοξία των στελεχών της ΝΔ. Κι αυτό, διότι, όπως σημειώνουν, θα βρει μεγαλύτερο ακροατήριο η θέση (δέσμευση) του κόμματος για επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου με ταυτόχρονη υλοποίηση μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στη Λ. Συγγρού παρακολουθούν με προσοχή την κινητικότητα που υπάρχει μεταξύ των πολιτών που στις 6 Μαΐου επέλεξαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία τους δεν πρόσκειται ιδεολογικά στο συγκεκριμένο κόμμα και στη ΝΔ θεωρούν ότι αρκετοί από αυτούς είναι πολύ πιθανό να μετακινηθούν. Το ερώτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό θα στραφούν προς τη ΝΔ, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τις έρευνες, ένα ποσοστό εκείνων που εγκαταλείπουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εξήγηση που δίνουν σʼ αυτό το γεγονός από τη Λ. Συγγρού είναι ότι μια μερίδα πολιτών έχει προσχωρήσει στη θεωρία του Αλ. Τσίπρα ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγγείλει το Μνημόνιο, να διαγράψει το χρέος κι αυτό χωρίς καμιά συνέπεια. Έχει ακόμη υιοθετήσει την άποψη ότι τα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είναι παρά ένας εκβιασμός που οι ξένοι δεν θα… τολμήσουν να υλοποιήσουν, διότι το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για τις χώρες τους. Εκεί ακριβώς οφείλεται και το γεγονός ότι μπορεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται, εξακολουθεί όμως να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να περιορίσει τις μετακινήσεις προς αυτόν ψηφοφόρων από μικρότερα κόμματα, ο κ. Σαμαράς κατά την προεκλογική περίοδο θα στρέψει τα «πυρά» του κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, κατά του κ. Τσίπρα και της πολιτικής του. Θα αναδείξει το ανέφικτο των προτάσεών του, ενώ θα υπογραμμίσει τις καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει τις προτάσεις του, κυρίως στην οικονομία. Στρατηγική με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι στη ΝΔ, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό αναγορεύει τον κ. Τσίπρα σε βασικό αντίπαλο και του δίνει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική υπόσταση. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα και εκ των πραγμάτων αυτός είναι ο κύριος αντίπαλος στις επικείμενες εκλογές.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