Κάτω στον Πειραιά

Βέβαια οι δύο πλαζ θα είναι απόλυτα προσβάσιμες και προσπελάσιμες σε όσους θέλουν να κάνουν τα μπάνια ή τη βόλτα τους χωρίς να πληρώσουν, αφού θα πληρώνουν μόνο όσοι χρησιμοποιούν ξαπλώστρες. Αντίθετα, θα υπάρχουν ομπρέλες και στα σημεία που θα είναι ελεύθερα για το κοινό, κάτι που αποτελεί πρωτοπορία για τον Πειραιά, αφού σε καμία πλαζ της χώρας δεν μπορείς να κάνεις χρήση αν δεν πληρώσεις. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας (ανοικτό διαγωνισμό) υπήρξαν παρατράγουδα, αφού κάποιοι επιχείρησαν εισβάλλοντας στην αίθουσα που πραγματοποιείτο να τη διακόψουν (σ.σ.: σχετικά είχε γράψει η στήλη) κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμβουλοι του συνδυασμού που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να ακυρωθεί η διαδικασία και να μη δοθούν οι χώροι των πλαζ στους ιδιώτες. Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος τόνισε πως εφάρμοσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και προχώρησε στη διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ακυρώσουν μια απόφαση της πλειοψηφίας με μεθόδους αντιδημοκρατικές. Είπε μάλιστα: «Διαμαρτύρεστε για το “εγέρθητι” της Χρυσής Αυγής και όλοι συμφωνούμε ότι είναι ένδειξη φασισμού. Εσείς όμως, όταν στις παρελάσεις δίνετε εντολή στους μαθητές, όταν περνούν μπροστά από τους επισήμους, “κεφαλή αριστερά” είστε διαφορετικοί; Σε τι διαφέρει το ένα πρόσταγμα από το άλλο;».

// Μπορεί να πέτυχε τον στόχο του ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και να εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Πειραιά, όμως δεν ξέχασε τον κόσμο που τον στήριξε και τον βοήθησε στην επιτυχία του αυτή. Έτσι, από την επομένη των εκλογών συνεχίζει τις περιοδείες του στις γειτονιές του Πειραιά, συνομιλεί με τον κόσμο, κάθεται στα ταβερνάκια και πίνει κρασί με τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, τους μιλά για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους εξηγεί γιατί πρέπει στις επόμενες εκλογές να στηρίξουν τη ΝΔ.

Με τον συνήθη, μεστό και ήπιο πολιτικό του λόγο απαντά στα ερωτήματα που του θέτει ο κόσμος και εξηγεί πού διαφωνεί με όσους έχουν αντίθετες απόψεις. Επιδιώκει δε να πηγαίνει σε περιοχές όπου δεν πήγε καλά η ΝΔ και όπου ο κόσμος ψήφισε με θυμό και αγανάκτηση. Εξηγεί μάλιστα γιατί δεν θα πρέπει να ψηφίσει ξανά με θυμό, αλλά με λογική. Την περασμένη Τρίτη, μάλιστα, ήταν σε γνωστό μαγαζί στη Λεύκα, μέχρι αργά το βράδυ, μαζί με πάνω από εκατό φίλους του που είχαν πάει για να τον συγχαρούν…

// Έκθεση παραδοσιακών φαγητών της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στον Τινάνειο Κήπο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με πρωτοβουλία του δήμου και με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Στα σχέδια του δημάρχου Πειραιά, πάντως, είναι και η ανάπλαση – αξιοποίηση του συγκεκριμένου κήπου, που είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, αφού βρίσκεται στο λιμάνι και αποτελεί μια από τις… βιτρίνες του Πειραιά.

// Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη ψυχικής και σωματικής υγείας» διοργανώνει την Τετάρτη ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Βρεφονηπιακών Σταθμών Ευαγγελία Σαρρή στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Σταυριανέας, ο καθηγητής Παιδιατρικής Δημήτρης Καφετζής, ο διευθυντής Κέντρων Ψυχικής Υγιεινής Π. Βουτυράκος και άλλοι.

