Κοινοβούλιο… μιας χρήσης
Σε κάθε περίπτωση, οι συνηθισμένες ευχές για καλή δύναμη στο κοινοβουλευτικό τους έργο ταίριαζαν πιο πολύ στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων τους για τη μάχη του Ιουνίου, που μόλις αρχίζει. Αυτό όμως δεν εμπόδισε να γεμίσουν ασφυκτικά τα θεωρεία και οι διάδρομοι της Βουλής από συγγενείς και φίλους των εκλεγμένων, δημοσιογράφους και αντιπροσωπείες ξένων χωρών, που παρακολουθούσαν την τελετή του αγιασμού και της ορκωμοσίας της μοναδικής για πολλές δεκαετίες Βουλής μιας… χρήσης.
Η συνεύρεση των 300 είχε ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Κατ’ αρχάς καταγράφηκε μια μεγάλη Αριστερά στα έδρανα της Βουλής, που άλλαξε τη χωροταξία της Ολομέλειας, καταλαμβάνοντας δύο ολόκληρες πτέρυγες από τα αριστερά. Στην άκρη το ΚΚΕ με 26 βουλευτές, πίσω του η ΔΗΜΑΡ με 19 και δίπλα ο ΣΥΡΙΖΑ με 52 βουλευτές και μία ολόκληρη πτέρυγα. Μία πτέρυγα και για τους 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δύο για τους 108 της ΝΔ και στα ορεινά, στα άκρα δεξιά της αίθουσας, οι 21 της Χρυσής Αυγής. Στα ορεινά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μακριά από τα άκρα, για να αποφεύγονται και οι συμβολισμοί, τοποθετήθηκε ο Πάνος Καμμένος με τους 33 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Υπό το κλίμα της αμηχανίας που προκάλεσε η νέα ανθρωπογεωγραφία της Βουλής λίγο έλειψε να μην ορκιστούν οι βουλευτές, αφού ο προεδρεύων Βύρων Πολύδωρας, προς γενική κατάπληξη, μόλις τελείωσε ο αγιασμός, βιάστηκε να κηρύξει τη λήξη της πανηγυρικής συνεδρίασης πριν δώσουν οι βουλευτές τον όρκο! Από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, απουσίαζε ο Μίμης Ανδρουλάκης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του κόμματος το 2009, οπότε την ώρα της ορκωμοσίας αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, αυτήν τη φορά παρέμειναν, ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα άφησε να τον πλησιάσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και κατέβασε αμήχανα το κεφάλι του όταν εκείνος τον έρανε. Σε συζήτηση που προηγήθηκε για τη στάση που θα ακολουθήσει ως μεγάλο πλέον κόμμα, επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις στην κατεύθυνση της έκφρασης του κάθε βουλευτή κατά συνείδηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επιστολή στο προεδρείο της Βουλής με την οποία υπενθύμιζε τη γνωστή του θέση για την ανάγκη διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους αλλά και τον τύπο του πολιτικού όρκου που επροτίθεντο να δώσουν οι βουλευτές του, καθώς θεωρούν ότι ο τύπος του όρκου που έχει καθιερωθεί παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Ανάλογη επιστολή είχε καταθέσει και το ΚΚΕ, και οι δύο όμως δεν αναγνώστηκαν από το προεδρείο. Από το ΚΚΕ έδωσε όρκο υψώνοντας το χέρι μόνο η Λιάνα Κανέλλη, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοφία Σακοράφα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Μανώλης Γλέζος, ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Βαγγέλης Αποστόλου και από τη ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Γιάννης Πανούσης, ο Οδυσσέας Βουδούρης και η Κατερίνα Μάρκου. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν πλησίασε προς την πτέρυγα του ΚΚΕ, καθώς η στάση της κ. Παπαρήγα, ως συνήθως, δεν ήταν ενθαρρυντική. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος έσκυψαν και φίλησαν τον σταυρό και το χέρι του Αρχιεπισκόπου. Από τα ορεινά έσπευσε και ο Πάνος Καμμένος, ακολουθούμενος από την Έλενα Κουντουρά. Κάπου εκεί στριμώχτηκε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος για να του φιλήσει το χέρι.
Η πρώτη εμφάνιση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο έγινε συντεταγμένα. Τους βουλευτές περίμενε και προσφώνησε στην είσοδο ο βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος Η. Κασιδιάρης. Πρώτα εισήλθε ο αρχηγός και η επίσης εκλεγμένη σύζυγός του. Οι δυο τους προηγήθηκαν και τους ακολούθησαν μέχρι την πόρτα της Ολομέλειας οι βουλευτές σχεδόν σε τριάδες. Την ώρα που έδιναν τον όρκο στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι εκλεγμένοι Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Χουσεΐν Ζέιμπεκ και Καραγιουσούφ Αϊχάν, με εντολή Μιχαλολιάκου κανείς από την κοινοβουλευτική του ομάδα δεν σηκώθηκε όρθιος. Όταν ολοκληρώθηκε η τελετή, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής βγήκαν πρώτοι ομαδικά από την αίθουσα ακολουθώντας τον Ν. Μιχαλολιάκο και ανέβηκαν τα σκαλιά προς τον πρώτο όροφο του Μεγάρου, όπου οι βουλευτές εγγράφονταν στα μητρώα, και στη συνέχεια όλοι μαζί αποχώρησαν.
Την τελετή παρακολούθησε μαζί με τους υπηρεσιακούς υπουργούς ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος. Χαιρέτισε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην του Ν. Μιχαλολιάκου, τον οποίο πλησίασε κατόπιν εορτής, αφού έγινε δηλαδή ο αγιασμός. Όταν ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο και συμφερότερο». Ως προς το στενό συμφέρον, πάντως, των εκλεγμένων, έγινε γνωστό ότι οι 300 της νέας Βουλής δεν θα λάβουν αποζημίωση για το δεκαπενθήμερο, για το καλό των οικονομικών της χώρας… Τους έδωσαν μόνο ως δώρο δύο βιβλία με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα της Ελλάδας.