XΡΗΜΑτιστήριο

Μα καλά, τι περίμεναν; Είναι δυνατόν το θύμα βιασμού να συναινεί μονίμως στον βιασμό του; Δεν γνώριζαν ότι όσες κυβερνήσεις έφεραν το ΔΝΤ και εφάρμοσαν μέτρα σκληρής λιτότητας εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τους λαούς; Μέχρι και ο τεχνοκράτης επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Charles Dallara, δήλωσε το αυτονόητο: «Δεν με εξέπληξε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Είναι λογικό οι Έλληνες να ακολουθούν νέα κατεύθυνση για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους…».

***

Πράσινη ενέργεια… Μόδα ήταν που πάει, πέρασε, μαζί με τον εφευρέτη της ΓΑΠ! Αλήθεια, γιατί ένας ισχυρός όμιλος, όπως ο Ελλάκτωρ, αναζητά αγοραστή για τις δραστηριότητες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

***

> Αλλιώς πώς; Εάν οι πλεονασματικές χώρες του ισχυρού Βορρά δεν μειώσουν τους φόρους τους και δεν αυξήσουν τους μισθούς τους, επενδύοντας και εισάγοντας παράλληλα προϊόντα από τις ελλειμματικές του Νότου, δεν πρόκειται να υπάρξει αρμονική ανάπτυξη των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

> Γιατί τέτοια πρεμούρα με την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών; Με δεδομένη την αποχή των μικροεπενδυτών, οι μεγάλοι παίκτες (θεσμικοί, fund, επενδυτικές τράπεζες, τμήματα private banking κ.λπ.) θα μπορούσαν κάλλιστα να κερδοσκοπήσουν παίρνοντας short θέσεις σε μετοχές, παράγωγα και λοιπά σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα… Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για όσους το πιστεύουν.

> Οι Κύπριοι μας ανοίγουν τα μάτια σχετικά με τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει μια κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Ελπίζουμε να μην τα κρατήσουμε κλειστά προς τέρψιν αλλότριων συμφερόντων! Δεν αρκεί λοιπόν ο ρόλος της στην εμπορία του προϊόντος, αλλά θα πρέπει να συμμετέχει και στις νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν προς εκμετάλλευση.

> Και τώρα τι; Τα απόνερα της εκλογικής συντριβής του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πνίξουν και κάποιους τραπεζίτες, που είχαν δώσει δάνεια με εγγύηση τις προεξοφλήσεις της κρατικής του επιχορήγησης, καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες απέναντι στα συμφέροντα των μετόχων τους.

> Πιστωτικό γεγονός, στάση πληρωμών ή χρονική παράταση; Με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες, η απάντηση θα δοθεί στις 15 Μαΐου, οπότε και λήγει το ομόλογο αγγλικού δικαίου ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ.

> Ο σώζων εαυτόν σωθήτω! Εν όψει των αλλαγών στις διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών, έχουν βγει ήδη τα μαχαίρια μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών τους, κυρίως μέσω διαρροών ανώνυμων κύκλων που εκθειάζουν τα προσόντα τους έναντι των ανταγωνιστών τους;

> Βρήκαμε παπά… να θάψουμε πέντ’-έξι! Να μας κατηγορούν οι κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Cyprus Popular κ.λπ.) ότι κινδυνεύουν λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος να το καταλάβουμε, να μας επικρίνουν όμως και οι γαλλικές (Societe Generale και Credit Agricole), μάλλον πάει πολύ.

> Στοχεύοντας στην πληρωμή λιγότερων φόρων; Με αφορμή τις κοινές επενδυτικές μερίδες που δημιούργησαν τα παιδιά του αναπληρωτή αντιπροέδρου της Jumbo, στα οποία ο τελευταίος εισέφερε μετοχές της εισηγμένης, αναρωτιόμαστε πόσα παραπάνω χρήματα θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία αν αντί αυτής της διαδικασίας ακολουθούνταν εκείνη της γονικής παροχής ή της κληρονομικής μεταβίβασης…

