Βρίζοντας τον Τσίπρα

Και να μη θέλεις να τον συμπαθήσεις –και να τον ψηφίσεις– τον Τσίπρα, κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν – τόσο που αναρωτιέσαι αν είναι κρυφοσυριζίτες…

Ανοίγω, αίφνης, μεγάλη εφημερίδα των Αθηνών και «πέφτω πάνω» σε σπουδαίο αρθρογράφο (διανοούμενο, λογοτέχνη, συγγραφέα, πνευματικό άνθρωπο, τόσο σπουδαίο δηλαδή) ο οποίος τον περνάει τον Τσίπρα «γενεές δεκατέσσερις» για τα αγγλικά του στη συνέντευξη στο CNN (εκεί που είπε το «μαντάμ Μέρκελ», το οποίο είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο σύντομη, εύστοχη απεικόνιση της πορείας της ΕΕ την τελευταία εικοσαετία).

Και τι μου ʼρχεται στο μυαλό διαβάζοντας τον σκωπτικό λίβελο του σπουδαίου αρθρογράφου κατά Τσίπρα…

Μου ʼρχεται εκείνη η στιγμή, το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαΐου, ώρα 18.20′ ακριβώς, που στο πάνελ της ΝΕΤ καλείται ο ίδιος αρθρογράφος, ο σπουδαίος λογοτέχνης κ.λπ., να δώσει την πρόβλεψή του για το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Κι αυτός, με το περισπούδαστο ύφος του πνευματικού ταγού, εξαπολύει την πρόγνωση ότι «το πολιτικό σύστημα» (ή κάτι παρόμοιο – δεν θυμάμαι ακριβώς) «θα εισπράξει τα… επιτίμια»!

Αυτό το θυμάμαι επακριβώς.

Τα επιτίμια! Και δεν γκρεμίστηκαν η Ακαδημία Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής και τα γραφεία του ΔΟΛ μαζί.

Και εξακολουθεί να αρθρογραφεί αμέριμνος – ενδεχομένως και ανυποψίαστος ο… λογοτέχνης. Και να… επιτιμά τον (πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα) Τσίπρα για το επίπεδο των… αγγλικών του.

Ο Τσαρούχης είπε πως «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις».

Αυτή την πικρή αλήθεια την πληρώσαμε πολύ ακριβά. Για δεκαετίες, εμφανίστηκαν διάφοροι οι οποίοι δήλωσαν «εθνικόφρονες», «δημοκράτες», «μεταρρυθμιστές», «νεωτεριστές», αλλά και «διανοούμενοι», «επιχειρηματίες», «δημοσιογράφοι», «καθηγητές».

Οι περισσότεροι άλλα δήλωναν κι άλλα ήταν. Φτάσαμε ως εδώ.

Και τώρα όλοι αυτοί συγκροτούν εν όψει της 17ης Ιουνίου ένα ενιαίο κόμμα: το κόμμα των υβριστών του Τσίπρα. Κατάφεραν με το ασύλληπτο μέγεθος της αναίδειάς τους να συγκαλύψουν και τις υπαρκτές –συχνά μεγάλες– αντιφάσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν έχουν και συναίσθηση ότι όσο βρίζουν τόσο προκαλούν. Στις 17 Ιουνίου, θα καταλάβουν. Τότε θα εισπράξουν και τα επίχειρα… Ποιος ξέρει; Ίσως να μάθουν και ελληνικά.


Σχολιάστε εδώ