Ο κόσμος δεν είναι πρόβατα

Ο Αιμίλιος Λιάτσος, ένας δημοσιογράφος που έχει υπηρετήσει την ηλεκτρονική δημοσιογραφία για χρόνια και ξέρει τι συμβαίνει στο χώρο των μίντια και τη διαπλοκή με την εξουσία, τονίζει ότι η τηλεόραση δεν του λείπει καθόλου και ότι στην κρίση οι εφημερίδες συνεχίζουν να ενημερώνουν σωστά τους αναγνώστες τους.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Παρασκευή+13» συνεχίζει την επιθετική δημοσιογραφία -έχει ήδη δυο αγωγές από Πάγκαλο και Καμμένο- και πιστεύει ότι η εφημερίδα δεν θα πεθάνει ποτέ, γιατί η σχέση του αναγνώστη με το χαρτί είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, πόσω μάλλον όταν έχει και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ… Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο από τη νέα τηλεοπτική σεζόν να τον δούμε στη μικρή οθόνη.

// Ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών; Οι πολίτες φαίνεται ότι, από τη μια, θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη και στο ευρώ, αλλά, από την άλλη, θέλουν μια αντι-μνημονιακή Ευρώπη…
Οι πολίτες έδειξαν με ένα σαφέστατο τρόπο τι θέλουν για την Ελλάδα και το μέλλον της. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα μήνυμα έντονης διαμαρτυρίας -και δικαίως θα έλεγα-, γιατί τα τελευταία δυο χρόνια ο καθένας από το πόστο του έχει υποστεί μια μεγάλη επίθεση, μια ληστρική επίθεση θα έλεγα, στην τσέπη του. Η ζωή έγινε εξαιρετικά δύσκολη για τις οικογένειες και σε συντριπτικό ποσοστό ο κόσμος υποφέρει από το Μνημόνιο. Οι ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν στις 6 Μαΐου, έδειξαν τη διάθεσή τους, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι τα περισσότερα κόμματα δεν έλαβαν το μήνυμα.

// Βλέπετε να τους ενδιαφέρει περισσότερο η πορεία των κομμάτων τους από το μέλλον της Ελλάδας;
Πάμε ή δεν πάμε σε νέες εκλογές, από εδώ και πέρα πρέπει να επικρατήσει μεγάλη υπευθυνότητα από όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Χρειάζονται γέφυρες επικοινωνίας, να παραμεριστούν μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ωστόσο, και οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να συνεχίσουν άλλο την τυραννική μέθοδο για την Ελλάδα. Όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να πουν στη Μέρκελ ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν. Πρέπει να ανακουφιστούν τα φτωχά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα, αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική για τον τόπο. Χρειάζεται ανάπτυξη!

// Τα ποσοστά της «Χρυσής Αυγής» ήταν ένα σοκ για την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει έλλειψη παιδείας ή το αποτέλεσμα ήταν γέννημα της ανεργίας και της εγκληματικότητας;
Δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική δύναμη της «Χρυσής Αυγής». Πιστεύω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι της δεν έχουν καμία σχέση με την ιδεολογία της. Ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα για να διαμαρτυρηθούν για το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Δεν ψήφισαν γιατί συμφωνούν μαζί του, αλλά για να την «πέσουν» στο πολιτικό σύστημα.

// Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα και οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν πρώτο στις νέες εκλογές… Το περιμένατε;
Ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Από το 4,6% στο 16%. Ο Τσίπρας τώρα έχει τεράστια ευθύνη. Μου είναι συμπαθής ως άνθρωπος. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Λέει ότι δεν θέλει να βγει από την Ευρώπη και το ευρώ. Να δούμε τι θα κάνει. Έκπληξη ήταν και τα χαμηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ κάτω. Έφυγε ο Καμμένος, η Ντόρα, ο Μάνος… Το κόμμα διεμβολίστηκε. Ποιος περίμενε το 19%; Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν 26% και στο ΠΑΣΟΚ 20%. Το φαινόμενο των δημοσκοπήσεων δεν θα το εξετάσει κανείς; Οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Παταγώδης αποτυχία. Παίζονται παιχνίδια, αλλά ο κόσμος δεν είναι πρόβατα! Για το ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά είναι Βατερλό. Στο ΚΚΕ χρεώνουν πολλά. Ότι θέλει να μείνει στο προσκήνιο, στην αντιπολίτευση. Δεν θέλει να ηγηθεί. Γι’ αυτό και το 8%. Ήταν ιστορική στιγμή για την Αριστερά και αυτό θα σημάνει πολλά για τον Έλληνα. Είναι πολύ εύκολο να κριτικάρεις τα λάθη και να μένεις στην εξέδρα. Το ότι δεν μπήκαν στη Βουλή ο Καρατζαφέρης και η Ντόρα, δυο πολιτικοί που αγαπούν την Ελλάδα, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν, είναι ένα θέμα. Θα μπορούσαν στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται να συνεργαστούν μεταξύ τους τα μικρότερα κόμματα. Η Ντόρα με τον Μάνο ας πούμε.

// Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες ποια είναι η γνώμη σας;
Μεγάλη εκλογική επιτυχία και μπράβο στον κ. Καμμένο. Η αντιμνημονιακή ρητορική του έπεισε τον κόσμο. Στο χέρι του είναι να οδηγήσει το κόμμα του σε μεγαλύτερη επιτυχία.

// Μεγάλο τσεκούρι σε πρωτοκλασάτα ονόματα βουλευτών. Εκτός Βουλής η παλιά φρουρά…
Έφτασε επιτέλους ο χρόνος! Για είκοσι, ακόμη και τριάντα χρόνια υπάρχουν βουλευτές που σιτίζονται από τον Έλληνα φορολογούμενο! Φτάνει πια! Θέλουμε πλέον νέους ανθρώπους στις δυναμικές ηλικίες με όρεξη για προσφορά!

// Η νίκη Ολάντ τι σημαίνει για τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ευρώπη;
Ο Ολάντ είναι το αντίπαλο δέος της Μέρκελ. Μια άλλη διάσταση στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική. Πιστεύω ότι οι Γάλλοι δεν θα δεχθούν άλλο τη σκληρή πολιτική λιτότητας της Γερμανίας στην Ευρώπη. Ο Ολάντ έχει μιλήσει ξεκάθαρα για ανάπτυξη. Αλλά και στο πολυπληθές γερμανικό κρατίδιο της Γερμανίας, τη Ρηνανία, η Μέρκελ έφαγε το πρώτο χαστούκι της από τη νίκη των Σοσιαλιστών. Το πρώτο πειραματόζωο της Μέρκελ ήταν η Ελλάδα, αλλά σιγά σιγά όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιδρούν.

// Θα αλλάξει και το τοπίο στα θεσμικά ΜΜΕ; Ο Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στο ΜEGA, δεν υποστηρίχθηκε από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, αλλά βγήκε δεύτερος… Τι σημαίνει αυτό;
Αν δούμε τα ποσοστά τηλεθέασης και κάνουμε μια δεύτερη ανάγνωση, πραγματικά υπήρξε μια πολυδιάσπαση των τηλεθεατών σε όλα τα κανάλια. Το βράδυ των εκλογών οι τηλεθεατές δεν πήγαν μονοκούκι σ’ ένα κανάλι. Αλλά και όλη την προεκλογική περίοδο ο κόσμος διψασμένος για αλήθεια παρακολουθούσε το enikos.gr, τον Νίκο Χατζηνικολάου στις πολιτικές του εκπομπές. Το KONTRA CHANΝEL με το δυναμικό δελτίο ειδήσεων και την εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Υπήρξαν κόμματα που δεν θέλησαν να παρουσιαστούν στα μεγάλα κανάλια, αλλά πήγαν σε νέα Μέσα.

// Πώς είδατε την εκλογική βραδιά τηλεοπτικά;
Δεν υπήρχαν βουλευτές στα πάνελ, ενώ υπήρξαν πολλά νεύρα…
Αφού ήξεραν από το μεσημέρι την καταιγίδα που τους βρήκε, είχαν παγώσει όλοι, τι να βγουν να πουν;

// Ο Λάκης Λαζόπουλος μίλησε για νεοπολίτευση, για 2.000 νεκρούς από τον οικονομικό πόλεμο -αυτοκτονίες-, ενώ καταφέρθηκε πολλές φορές στην προπαγάνδα των μίντια. Έχει δίκιο;
Ο Λάκης δεν ανακάλυψε την Αμερική! Ο Λάκης έχει ταλέντο στη σάτιρα, αλλά δεν μ’ αρέσει η μεγάλη ευκολία που έχει να κρίνει ανθρώπους. Είναι πολύ εύκολο να έχεις τη βολή σου και να κρίνεις δημοσίως. Το δύσκολο είναι ο στίβος!

// Ο Πάγκαλος εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός λέγοντας ότι ο λαός προτίμησε ακυβερνησία.
Έχετε και μια αγωγή από αυτόν ενός εκατομμυρίου ευρώ…
Ο Πάγκαλος είναι ο αιώνιος Πάγκαλος. Τον βλέπω με συμπάθεια ωστόσο. Έχει απόψεις που προκαλούν, τις λέει πολύ ωμά, αλλά είναι ειλικρινής.