> Ποιος είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος που θα έχει να λαβαίνει αν κάτι πάει στραβά; Αληθεύει ότι η εταιρεία Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ, κατά την πρόσφατη τροποποίηση των όρων σε δύο εκ των ομολογιακών της δανείων με τις τράπεζες, έβαλε ως εγγραφή προσημείωσης το ίδιο ακίνητο;

> Πώς αλλιώς θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι; Ιδιαίτερα εύστοχη έκρινε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την πρόταση του κ. Τσίπρα για δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της BlackRock, αφού με τον τρόπο αυτό θα φανεί ότι το πρόβλημα της κρατικής τράπεζας οφείλεται αποκλειστικά στο PSI, όταν των περισσότερων ιδιωτικών οφείλεται στην κατασπατάληση των πόρων από τους μετόχους.

> Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο! Με αφορμή τον προγραμματισμό του προέδρου του ΧΑ Σωκράτη Λαζαρίδη να συμμετάσχει στις παρουσιάσεις της περιουσίας του Δημοσίου σε εκπροσώπους ρωσικών και κινεζικών κεφαλαίων, αναρωτιόμαστε αν θεωρεί τόσο βέβαιη την παραμονή στη θέση του, καθώς -ως είθισται- αυτή χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε νέου ΥΠΟΙΟ.

> Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα πάντα πωλούνται όπως όπως και όσο όσο, στη γείτονα Βουλγαρία οι χαμηλές τιμές προσφοράς αποτελούν λόγο αναστολής της διαδικασίας πώλησης μιας εταιρείας! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση της τηλεπικοινωνιακής Bulgarian Telecommunications Company – BTC.

> Τα φιλέτα των φιλέτων αναμένεται να φύγουν πρώτα! Τι κι αν υπό αυτές τις συνθήκες κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις και να ενισχύσει τα μεγέθη της, εντούτοις η Εταιρεία Παροχής Αερίου σε Αττική βαίνει κανονικά και με τον νόμο προς ρευστοποίηση.

> Γιατί επέλεξαν την εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή; Τι είδους πλεονεκτήματα εμπεριείχαν οι όροι των συμβολαίων; Ήθελαν κάτι να κρύψουν; Οι ερωτήσεις μας αφορούν τα πακέτα του προέδρου και αντιπροέδρου του ΔΣ της Creta Farm.

> Με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν, ξεχάσαμε τις επιχειρηματικές! Μετά και την παράταση της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων έως τις 21 Μαΐου, υπάρχει άραγε εικόνα για το πώς πηγαίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Probank;

> Και μετά απορούμε γιατί μειώνονται οι καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες! Άλλο ένα προϊόν Εγγυημένου Κεφαλαίου στη λήξη λανσάρει στην αγορά η HSBC, επενδύοντας σε αγορές της Ασίας και προσφέροντας μέγιστη δυνατή μεικτή συνολική απόδοση έως 50%.

> Δεν φτάνει που τα περίφημα Εγγυητικά Κεφάλαια έχουν πλαφόν στις αποζημιώσεις τους, ανεξαρτήτως απολεσθέντος ποσού, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν σκέψεις και για προσωρινό «κούρεμα» στην αποπληρωμή τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ζωής, το οποίο κατέβαλε στους ασφαλισμένους της VDV Leben έως 7.000 ευρώ, έναντι των συνολικών απαιτήσεων που προκύπτουν ανά συμβόλαιο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα… έχει ο Θεός, καθώς θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

> Ελλιπής η ενημέρωση! Μπορεί η Μπάμπης Βωβός να γνωστοποίησε ότι η Media Markt (που κατήγγειλε τη σύμβαση μίσθωσης καταστήματος) της κατέβαλε ως αποζημίωση ποσό ύψους 2.150.000 ευρώ, ωστόσο δεν ενημέρωσε σχετικά με τα διαφυγόντα έσοδα από αυτήν την εξέλιξη.

