Δεν συνεργάστηκαν για κυβέρνηση, συνεργάστηκαν όμως στο προεδρείο!

«Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει», ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν θα είναι ο πρόεδρος και της ερχόμενης Βουλής. Την επομένη της συγκρότησης σε Σώμα τής πλέον βραχύβιας Βουλής (γεγονός που πιθανότατα θα σημάνει και την παραγραφή αδικημάτων), ο κ. Πολύδωρας, που επί 32 χρόνια εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ στη Βʼ Αθήνας, εξελέγη πρόεδρος λίγων ωρών, με θετικές ψήφους 179 βουλευτών, από τη ΝΔ και τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει την πρόταση της ΝΔ.

Λίγο πριν από τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, η Βουλή, που επρόκειτο να διαλυθεί αμέσως μετά, επεδείκνυε απίστευτη τυπολατρία, ψηφίζοντας μέχρι το απόγευμα για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων! Μέχρι και τελετή παράδοσης έγινε από τον απερχόμενο πρόεδρο Φίλιππο Πετσάλνικο στον νεοεκλεγέντα Βύρωνα Πολύδωρα. Με το βλέμμα στραμμένο στον προεκλογικό αγώνα που αρχίζει γι’ αυτόν στην Καστοριά, ο Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στην τελευταία αναμέτρηση, το μόνο που μπορούσε να ευχηθεί ήταν οι έλληνες πολίτες να πάρουν την πιο σωστή απόφαση για τη χώρα.

Τον νέο πρόεδρο ψήφισαν 179 βουλευτές επί 293 παρόντων. Λευκό ψήφισαν 112, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα. Στην απογευματινή ψηφοφορία, όμως, για την εκλογή αντιπροέδρων υπήρξε ανατροπή! Τις περισσότερες ψήφους, 208, συγκέντρωσε ο προταθείς από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου Λεωνίδας Γρηγοράκος, έναντι 202 που έλαβαν οι προταθέντες από τη ΝΔ Γιάννης Τραγάκης (Α’ αντιπρόεδρος), Θανάσης Νάκος (Β’ αντιπρόεδρος) και Σπύρος Ταλιαδούρος (Γ’ αντιπρόεδρος). Ο Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) εξελέγη Δ’ αντιπρόεδρος με 167 ψήφους, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) ΣΤ’ αντιπρόεδρος, με 185 ψήφους, και η Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ) Ζ’ αντιπρόεδρος, με 190 ψήφους.

Ο νέος πρόεδρος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη ώστε η Βουλή να μην μπορεί να διαλυθεί πριν από τη λήξη της τετραετίας, είναι υπέρ της κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών και των διατάξεων περί της δήθεν βουλευτικής ασυλίας. Σε εκείνον πέφτει ο κλήρος να λύσει το χωροταξικό θέμα των γραφείων των κομμάτων στη Βουλή. Λέει ότι για τη Χρυσή Αυγή, που απειλεί με… τσαμπουκάδες ψάχνοντας για γραφεία, έχει βρεθεί χώρος ευάερος και ευήλιος. Την ώρα, μάλιστα, της εκλογής του βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν πάει στα γραφεία του ΛΑΟΣ στον δεύτερο όροφο της Βουλής απαιτώντας από τους υπαλλήλους που ήταν μέσα να τα μαζέψουν, παρότι ο γενικός γραμματέας της Βουλής κ. Παπαϊωάννου είχε εξηγήσει τηλεφωνικά στον πρόεδρό τους ότι το θέμα των γραφείων τους, όπως και των γραφείων των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ, θα το διευθετήσει ο νέος πρόεδρος. Σημειωτέον ότι τα γραφεία που διατηρούσε ο ΛΑΟΣ είναι δίπλα στα γραφεία του ΚΚΕ και η Αλέκα Παπαρήγα είχε ζητήσει να μην τους κάνει γείτονες…

Μπήκαν στη Βουλή και βιάζονται, σε αντίθεση με άλλους προσωρινά άστεγους, να εγκατασταθούν για τα καλά. Προς το παρόν στεγάστηκαν στον πρώτο όροφο, στο γραφείο του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Θόδωρου Πάγκαλου και του πρώην προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Ντίνου Βρεττού. Γκρινιάζουν, μάλιστα, γιατί το δεύτερο δεν έχει καρέκλες…


Σχολιάστε εδώ