// Τι γίνεται με την αγωγή Καμμένου; Είπατε ότι θα απαντήστε μετά τις εκλογές.
Ο Καμμένος έχει πει διάφορα. Ότι έχει έρθει κλιμάκιο της «τρόικας» στο σπίτι μου και άλλα τέτοια διαστημικά σενάρια. Σ’ όλα αυτά θα απαντήσω σύντομα. Με παίρνουν στο σπίτι μου και στη δουλειά και με απειλούν. Ο Χρυσοχοΐδης δεν έχει ενδιαφερθεί για όλα αυτά, για να με συλλάβουν ήξεραν… Η εφημερίδα σας τα έχει γράψει όλα αυτά, η Αστυνομία τι κάνει; Οι αγωγές δεν με πειράζουν, είναι τα παράσημα των δημοσιογράφων.

// Σας λείπει η τηλεόραση; Τον Μαλέλη πώς τον είδατε το βράδυ των εκλογών;
Η τηλεόραση δεν μου λείπει. Ο Μαλέλης ήταν εξαιρετικός! Η μεγάλη μου αγάπη! Οι αναλύσεις του ενδιαφέρουσες! Περί τηλεόρασης όμως, μια και πιάσαμε το θέμα… εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουρή, ο οποίος όταν έφυγα από το STAR με κάλεσε να έρθω στο κανάλι. Είχα δώσει όμως το λόγο μου στο STAR ότι δεν θα πάω σε άλλο κανάλι με το που θα έφευγα. Για μένα όλα έχουν να κάνουν με την ηθική. Το STAR είναι σπίτι μου. Μέχρι τις 12 Ιουνίου λοιπόν δεν θα πάω πουθενά. Το τηρώ. Από εκεί και πέρα θα δούμε.

// Τα ντιμπέιτ αποτελούν παρελθόν για την τηλεόραση;
Για την ελληνική, ναι. Για τη γαλλική, όχι. Το ντιμπέιτ μεταξύ Σαρκοζί-Ολάντ το είδαν 25.000.000 Γάλλοι. Διήρκεσε τρεις ώρες και όλοι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα.

// Πώς θα διαμορφωθεί η ελληνική τηλεόραση από τον Σεπτέμβριο; Ψυχαγωγία ή ενημέρωση;
Θα αλλάξει άρδην. Ως τηλεθεατής μου λείπει η αλήθεια από τα δελτία και τις εκπομπές. Τα κανάλια που προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τους πολίτες στα παιχνίδια τους, γελάστηκαν οικτρά. Ο κόσμος έφυγε. Πήγε σε άλλα, μικρότερα κανάλια. Εκεί ξέρει ότι θα βρει ενημέρωση και αλήθεια. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Θα το ξαναπώ, ο κόσμος δεν είναι πρόβατα! Θα πάει εκεί όπου ακούγονται όλα. Η ενημέρωση δεν φέρνει λεφτά. Οι καθαρόαιμοι εκδότες το ξέρουν αυτό. Η διαφήμιση έχει πέσει στο 80%. Η εφημερίδα μου «Παρασκευή+13» χαμήλωσε την τιμή της και κάνει τιτάνιο αγώνα να επιβιώσει. Ευτυχώς οι αναγνώστες μας εμπιστεύτηκαν. Είμαστε μια επιθετική εφημερίδα. Αυτοί που βγάζουν λεφτά από τα μίντια κάνουν και άλλες δουλειές.

// Τα περιοδικά χάνουν αναγνώστες, οι εφημερίδες κρατάνε ακόμη;
Ο κόσμος εμπιστεύεται τις εφημερίδες και τη σχέση του με το χαρτί. Αυτά που λέγονται ότι θα εξαφανιστούν οι εφημερίδες είναι σάχλες! Η Αμερική, ως γνωστόν, είναι δέκα χρόνια μπροστά από την Ευρώπη. Είδατε να εξαφανίστηκαν οι εφημερίδες ή τα βιβλία; Μπορείς να διαβάσεις Παπαδιαμάντη στο λάπτοπ; Οι εφημερίδες που δεν κάνουν ρεπορτάζ θα εξαφανιστούν. Όσες κάνουν θα παραμείνουν. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ να διαβάζω «Το Παρόν» στο λάπτοπ. Έχω κόλλημα. Το περιμένω κάθε Κυριακή, να το πάρω, να το ξεφυλλίσω, να το διαβάσω.

// Θα τα καταφέρουμε ως έθνος;
Είμαστε υπερήφανος λαός και βέβαια θα τα καταφέρουμε! Θα νοικοκυρευτεί η Ελλάδα!


Σχολιάστε εδώ