ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ σύγκρουση Σαμαρά – Τσίπρα

Ωστόσο σε κλίμα ομιχλώδες οδεύει η χώρα μας στις επόμενες εκλογές, του Ιουνίου. Και, δυστυχώς, μέσα στο τοπίο που διαμορφώνεται υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επικρατήσει ακραία πόλωση στην πορεία προς τις εκλογές αυτές.

Όλα δείχνουν ότι στο επίκεντρο αυτής της προεκλογικής περιόδου θα βρεθεί -θετικά ή αρνητικά- ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Αλ. Τσίπρα θα έχουν απέναντί τους τόσο η ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς, όσο και το ΠΑΣΟΚ και ο Β. Βενιζέλος.

Στόχος, να μην είναι πρώτο κόμμα. Διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που λίγες μόλις βδομάδες πριν θα έμοιαζε με… ανέκδοτο, σήμερα προβάλλει ως μια πολύ πιθανή εκδοχή, εξόχως απειλητική για όλο το σύστημα που εξέθρεψε και γιγάντωσε τον τέως δικομματισμό.

Όλο αυτό λοιπόν το σύστημα έχει στοχοποιήσει τώρα και εν όψει των ερχόμενων εκλογών τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, επενδύοντας και σε λάθη που έχουν κάνει μετεκλογικά, όπως την πολυγλωσσία που εμφανίζουν σε καίρια ζητήματα, τη μη σαφή γραμμή για άλλα.

Αυτή η στρατηγική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, συστημικών ΜΜΕ, αλλά και του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ότι θα χρωματίσει το προεκλογικό κλίμα.

Με βασικούς μονομάχους βέβαια τον Αντ. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα, σε μια μάχη που όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί μέχρις εσχάτων. Και η οποία έχει κιόλας ξεκινήσει…

Το κλίμα φορτίστηκε επικίνδυνα επίσης απ’ την ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση της Ά. Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς υπέρ της διεξαγωγής -παράλληλα με τις εκλογές- και ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ την Παρασκευή, μια παρέμβαση που αποδοκιμάστηκε απ’ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας. Αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, που δείχνουν πως πολλοί αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν προτεκτοράτο, θα έχουμε κι άλλες μέχρι τις 17 Ιούνη.

Παρεμβάσεις που υποτίθεται θα έχουν να κάνουν με την ανάγκη παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, αλλά με πιστή τήρηση των επαχθέστατων Μνημονίων και θα ζητούν να προκύψει απ’ τις εκλογές μια κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να «εγγυηθεί» μια τέτοια θέση…

Είναι σαφές ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να κάνουν κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου το «παραμονή στο ευρώ ή έξοδος και επιστροφή στη δραχμή», αντί του «Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο» που κυριάρχησε στις εκλογές του Μάη και οδήγησε στη δεύτερη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ…

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης είναι πιθανό να «συμπιεστούν» κόμματα σαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ, αλλά τέτοιος κίνδυνος υπάρχει και για το ΠΑΣΟΚ, που εκ των πραγμάτων έχει θέσει εκλογικό του στόχο τη συγκράτηση των ποσοστών της κάλπης της 6ης Μάη και, ει δυνατόν, την αύξησή τους, έστω μέχρι το 15%.

Παράλληλα ο Β. Βενιζέλος κάνει ανοίγματα με στόχο την «ανασύσταση της Κεντροαριστεράς», προκειμένου να αποφύγει μια νέα συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Απ’ τη μεριά του Αντ. Σαμαρά, το μεγάλο στοίχημα είναι να αναδειχτεί πάλι πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά με ποσοστό πολύ πάνω απ’ το πενιχρό 18,85% που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές, ώστε να είναι σε θέση μετά τις επόμενες εκλογές να μπορέσει να είναι ο κεντρικός πόλος μιας συγκυβέρνησης, που δεν έγινε δυνατή στις 6 Μάη.

Έτσι έχει καλέσει σε πανστρατιά όλη τη γαλάζια παράταξη και είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ντ. Μπακογιάννη, κάτι πάντως που έχει προκαλέσει και ορισμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ενώ έχει ενδιαφέρον ότι στελέχη και βουλευτές του ΛΑΟΣ ή έχουν αρχίσει να προσχωρούν στη ΝΔ ή είναι έτοιμα να το κάνουν… Φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ρεύμα επιστροφής στην κεντροδεξιά πολυκατοικία…

(Σχετικά ρεπορτάζ για τα παραπάνω σε άλλες σελίδες του «Π»).

