Με λόγια του αέρα καταπολεμούν τη βία
Ήταν επί της ουσίας η μοναδική αλλαγή μετά την επίθεση με πέτρες που δέχτηκε το πούλμαν που μετέφερε την ομάδα μπάσκετ του «τριφυλλιού» στο ΣΕΦ. Ούτε ενεργοποίηση των ρητρών βίας είχαμε ούτε απόφαση για διεξαγωγή των τελικών χωρίς οπαδούς ούτε ένα μέτρο που να δείχνει στον απλό κόσμο ότι η Πολιτεία είναι παρούσα και μπορεί να καταπολεμήσει τη μάστιγα του ελληνικού αθλητισμού.
Πυρά από τις ομάδες
Εκτός κι αν αποτελεί είδηση η απόφαση του γγ Αθλητισμού να απομακρύνει από την αίθουσα της σύσκεψης τους εκπροσώπους των δύο «αιώνιων» αντιπάλων, κίνηση που προκάλεσε τη δυσφορία του Γιώργου Σκινδήλια και του Θανάση Γιαννακόπουλου.
«Αυτό που έκανε ο Μπιτσαξής δεν έπρεπε να το κάνει. Να μας βγάλει, δηλαδή, έξω για να αποφασίσει. Έπρεπε να μας ακούσει. Εμείς, δηλαδή, είμαστε μόνο για να πληρώνουμε κι οι άλλοι να παίρνουν τις αποφάσεις και μετά να μας λένε ότι έχεις αστική ευθύνη. Όχι, ρε αδελφέ, δεν το δέχομαι με τίποτε. Κάθε φορά η Αστυνομία λέει ότι θα πάρουμε τα ενδεικνυόμενα μέτρα και δεν γίνεται τίποτε. Έλεος, ρε παιδιά, τι παραπάνω να κάνουμε;», δήλωσε ο Γιαννακόπουλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Σκινδήλια: «Θεωρούμε απαράδεκτο ότι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού μάς έβγαλε έξω για να αποφασίσει την τύχη των παιχνιδιών», ήταν τα λόγια του.
Ο Παναγιώτης Μπιτσαξής προσπάθησε να υπεραμυνθεί της δυνατότητας που έχει η συντεταγμένη Πολιτεία. Φρόντισε πάντως να πλέξει το εγκώμιο των δύο ομάδων.
«Αυτό που έγινε δεν μπορεί να αμαυρώσει την εκπληκτική πορεία των δύο ομάδων στην Ευρώπη. Οι δύο καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη είναι ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός, που έχουν τιμήσει το ελληνικό μπάσκετ με συγκλονιστικές επιτυχίες, με συνολικά οκτώ Ευρωπαϊκά, τα οποία χάρηκε κάθε Έλληνας», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «κάποιοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη Πολιτεία, αλλά δεν είναι. Λειτουργούν η Πολιτεία και το κράτος και αντιμετωπίζουν κάθε φαινόμενο».
Ανεξέλεγκτοι οι δράστες
Το βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού και τους δύο παράγοντες αφορούσε την άρνηση των τελευταίων να δεχτούν την ποινική και αστική ευθύνη για τις ενέργειες των οπαδών. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ξεκαθάριζε ότι «δεν μπορούμε να ελέγξουμε 20.000 κόσμο», αλλά η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στην Πολιτεία και τις ομάδες αφορούσε την αδυναμία της Αστυνομίας να εξασφαλίσει την απλή μεταφορά μιας αποστολής ομάδας σε ένα γήπεδο.
Τον περασμένο Μάρτιο διαλύθηκε το ΟΑΚΑ από κάποιους, αν και βούιζε η Ελλάδα πως θα γίνονταν τρομερά επεισόδια στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Για συλλήψεις, βέβαια, ούτε λόγος.
Την Πέμπτη τρία άτομα επιτέθηκαν στο πούλμαν του Παναθηναϊκού, αν και συνοδευόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι δράστες έφυγαν ανενόχλητοι, γεγονός που απέδειξε ότι ο καθένας σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να τινάζει στον αέρα κάθε μέτρο ασφαλείας, χωρίς να φοβάται τις επιπτώσεις. Έτσι, όμως, δεν καταπολεμείται η βία. Ο καρκίνος δεν νικιέται με ασπιρίνες και συσκέψεις για να ʼχουμε να λέμε. Χρειάζεται χημειοθεραπείες, όσο επίπονες κι αν είναι. Αν δεν ληφθούν μέτρα, λοιπόν, οι στρατοί των ομάδων θα συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα. Όσο πιο έγκαιρα το καταλάβουν τόσο περισσότερες πιθανότητες θα δημιουργηθούν για να καθαρίσει ο ελληνικός αθλητισμός.