MUSIC+MEDIA

// Η χώρα και η δισκογραφία πορεύονται στον ρυθμό της οικονομικής κρίσης και της αστάθειας που δημιουργεί το εκλογικό κλίμα.

// Πέρα από αυτά, ένα σημαντικό δεδομένο απασχολεί τη δισκογραφία –ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης Universal και EMI–, το οποίο εξετάζεται στην παρούσα φάση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

// Λανθασμένα, κάποιοι επισημαίνουν ότι η πιθανή «δεσπόζουσα θέση» μιας συγχωνευμένης Universal – EMI στην Ελλάδα δεν θα ήταν επιτρεπτή από την τοπική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

// Ο λόγος έχει να κάνει με τα σημερινά μεγέθη του κλάδου της δισκογραφίας στη χώρα, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού ρυθμίζει αγορές στις οποίες το ετήσιο μέγεθος ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ.

// Με αυστηρά δισκογραφικούς όρους, η συνολική αγορά της δισκογραφίας στην Ελλάδα με δυσκολία φτάνει τα 3/4 του ποσού αυτού.

// Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να μη λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι είναι πολύ πιθανό αρκετοί καλλιτέχνες της Minos – EMI να μη θελήσουν να βρεθούν αυτόματα κάτω από τη μεγαλύτερη ομπρέλα.

// Τι νομικά περιθώρια έχουν να αντιδράσουν δεν είναι γνωστό, όμως με τη σημερινή οικονομική κατάσταση δεν θα ήταν λογικό κάποιος να θέλει από μόνος του να φύγει από τη μεγαλύτερη δισκογραφική που θα υπάρχει.

// Αντίθετα, η διοίκηση της επόμενης μέρας θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, καθώς είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστεί να περιορίσει τον αριθμό των καλλιτεχνών και των κυκλοφοριών της, ώστε να ανταποκριθεί στα δεδομένα της εποχής.

// Αυτό που προκαλεί, πάντως, αρκετή εντύπωση είναι ότι υπάρχει πολλή κινητικότητα και στις δύο εταιρείες, όχι απλώς σε σχέση με τις τωρινές τους κυκλοφορίες αλλά και σε επίπεδο στελέχωσης: Και οι δύο εταιρείες ψάχνουν με εντατικούς ρυθμούς στελέχη από όλη την αγορά.

// Αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς είναι όχι μόνο λογικό αλλά και δεδομένο ότι το συγχωνευμένο σχήμα θα έχει στόχο και τη μείωση του κόστους από τις περικοπές προσωπικού.

// Δύο εκδοχές υπάρχουν που εξηγούν, λοιπόν, αυτό το οποίο συμβαίνει… Είτε οι σημερινές διοικήσεις είναι απολύτως σίγουρες ότι θα απορριφθεί η συγχώνευση και ως εκ τούτου η καθεμία οχυρώνεται ώστε να μπορεί καλύτερα οργανωμένη να συνεχίσει να λειτουργεί πιο επιθετικά.

// Είτε τελικά οι σημερινές διοικήσεις είναι απολύτως σίγουρες ότι θα εγκριθεί η συγχώνευση, αλλά ταυτοχρόνως και οι δύο νιώθουν (η κάθε διοίκηση για τον εαυτό της) ότι αυτές τελικά θα παραμείνουν ως διοίκηση του συγχωνευμένου σχήματος.

// Αυτές οι εξελίξεις, όμως, είχαν αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες στελεχών από την πλευρά Sony και Warner, οι οποίες οδηγούν στην επαναφορά του Θάνου Καραγρηγόρη στα δισκογραφικά δεδομένα!

Από την προηγούμενη εβδομάδα ο Θ. Καραγρηγόρης, κατόπιν συμφωνίας με την Ε. Φωσκόλου, ανέλαβε το τμήμα Compilation και New Projects της Sony Music.


Σχολιάστε εδώ