Ένας Μπακογιάννης στο μετερίζι της Κεντροδεξιάς…

Με τη δημιουργία ενός Μετώπου της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που θα συνθέτει και δεν θα λειτουργεί με αποκλεισμούς και «εγωισμούς» –όπως χαρακτηριστικά λέει άνθρωπος που γνωρίζει καλά το πλαίσιο της επανένωσης–, θα μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στη νέα μεταπολίτευση.

Οι μνήμες ξυπνούν στην Κεντροδεξιά και στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη κάποιοι θυμούνται τον πατέρα του να πρωταγωνιστεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματός του και του (τότε) Συνασπισμού για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης (δήμαρχος Καρπενησίου σήμερα) και ο Γιάννης Μιχελάκης έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες ως «ειδικοί διαμεσολαβητές».

Δεν πρόκειται για επιστροφή αλλά για συμπόρευση δυνάμεων και όχι προσώπων, επιμένουν στελέχη της ΔΗΣΥ που γνωρίζουν το πλαίσιο. Οι διαδικασίες επανασύνδεσης, αν και κινήθηκαν πολύ γρήγορα, έγιναν με άκρα μυστικότητα και χωρίς πολλές διαρροές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη έχουν επικοινωνήσει περισσότερες από μία φορές, ενδεικτικό του κλίματος αλλά και του ότι έχει σπάσει για τα καλά ο πάγος στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αντιδράσεις

Η συμπόρευση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Αντ. Σαμαρά αναδιατάσσει τις ισορροπίες στην ευρύτερη Κεντροδεξιά, αφού δημιουργεί ένα μέτωπο, μια νέα κεντροδεξιά συμμαχία, που θα οδηγήσει στην αναγέννηση και στην ανανέωση της φιλελεύθερης παράταξης, σφυρηλατώντας την ενότητα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αρχών και θέσεων.

«Είναι κινήσεις πανικού», σχολίασε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της ΝΔ όταν πληροφορήθηκε την πρωτοβουλία Σαμαρά. Πολλά στελέχη και βουλευτές άρχισαν να λένε: «Θα αφαιρέσει και δεν θα προσθέσει η επιστροφή μνημονιακών δυνάμεων».

Ένταση υπάρχει και σε βουλευτές που βλέπουν να χάνουν τη σειρά τους στις λίστες από τους νεοεισερχόμενους που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια σε εκλόγιμες θέσεις. Δεν λείπουν και τα πικρόχολα σχόλια, όπως: «Επαναφέρει την Ντόρα ως βασικό παίκτη στη σκακιέρα της Κεντροδεξιάς» ή «Την επομένη των εκλογών αυτοί θα τον αμφισβητήσουν».

«Αυτήν τη στιγμή αυτά είναι τόσο πεζά… Προέχει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό και το προσωπικό», απαντάει ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με συνομιλητές του.

Ν. Παναγιωτόπουλος


Σχολιάστε εδώ