Δημιουργείται ισχυρό μέτωπο

Η πρόσκλησή του βρίσκει ήδη ανταπόκριση σε επίπεδο βάσης (αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις) αλλά και σε επίπεδο κορυφής, γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό εν όψει εκλογών. Στις έρευνες καταγράφεται επαναπατρισμός ψηφοφόρων από τα κόμματα του ευρύτερου χώρου αλλά και μετακινήσεις ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ (2%), που στρέφονται προς τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να ενισχύσουν τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αναλάβει τις τύχες του τόπου. Παράγοντες της Λ. Συγγρού εκφράζουν την εκτίμηση (βεβαιότητα) ότι η τάση αυτή που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, προϊόντος του χρόνου, κι όσο προσεγγίζουμε την ημερομηνία των εκλογών, θα ενταθεί και θα δώσει ώθηση στη δυναμική της παράταξης. Την αισιοδοξία τους συμμερίζεται κι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την περασμένη Πέμπτη, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους σημείωσε ότι «τις επόμενες ημέρες τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θʼ αρχίσουν σταδιακά να ανεβαίνουν».

Θέμα ωρών ήταν, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η οριστικοποίηση και ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ντ. Μπακογιάννη –ορισμένοι δεν απέκλειαν να γίνει ακόμη εντός του Σαββατοκύριακου–, ενώ καθʼ οδόν προς τη Λ. Συγγρού φαίνεται να είναι δύο τουλάχιστον πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι Αθ. Πλεύρης και Κυρ. Βελόπουλος. Στο πλαίσιο της «πανστρατιάς» επανέκαμψε στην «πρώτη γραμμή» ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά και στην προεκλογική περίοδο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναταράξεις

ΤΑ παραπάνω, όπως προαναφέραμε, δημιουργούν μια δυναμική και ενισχύουν τις προσδοκίες των στελεχών της ΝΔ για τις εκλογές, ωστόσο δεν λείπουν οι διαφωνίες, οι γκρίνιες, οι αντιδράσεις, οι οποίες είναι έντονες και σε όλα τα επίπεδα. Βουλευτές και στελέχη από όλες τις βαθμίδες του κόμματος εκφράζουν (προς το παρόν στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους) τις αντιρρήσεις τους για την επιστροφή της κ. Μπακογιάννη αλλά και την ενεργοποίηση του κ. Ψωμιάδη. Αναφορικά με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας εκτιμούν ότι η συνεργασία της δεν θα ωφελήσει τη ΝΔ, αντίθετα μπορεί και να τη ζημιώσει στις προσεχείς εκλογές. Κι αυτό, όπως τονίζουν, διότι εκείνη ήταν υπέρ του Μνημονίου, ενώ η τάση στην κοινωνία είναι σε αντίθετη τροχιά, εξ ου και δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Δεν πρέπει να ελπίζουν και στους αναποφάσιστους, καθώς –όπως λένε– η δημοφιλία της είναι πολύ χαμηλή, λόγω ακριβώς της φιλομνημονιακής στάσης της την τελευταία τριετία. Άλλα στελέχη προσεγγίζουν το θέμα με αμιγώς εσωκομματικά κριτήρια και προβλέπουν ότι η επιστροφή της κ. Μπακογιάννη θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις και ανατροπές.

Ορισμένοι μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «επιστρέφει όχι για να βοηθήσει, αλλά για να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα στις εκλογές για την αρχηγία και να γυρίσει ως παράκλητη»! Ότι ευθύς μόλις επιστρέψει, θʼ αρχίσει να οργανώνει την ομάδα της προκειμένου σε δεδομένη στιγμή να επιχειρήσει να αμφισβητήσει την ηγεσία του κόμματος. Η καχυποψία είναι διάχυτη και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει κάθε όριο. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι με την κίνησή του αυτή ο κ. Σαμαράς ακυρώνει ουσιαστικά βασικές αρχές του (για τζάκια, οικογενειοκρατία κ.λπ.) με τις οποίες εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. «Ήταν ο βασικός λόγος που χιλιάδες πολίτες στήθηκαν στις ουρές και τον ψήφισαν», τονίζουν. Αιτία αναταράξεων θα αποτελέσει και το γεγονός ότι, βάσει της συμφωνίας, ορισμένα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες της ΝΔ, που σημαίνει ότι θα βρεθούν εκτός στελέχη που είχαν εκλεγεί στις 6 Μαΐου. Οι τελευταίοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν αυτήν την εξέλιξη χωρίς αντιρρήσεις, σε τοπικό επίπεδο θα προκληθεί διχασμός, κάτι που μπορεί να κοστίσει εκλογικά στο κόμμα. Ο κ. Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης όλου αυτού του κλίματος, προβληματίζεται, αλλά ταυτόχρονα εμφανιζόταν αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλος και στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες δήλωνε σίγουρος ότι η ΝΔ θα βγει κερδισμένη.

Αντιδράσεις, αν και όχι της ίδιας έντασης, προκαλεί και η απόφαση για την ενεργοποίηση του κ. Ψωμιάδη, με στελέχη, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, να επισημαίνουν τις δικαστικές περιπέτειες του τελευταίου και το γεγονός ότι λόγω αυτών έχει απαξιωθεί πολιτικά. «Μέχρι πρότινος ήταν το μαύρο πρόβατο και ξαφνικά τον υποδεχόμαστε με δάφνες», τονίζουν.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

ΑΝ και το θέμα της κ. Μπακογιάννη το χειρίστηκε προσωπικά ο κ. Σαμαράς, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και σε περιφερειακό επίπεδο μετείχαν κομματικά στελέχη αλλά και παράγοντες από εκτός πολιτικής χώρους. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεσολάβηση ανώτερου δικαστικού, ενώ η συνάντηση των δύο, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, έγινε σε σπίτι επιχειρηματία στο κέντρο της Αθήνας. Στη διάρκειά της τέθηκαν οι πολιτικοί όροι για τη συνεργασία, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθούν.

Ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραμάτισαν ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης και ο γιος της Ντόρας, Κ. Μπακογιάννης. Οι τελευταίοι είχαν δύο τουλάχιστον συναντήσεις με αντικείμενο την εξειδίκευση των όρων συνεργασίας, ενώ παλαιά στελέχη της ΝΔ που συνομιλούν με την κ. Μπακογιάννη άσκησαν πιέσεις προς αυτήν να βάλει σε δεύτερο επίπεδο τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του κ. Σαμαρά. Οι πληροφορίες ως προς το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με ορισμένες, η κ. Μπακογιάννη θα συνεργαστεί ως πρόσωπο με τη ΝΔ, αλλά δεν πρόκειται να διαλύσει το κόμμα, κάτι που ωστόσο θα δημιουργούσε μια ανορθόδοξη κατάσταση. Λέγεται από κάποιες πλευρές ότι ζήτησε να τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις στις λίστες της ΝΔ τουλάχιστον δέκα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από τον κ. Σαμαρά. Εκτός απροόπτου, ο αριθμός αυτός δεν θα υπερβαίνει τους τέσσερις (μαζί με την κ. Μπακογιάννη), όσους δηλαδή είχε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Θα πρόκειται πιθανότατα για τους Γ. Κοντογιάννη, Λ. Αυγενάκη και Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ η κ. Μπακογιάννη θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εκτός απροόπτου στην πρώτη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιρρήσεις, και μάλιστα έντονες, για τη συνεργασία υπήρχαν και στη Δημοκρατική Συμμαχία. Κάθετα αρνητικός ήταν ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ενταχθεί στη ΝΔ, με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ διαφωνούσε και ο Δ. Ζαφειριάδης.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