Επιστρατεύθηκε και η Μέρκελ!

Την πιο ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση που έγινε ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται ενώπιον εκλογών έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, προσπαθώντας να επιβάλει τη θέλησή της, να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και κυρίως, με έναν προκλητικά απαράδεκτο και βίαιο τρόπο, να προσπαθήσει να αποτρέψει τον άνεμο των έστω και δειλών αλλαγών που κυοφορούνται πλέον στην Ευρώπη τόσο για την πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας όσο και σε σχέση με την Ελλάδα.

Η κ. Μέρκελ επιχειρεί ουσιαστικά να οδηγήσει τους Έλληνες σε αυτοχειριασμό, μια και όλο και περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ, οικονομολόγοι κ.ά., όχι μόνο ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, αλλά και ότι κάτι τέτοιο και θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό και θα κατάστρεφε την Ευρωζώνη.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον Κάρολο Παπούλια την ώρα που συναντιόταν στην Αθήνα με τον γερμανό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και του ζήτησε μαζί με τις εκλογές στις 17 Ιουνίου να διεξαχθεί και δημοψήφισμα με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ.

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι επεσήμαιναν στο «Π» πως η προτροπή της κ. Μέρκελ δεν έχει απολύτως καμία νομική βάση:

– Γιατί απαιτείται απόφαση της Βουλής για δημοψήφισμα και η Βουλή διαλύεται λόγω εκλογών

– Και γιατί απαιτείται και σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, γιατί η κυβέρνηση είναι αυστηρά υπηρεσιακή και με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μετά το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος είχε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς (Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο, Καμμένο, Παπαρήγα, Μιχαλολιάκο, Κουβέλη) και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας τού κ. Παπούλια με την κ. Μέρκελ.

«Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες», επισημαίνει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι μάλιστα αφορά την «προτροπή» Μέρκελ για δημοψήφισμα, σημειώνει: «Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι έλληνες πολίτες την παραμονή στην Ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».


Σχολιάστε εδώ