Με τους Παπανδρεϊκούς τα έχει ο Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος είχε υπόψη του το άθροισμα των ψήφων ορισμένων περιοχών, όπου μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών μετακινήθηκαν στις περιοχές αυτές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δείχνει ότι η ήττα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προήλθε και από μέσα.

Έπειτα απ’ αυτή τη διαπίστωση, ο Βενιζέλος σκέφτεται σοβαρά αυτό που του εισηγήθηκαν οι συνεργάτες του:

Να μη βάλει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου τον Παπανδρέου. Σχετική συζήτηση έχει γίνει στο επιτελείο του προέδρου, ο ίδιος δε, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από τον Γιώργο να τον διευκολύνει. Η απάντησή του ήταν ότι θα το σκεφτεί!

Ο κ. Βενιζέλος κατανοεί ότι στις νέες εκλογές, αν δεν καταφέρει να ανεβάσει έστω και ελάχιστα το ποσοστό της 6ης Μαΐου, τότε θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα κυρίως από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που όλα λένε ότι θα τον αμφισβητήσει, ενώ αν συμβεί αυτό που απεύχονται όλοι στο ΠΑΣΟΚ, να πέσουν ακόμη πιο κάτω το ποσοστό του, το ΠΑΣΟΚ θα τελειώσει.

Ο φόβος που κυριεύει την ηγετική ομάδα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι συνομιλητής του κ. Σαμαρά. «Ούτε καν μέσα στο δίλημμα Δεξιά ή Αριστερά δεν πρόκειται να είναι», τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται ακόμη και τη διάλυσή του, μήπως και καταφέρουν να φτιάξουν κάτι καινούργιο.

Πρόβλημα με τη λίστα

Ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ τούτη την ώρα δεν είναι τι θα κάνει στις εκλογές μετά τις κάλπες και πώς τότε θα κινηθεί στις διερευνητικές εντολές που αναγκαστικά θα προκύψουν, αλλά το πρόβλημα με τα ψηφοδέλτια, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Το πρόβλημα είναι ότι τοποθετώντας επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους βουλευτές που εκλέχθηκαν, οι υπόλοιποι που δεν εξελέγησαν δεν πρόκειται να βοηθήσουν και να τρέξουν για το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν καμιά τύχη να εκλεγούν. «Γιατί να τρέξουμε για την εκλογή των εκλεγμένων;» λένε. Ήδη σε διάφορες περιοχές, όπως στον Νομό Ημαθίας, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ που δεν εκλέχθηκαν ανακοίνωσαν ότι πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, εκτός των άλλων, να αντιμετωπίσει και τέτοια φαινόμενα διάλυσης.

Στόχος του κ. Βενιζέλου, ο οποίος ακολούθησε μια γραμμή και τακτική πέρα για πέρα λανθασμένη και μέχρι τώρα ήταν αγκιστρωμένος στο Μνημόνιο, είναι να αποδομήσει το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Δεν είναι εύκολο να συμβεί.

Στελέχη που μετέχουν στις πρωινές συσκέψεις δεν εμφανίζονται και τόσο αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η τακτική.

Τονίζουν μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός εποχής, ψηφίζεται από νέους και νέες κυρίως, το κύμα αυτό δεν μπορεί να ανακοπεί και το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει και δεν το εμπιστεύεται ουδείς, επομένως δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης για να αλλάξει το κλίμα».

Το ηθικό όλων μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πεσμένο, επικρατεί ηττοπάθεια, απογοήτευση, ακόμη και αδιαφορία.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα ο Βενιζέλος αποφάσισε να περιοδεύσει σε πολλές πόλεις, πηγαίνοντας πόρτα πόρτα για να… βρει τους χαμένους ψηφοφόρους του.

Στόχος του, να μην πέσει κάτω από το 13%, αν και ορισμένοι από τους συνεργάτες του πιστεύουν ότι θα κινηθεί από το 11% μέχρι το 15%, όχι παραπάνω, και γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί μήπως και την τελευταία στιγμή το κύμα αποχώρησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ σταματήσει.


Σχολιάστε εδώ