// Με οργανωμένη απεντόμωση των φρεατίων όμβριων υδάτων, προκειμένου να αποκλειστεί η εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, προσπαθεί να «θωρακίσει» την πόλη η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Παιδείας Κορίνα Λαουλάκου, που πάντα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα. Ήδη δημοπρατήθηκε η σχετική μελέτη και σύντομα θα αρχίσουν οι διαδικασίες καταπολέμησης των προνυμφών και των εντόμων.

// Με μια ξεχωριστή, σεμνή, αλλά χαρακτηριστική εκδήλωση, ο Πειραιάς υποδέχθηκε την περασμένη Τετάρτη νωρίς το απόγευμα την Ολυμπιακή Φλόγα. Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην Πλατεία Κοραή για να παρακολουθήσει την εκδήλωση και καταχειροκρότησε τους λαμπαδηδρόμους, μεταξύ των οποίων ήταν ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Γ. Σιγάλας και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ηλίας Ρωσσίδης, ο οποίος και τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Να σημειώσουμε πως παρά το γεγονός ότι ήταν ώρα μεγάλης κίνησης, η λαμπαδηδρομία δεν προκάλεσε κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη, γιατί είχαν λάβει από νωρίς μέτρα ο διοικητής της Τροχαίας Πειραιά Σπύρος Λάσκος, που κι άλλες φορές έχει δώσει «δείγματα γραφής», αλλά και ο έμπειρος επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης.

// Μια και μιλήσαμε για τη Δημοτική Αστυνομία, να αναφέρουμε ότι ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα έκανε… σαφάρι κατά των παράνομων μικροπωλητών, συλλαμβάνοντας αρκετούς και κατάσχοντας 1.200 είδη. Παράλληλα «μοίρασε» περίπου 1.400 κλήσεις σε μηχανάκια που ήταν παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια και δημιουργούσαν πρόβλημα στη διακίνηση των πεζών. Να σημειώσουμε ότι από τον Μάρτιο, οπότε τοποθετήθηκαν ειδικές θέσεις για το παρκάρισμα των δικύκλων στο κέντρο του Πειραιά, ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή να τιμωρούνται όσοι ιδιοκτήτες δικύκλων δεν παρκάρουν στα σημεία αυτά.

// Μνήμες και δάκρυα προκάλεσε το άνοιγμα του Μουσείου Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, την περασμένη Παρασκευή το πρωί, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Το κτιριακό συγκρότημα της Μάντρας της Κοκκινιάς, που βρίσκεται επί των οδών Κιλικίας και Ηλιουπόλεως, αποτελείται από τρεις ενότητες: το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με τις φωτογραφίες των εκτελεσμένων, τον περιβάλλοντα χώρο (κήπο) κι ένα μονόκλινο κέλυφος κτιρίου χωρίς στέγη, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται επιλεγμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως κουαρτέτα εγχόρδων, ποιητικές βραδιές κι άλλες εκδηλώσεις τέχνης και μνήμης, οι οποίες συνάδουν με την ιερότητα του θυσιαστικού χώρου. Στον χώρο αυτόν, στις 17 Αυγούστου 1944 οι πατεράδες της κ. Μέρκελ εκτέλεσαν εν ψυχρώ και βασάνισαν εκατοντάδες άντρες και γυναίκες επειδή είχαν το… θράσος να αγωνιστούν για την ελευθερία της πατρίδας τους! Πιστεύουμε ότι αυτά τα Μουσεία θα πρέπει να ανοίγουν πιο συχνά, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, για να γνωρίζει ο κόσμος, αλλά και οι σύγχρονοι Γερμανοί, τι είδους κτήνη ήταν οι πρόγονοί τους. Ίσως έτσι σταματήσουν να μας κουνάνε το δάχτυλο, γιατί οι φονιάδες ποτέ δεν δικαιώνονται…