Ντέρμπι δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις!

Ενδεικτικό του νεφελώδους κλίματος που υπάρχει είναι το γεγονός ότι και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφανίζονται… ζαλισμένες και τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να κάνουν έστω σχετικά ασφαλή πρόβλεψη όχι για ποσοστά των κομμάτων, αλλά και για το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο!

Και αυτό δεν είναι περίεργο. Ούτε επίσης είναι παράξενο ότι στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών ορισμένες εταιρείες βγάζουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ και κάποιες άλλες τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ρευστότητα που κυριαρχεί και καθιστά τα πράγματα οριακά. Οπότε και συνυπολογίζοντας και το λεγόμενο στατιστικό λάθος, δεν παραπέμπει σε… συνωμοσία αυτή η εναλλαγή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση. Δείχνει ακριβώς πόσο οριακά είναι τα πράγματα αυτήν τη στιγμή και που δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να είναι μέχρι τις 17 Ιούνη!

Βεβαίως οι εκλογές της 6ης Μάη έδειξαν μια δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται ως η ανερχόμενη πολιτική δύναμη, η ελπιδοφόρα, αυτή που φέρνει το νέο, την αντίσταση στο Μνημόνιο, που είναι μισητό απ’ τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Και αυτή η δυναμική αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Απ’ την άλλη, είναι ζητούμενο πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει αυτόν τον εναντίον του μονομέτωπο που έχουν ήδη εξαπολύσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και θα τον κλιμακώσουν με δριμύτητα μέχρι τις εκλογές.

Τα επιχειρήματά τους θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της δραχμής και της εξόδου απ’ την Ευρωζώνη!

Και αυτά θα αναπαράγονται καθημερινά απ’ τα συστημικά ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει την προώθηση όλου αυτού του «βρόμικου» έργου εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.

Πόσο αυτό θα επηρεάσει τον λαό;

Μήπως φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα;

Μήπως αυτό το φθαρμένο και διεφθαρμένο δικομματικό (έως χτες) σύστημα, αυτά τα φθαρμένα συστημικά ΜΜΕ απωθούν τόσο, ώστε να ανεβάσουν αυτόν που χτυπούν όλοι μαζί, εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ερωτήματα τα οποία αυτήν τη στιγμή δεν είναι εύκολο ακόμα να απαντηθούν.

Λάθος επίσης είναι η εκτίμηση, ότι επειδή οι προηγούμενες εκλογές πραγματοποιήθηκαν περίπου έναν μήνα πριν από τη 17η Ιουνίου, δεν είναι εύκολες οι μετακινήσεις μεταξύ κομμάτων, αφού αυτός που ψήφισε τον Μάη ένα κόμμα δεν αλλάζει εύκολα άποψη…

Μα ακριβώς οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις διέψευσαν αυτήν την εκτίμηση.

Για παράδειγμα, προκύπτει μια μετακίνηση περίπου 2% απ’ το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ.

Επίσης, μετακινήσεις απ’ τους Ανεξάρτητους Έλληνες προς τη ΝΔ, ακόμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ακόμα μετακινήσεις από ΚΚΕ προς ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό κλίμα είναι τούτη τη στιγμή άγνωστο πότε θα «κάτσει», θα αρχίσει να παγιώνεται και να βγάζει καθαρές τάσεις.

Αυτήν την εικόνα ντέρμπι, αβεβαιότητας αποτυπώνουν και οι έρευνες των ημερών αυτών.

Η RASS βγάζει λίγο μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ (γύρω στη 1,5 μονάδα).

Η MRB βγάζει… ντέρμπι!
Η ALCO δείχνει προηγούμενη τη ΝΔ περίπου κατά 2 μονάδες.
Η Κάπα Research κάνει λόγο για ισοπαλία!
Η Public Issue βλέπει μικρή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ…
Το ίδιο και η V-PRC…


Σχολιάστε εδώ