Έριξε λευκή πετσέτα ο Χριστόφιας

Γι’ αυτό, διευκρίνισε, δεν θα διεκδικήσει την προεδρία. Είπε, όμως, ότι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της ζωής του να αγωνίζεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, μιας πατρίδας όπου μπορούν να ζήσουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Οι «ατυχίες» και η οικονομία

Για τη δική του διακυβέρνηση τόνισε ότι σημειώθηκαν τα πιο άτυχα γεγονότα από το 1974, και ειδικότερα η οικονομική κρίση, που ήταν -όπως τόνισε- ένας εξωγενής παράγοντας που προκάλεσε προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, τα οποία επιδεινώθηκαν με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και τώρα με το «κούρεμα», που μεταφράζεται σε 600 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και άλλα 2,5 δισ. για τη Λαϊκή. Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει αύξηση του δημόσιου χρέους μέχρι το 2013 της τάξεως του 78% του ΑΕΠ, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από 6,3% με 6,7% που είναι σήμερα σε 2,5% μέχρι το 2013. Το 2012 αναμένεται να μειωθεί στο 3,4%, κάτι που σημαίνει τη λήψη νέων μέτρων, τα οποία αρχίζει να συζητάει το υπουργείο Οικονομικών. Εκτιμάται ακόμη ότι η ανάπτυξη το 2012 θα έχει αρνητικό πρόσημο της τάξεως του 0,8% επί του ΑΕΠ.

Η καθίζηση της δημοτικότητας του Προέδρου

Η πραγματικότητα για τη μη υποψηφιότητα Χριστόφια είναι ότι η δημοτικότητά του είναι μειωμένη και δεν συγκεντρώνει πλέον τη στήριξη ούτε των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων. Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας «Η Σημερινή» και του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα, πρώτος έρχεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστά περί το 34% και πάνω, ενώ στα διάφορα σενάρια δεύτερος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος, με ποσοστό περί το 19%. Το ίδιο περίπου ή και χαμηλότερο ποσοστό συγκεντρώνουν στα διάφορα σενάρια ο Δ. Χριστόφιας και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άν. Κυπριανού. (Σημειώνεται ότι, όταν αναλάμβανε την προεδρία ο κ. Χριστόφιας, η δημοτικότητά του ήταν ιδιαίτερα υψηλή και το ΑΚΕΛ ένα κόμμα της τάξεως του 30%.)

Διάγγελμα αποτυχίας

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σχολιάζοντας το διάγγελμα Χριστόφια σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: «Η απόφαση του κ. Χριστόφια να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή αποτελεί επιβεβαίωση της αποτυχίας της πολιτικής του ΑΚΕΛ. Πρόκειται για μια πολιτική που οδηγεί σε άνευ προηγουμένου αδιέξοδα». Η «περιθωριοποίηση» του Προέδρου Χριστόφια, τονίζεται στην ανακοίνωση, εντάσσεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο μιας «απεγνωσμένης» προσπάθειας του ΑΚΕΛ να παραμείνει στην εξουσία.

«Φλερτ» με την εξουσία

Το ΔΗΚΟ, από την πλευρά του, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ εφόσον εκπληρώθηκε ο κύριος όρος του, δηλαδή να μην είναι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κοινός υποψήφιος. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζεται: «Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι μήνες που ακολουθούν να αποτελέσουν παραγωγική περίοδο επιτάχυνσης και οριστικοποίησης των προγραμματικών συγκλίσεων που θα επιτρέψουν στον κυπριακό λαό να πορευθεί προς τις εκλογές του 2013».

Από την πλευρά τους, ΕΔΕΚ και Ευρωπαϊκό Κόμμα υποστηρίζουν ότι αυτό το οποίο προέχει είναι να καταλήξει ο ενδιάμεσος χώρος σε κοινό υποψήφιο. Το ΔΗΚΟ έχει συνυπογράψει και έχει επιβάλει στην ουσία την κοινή διακήρυξη του ενδιάμεσου χώρου περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά από την άλλη έχει ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία με το ΑΚΕΛ, με τη λογική της διευρυμένης συμμαχίας.


Σχολιάστε εδώ