// Με… καμιά κυβέρνηση δεν σταματούν ο Γιάννης Μαρωνίτης και ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων τις πολιτιστικές και κοινωνικές τους δράσεις. Στις 17 Μαΐου οργάνωσαν Διεθνή Έκθεση Εικαστικών με τη συμμετοχή 120 δημιουργών και παρουσίασαν το βιβλίο του Αχιλλέα Παπαδιονυσίου με τίτλο «Συνεντεύξεις με προσωπικότητες» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Ο Γιάννης Μαρωνίτης, με την ευκαιρία αυτή, τονίζει ότι ο πολιτισμός είναι η πιο μεγάλη μορφή εθνικής αντίστασης. Ο πολιτισμός είναι η πιο δυνατή και αποτελεσματική προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας.

***

// Ο Δήμος Πειραιά δεν ξεχνά… Έτσι ακόμα και στη δίνη των εκλογών βρίσκει τρόπο να αναδεικνύει τις εθνικές Μνήμες. Με πρώτη και κύρια τη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Για τον λόγο αυτόν το Σάββατο στις 11 το πρωί στο «Σινεάκ» διοργανώνει μαζί με το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» και με την ευλογία του Μητροπολίτη Πειραιά εκδήλωση με θέμα «Το Βυζάντιο άλλοτε και τώρα και η συμβολή του στην οικοδόμηση του νέου ελληνισμού». Οι διακεκριμένοι επιστήμονες Κων. Χολέβας, Ν. Δαπέργολας και Κ. Χατζηαντωνίου θα αναπτύξουν το θέμα από τον καιρό της Άλωσης μέχρι σήμερα, τονίζοντας την ιδιαίτερη προσφορά της Βυζαντινής Ρωμηοσύνης στον παγκόσμιο πολιτισμό καθώς και τη συνέχεια του Γένους μας, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Ρωμηοσύνης, από τους Τούρκους, το 1453, μπορεί να σήμανε το τέλος ουσιαστικά του Βυζαντίου ως πολιτικής οντότητας, αλλά όχι και το τέλος της διάχυσης του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Το Βυζάντιο-Ρωμανία ως κρατικό μόρφωμα και η Ορθόδοξη Παράδοση συνδέονται στενά. Όλα αυτά θα αναλυθούν και θα αναδειχθούν στην ημερίδα αυτή, που όσοι την παρακολουθήσουν δεν θα χάσουν…

***

// Με συγκινητικές, αλλά χαρακτηριστικές και πολύ σοβαρές εκδηλώσεις, οι Πόντιοι του Συλλόγου «Φάρος» της Αγ. Βαρβάρας που καλύπτουν και τους Πόντιους της Β’ Πειραιά, θα τιμήσουν σήμερα την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 μ.μ. με λαμπαδηφορία από τα γραφεία του συλλόγου μέχρι την Πλατεία 19ης Μαΐου, στο τέρμα της οδού Σίφνου στην Αγία Βαρβάρα. Εκεί θα ακολουθήσει ομιλία στην ποντιακή διάλεκτο από τον συγγραφέα και ποιητή Κυριάκο Σαχανίδη και στη συνέχεια θα γίνει επίκαιρη θεατρική παράσταση. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με απαγγελίες τραγουδιών και τον παραδοσιακό πυρρίχιο χορό. Η πρόεδρος του Συλλόγου «Φάρος», Σοφία Σαββίδου, μιλώντας στη στήλη, τόνισε ότι κάθε τέτοια μέρα η καρδιά όλου του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπάει πιο δυνατά για τη θυσία των εκατομμυρίων Ελλήνων που θυσιάστηκαν στα μαρτυρικά χώματα του Πόντου, γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν πάντα μεγάλη συμμετοχή.


Σχολιάστε εδώ