> Άντε και να δεχτούμε ότι οι παρεμβάσεις των αλλοδαπών αναλυτών των ξένων οίκων στα εγχώρια δρώμενα είναι αποτέλεσμα των ανθελληνικών φρονημάτων των αφεντικών τους, οι αντίστοιχες όμως των ντόπιων συναδέλφων τους τι είδους συμφέροντα εξυπηρετούν; Αλήθεια, κ. Βαμβακίδη της Bank of America, ποιος σας έχρισε ψευδοπροφήτη, προπαγανδιστή και τρομολάγνο για το αποτέλεσμα των εκλογών;

> Κάντε το όπως η Alpha bank! Αυτή είναι η προτροπή μας προς τις διοικήσεις των υπόλοιπων τραπεζών, που έχουν κολλήσει στο αποτέλεσμα των εκλογών, όταν εκείνη προχωρά στην υλοποίηση των στόχων της, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Σε αυτήν τη φάση επαναγόρασε υβριδικά και ομολογιακά δάνεια, ενισχύοντας το core tier 1 κατά 333 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,74% επί των βασικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

> Μιας και μέχρι σήμερα δυσκολεύονται να μετατρέψουν τις γειτονιές σε παραδείσους του τζόγου, με φρουτάκια και κάθε είδους τυχερά παιχνίδια, είπαν να άρουν τους περιορισμούς για τη λειτουργία καζίνων επί πλοίων σημαίας Ε/Γ διεθνών πλόων! Με σύμμαχο την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχουν πλέον την καλή μαρτυρία για να αλώσουν πρώτα τη θάλασσα και στη συνέχεια την ξηρά.

> Τσάμπα μαγκιές, αφού πρόκειται για τις τσέπες του ίδιου παντελονιού! Από τη στιγμή που τα 4,2 δισ. ευρώ (έναντι 5,2 που προβλέπονταν αρχικά) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, δηλαδή των δανειστών μας, χωρίς σεντ εξ αυτών να πάει για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του κράτους, γιατί οι εταίροι μας απειλούσαν έως την ύστατη ώρα με τη μη εκταμίευσή τους;

> Μας χάριζαν έναν γάιδαρο και εμείς τον κοιτάγαμε στα δόντια! Αυτή η παροιμία ταιριάζει γάντι στη χρηματοδότηση της αγοράς με κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς τα περισσότερα από τα έργα είτε βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο είτε στο πορτοκαλί, επιτείνοντας έτσι την ασφυξία των επιχειρήσεων και την ύφεση.

***

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ότι είναι απαράδεκτη η εξαίρεση των κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεθόδευε στην καλύτερη τη μερική πώλησή τους και στη χειρότερη τη διάσπαση – διάλυση – ρευστοποίησή τους! Γιατί το υπουργείο Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη των υπ. Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Εργασίας και Πολιτισμού, εξουσιοδότησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας να ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την ιδιότητά του ως κυρίου των μετοχών της ATEbank;

***
Εσείς τι λέτε; Εμείς, πάντως, δεν νομίζουμε! Θα επιτρέψει, άραγε, το κλειστό club των μεγάλων τραπεζών, που έχει πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας, να ταπεινωθεί από ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα, όπως η Attica bank, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει ανάγκη να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

***

Έπεσαν οι μάσκες, ξεκαθάρισαν οι ρόλοι! Κομισιόν και ΕΚΤ, δύο εκ των μελών της «τρόικας», δεν άφησαν ακάλυπτο τον δικό τους άνθρωπο, αυτόν δηλαδή που είχαν βάλει για να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο, τον εφαρμοστικό και το PSI. Με Προεδρικό Διάταγμα, παρακαλώ, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, τοποθέτησαν τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπάλληλο της Κομισιόν και νυν πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΟ κ. Ζανιά στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, που αποφασίζει επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών. Αιδώς!

***

Αντί να αρχίσει να πακετάρει τα πράγματά του, ετοιμάζει ταξιδάκι, με χρήματα της υπηρεσίας του! Ποιος από τους προέδρους ανεξάρτητης αρχής έκλεισε προεκλογικά αεροπορικό εισιτήριο, ξενοδοχείο και θέση σε συνέδριο που θα γίνει μετεκλογικά, όταν ο ίδιος και η κομπανία του θα αποτελούν πλέον παρελθόν;

***


Σχολιάστε εδώ