Εκλογικός στόχος να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στο 15%

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε συσκέψεις που έχουν γίνει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, επισημάνθηκαν τα πολλά και σοβαρά λάθη που χαρακτήρισαν την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αυτές.

Μάλιστα, παράλληλα με την επισήμανση των λαθών αυτών, υπήρξε και σοβαρή γκρίνια από πολλά στελέχη και κριτική, που μάλιστα άγγιξε και τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνουμε, δε, ότι σε αυτήν την κριτική κεντρικό ρόλο έπαιξε ο Α. Λοβέρδος, του οποίου οι σχέσεις με τον Β. Βενιζέλο είναι την τελευταία περίοδο τεταμένες.

Βέβαια, όλη η γκρίνια, η κριτική απορροφήθηκαν από το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν οι νέες εκλογές. Οπότε η αμφισβήτηση παραπέμπεται στο μέλλον και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα που θα έχει το ΠΑΣΟΚ στις 17 Ιουνίου…

Όπως προαναφέραμε, στόχος του επιτελείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Β. Βενιζέλου προσωπικά έχει τεθεί το 15% περίπου στις ερχόμενες εκλογές.

Αυτό στη λογική ότι, αν αυξήσει έστω και οριακά τα ποσοστά της και η ΝΔ, θα μπορέσουν τα δύο αυτά κόμματα μετεκλογικά να φτιάξουν κυβέρνηση, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι προσφυγή σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να αποκλειστεί – αυτό τους το έχει διαμηνύσει και η «τρόικα».

Αν, πάλι, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα καρπωθεί το μπόνους των πενήντα εδρών, τότε να είναι σε θέση το ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις όποιες διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν τεθεί ορισμένοι αριθμητικοί και κάποιοι πολιτικοί στόχοι.

Κατόπιν μελέτης των εκλογικών αποτελεσμάτων της 6ης Μαΐου ένας από τους αριθμητικούς στόχους που έχουν τεθεί είναι ο εξής:

• Ο επαναπατρισμός στις 17 Ιουνίου τουλάχιστον των μισών από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2009 οι οποίοι απείχαν από τις κάλπες της 6ης Μαΐου.

Δεν μιλάνε δηλαδή για επαναπατρισμό ψηφοφόρων του 2009 οι οποίοι ψήφισαν τώρα κάποιο άλλο κόμμα, αφού αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, όταν μάλιστα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε έναν μήνα περίπου.

Όμως θεωρείται ρεαλιστικό να επιδιώξουν να φέρουν στην κάλπη τουλάχιστον τους μισούς απ’ όσους επέλεξαν την αποχή.

Αυτοί υπολογίζονται γύρω στις 350.000.

Αν, λένε στην Ιπποκράτους, καταφέρουμε να πείσουμε τους 130.000 να επιστρέψουν, τότε αυτό σημαίνει συν 2%, οπότε ο στόχος του 15% «πιάνεται».

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το ΠΑΣΟΚ και τον Βενιζέλο προσωπικά στη νέα προεκλογική καμπάνια, που ξεκίνησε ήδη.

Για μια νέα Κεντροαριστερά…

Για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου, σε αλλεπάλληλες επικοινωνιακές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ιπποκράτους τις προηγούμενες μέρες επελέγη ο όρος «ανασύσταση της Κεντροαριστεράς» να είναι κεντρικός στην πορεία προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Θέλουν στο ΠΑΣΟΚ να αποκρούσουν την «επίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχυμένος από τις πρόσφατες εκλογές, με αέρα στα πανιά του, επιδιώκει να είναι ο κυρίαρχος πόλος στη ριζοσπαστική Κεντροαριστερά.

Αντιλαμβάνονται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ το πετύχει αυτό, τότε το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνέψει με δραματική συρρίκνωση.

Έτσι, και στο πλαίσιο της «ανασύστασης της Κεντροαριστεράς» ο Β. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να πάει απευθείας στον λαό.

Θα επικαλεστεί ακόμα και την ανάγκη αυτοοργάνωσης σε νέες κομματικές οργανώσεις και δημιουργίας έτσι νέων οργάνων σε τοπικό επίπεδο, αντί της εκλογής από μια κλειστή ομάδα ή του διορισμού τους.

Όμως, αυτήν τη στροφή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να την κάνει πειστική και με άλλες πολιτικές επιλογές, όπως:

– Το άνοιγμα σε στελέχη τα οποία έχουν αποστασιοποιηθεί ή περιθωριοποιηθεί, αλλά έχουν κοινωνική εμβέλεια, ενώ έχουν ταχθεί και κατά των Μνημονίων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος…

– Τη συγκρότηση νέας Πολιτικής Γραμματείας που θα οδηγήσει το κόμμα στο επόμενο συνέδριο, η οποία και θα σηματοδοτεί την ανανέωση. Λέγεται συγκεκριμένα ότι η αναλογία υπέρ νέων στελεχών σε αυτήν τη Γραμματεία θα είναι 2 προς 1.

– Το επικοινωνιακό χτύπημα σε φαινόμενα που έχουν χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία (πολλά) χρόνια και έχουν καταδικαστεί, όπως ο κυβερνητισμός, η διαφθορά, η αδιαφάνεια. «Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να δείξουμε ότι για μας τελειώνουν», τονίζει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Β. Βενιζέλου…

Ειδική στρατηγική κατά ΣΥΡΙΖΑ…

Επειδή όμως οι επόμενες εκλογές είναι προ των πυλών, ο χρόνος πιέζει και ο αντίπαλος είναι απέναντι, εκτός από μεσοπρόθεσμες στρατηγικές και επιλογές, το επιτελείο του Βενιζέλου έχει εκπονήσει και ειδική προεκλογική στρατηγική, προσαρμοσμένη στα δεδομένα που προέκυψαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Στην Ιπποκράτους αντιλαμβάνονται ότι μια περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπίεζε δραματικά το ήδη συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ και θα του έδινε την αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αν, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να είναι και πρώτο κόμμα στις 17 Ιουνίου, τότε θα είναι δυσχερής και η συγκρότηση κυβέρνησης από δυνάμεις που έχουν στηρίξει τα Μνημόνια.

Συνεπώς, πρώτος στόχος της νέας προεκλογικής καμπάνιας θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ειδική σύσκεψη αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

• Να αντιμετωπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ!

• Να επισημαίνονται οι δραματικές συνέπειες μιας εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή.

• Να χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δύναμη ανεύθυνη, λαϊκίστικη, δημαγωγική, εντέλει επικίνδυνη.

• Σε καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο η γραμμή είναι στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ να κατηγορούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία, λαϊκισμό, δημαγωγία. Επίσης, να γίνεται προσπάθεια να τα εκνευρίζουν και, αν το πετυχαίνουν, να τα κατηγορούν ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους!

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες, έχει ενδιαφέρον μια επιλογή που έχει κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Β. Βενιζέλος:

• Στις ερχόμενες εκλογές να τηρηθεί μεν στη λίστα η σειρά εκλογής βουλευτών όπως προέκυψε στις 6 Μαΐου, αλλά αυτό να ισχύσει για τους εκλεγμένους βουλευτές, μέχρι εκεί. Δηλαδή για τους επιλαχόντες να μπορεί να αλλάξει από τον πρόεδρο του κόμματος, καθώς έχει την τυπική ευχέρεια…


Σχολιάστε εδώ