ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Όλες οι εξελίξεις παραπέμπουν σε ένα αγωνιώδες σκηνικό, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά, κρέμονται από μια κλωστή. Απ’ το να πάμε σε νέες εκλογές μέσα στον Ιούνη (αυτήν τη στιγμή φαίνεται το πιθανότερο σενάριο) μέχρι το να βρεθεί, έστω την ύστατη ώρα, μια κάποια κυβερνητική λύση, έστω και μεταβατική ή περιορισμένου χρόνου και σκοπού.

Με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι χτες, το πιθανότερο σενάριο (επαναλαμβάνουμε) είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Ιούνη (10 ή 17 του μήνα), δεδομένου ότι:

• Ναι μεν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφωνούν σε μια κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση του Μνημονίου ή απαγκίστρωση απ’ αυτό, αλλά η συγκρότησή της σκοντάφτει στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί σε μια τέτοια κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι επί της ουσίας θα είναι μια μεταλλαγμένη κυβέρνηση Μνημονίου, κόντρα στην απόφαση του ελληνικού λαού στις 6 Μάη.

• Έτσι κανένα απ’ τα τρία κόμματα που επί της αρχής συμφωνούν δεν δείχνει τη διάθεση να προχωρήσει στη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο κενό η συγκρότησή της. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι όλοι βλέπουν πως σε μια τέτοια περίπτωση (συγκρότησης μιας κυβέρνησης υποστηριζόμενης από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα βγει μεγάλος κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ βασικά, αλλά και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ). Και αυτό είναι ένας πολιτικός εφιάλτης γι’ αυτούς.

• Βέβαια ο αδύναμος κρίκος σε αυτήν τη σοβαρή εμπλοκή είναι η ΔΗΜΑΡ. Και τούτο επειδή υπό προϋποθέσεις και κάτω απ’ την πίεση των εξελίξεων, αλλά και λόγω του φόβου για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ίσως θα δέχονταν να γίνει μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη απ’ τα τρία κόμματα που συμφωνούν, έστω και χωρίς τη συμμετοχή τού ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κάτι τέτοιο αρνείται κατηγορηματικά ο Φ. Κουβέλης, για ευνόητους λόγους…

Έτσι διαμορφωνόταν το κλίμα μετά και την κατάθεση της εντολής απ’ τον Β. Βενιζέλο.

Με αποτέλεσμα να είναι τα πάντα στον αέρα και να επικρέμαται το σενάριο των νέων εκλογών.

«Πρέσινγκ» και εκβιασμοί σε Τσίπρα!

Επομένως είναι φανερό ότι το κλειδί των περαιτέρω εξελίξεων θα είναι το τι θα κάνει τελικά ο Αλ. Τσίπρας.

ΑΝ επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση «δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση αναπαραγωγής του Μνημονίου», τότε θα είναι πολύ δύσκολο σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουν σε μια τέτοια κυβέρνηση.

ΑΝ στο τέλος βάλει νερό στο κρασί του και ενταχθεί, με οποιονδήποτε τρόπο (έστω και με ψήφο ανοχής) στη λογική μιας τέτοιας κυβέρνησης, τότε οι εξελίξεις διευκολύνονται και οι εκλογές απομακρύνονται, για την ώρα τουλάχιστον.

Όπως προαναφέραμε, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζει να κατατίθεται το ΟΧΙ σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι βρίσκεται σε εργώδη εξέλιξη ένα μπαράζ πιέσεων και εκβιασμών προς ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, προκειμένου τελικά να ενδώσουν.

Αυτοί οι εκβιασμοί προέρχονται:

– Απ’ το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο την περασμένη Κυριακή υπέστη μια δεινή ήττα, αλλά δεν εννοεί να παραδώσει τα όπλα. Αντιστέκεται και επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί.

– Απ’ την «τρόικα», που χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που διαθέτει. Από απειλές για τη μη καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου, μέχρι και τον εκβιασμό για την αποπομπή της Ελλάδας απ’ το ευρώ!

– Από τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και άλλα εγχώρια και διεθνή κέντρα, για τα οποία είναι εφιάλτης μια νέα εκλογική αναμέτρηση τον επόμενο μήνα, που διαβλέπουν ότι θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αντίθετα μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, που τον βλέπουν ακόμα και στην πρώτη θέση!

Όλα αυτά τα κέντρα εναγωνίως και πιέζουν και εκβιάζουν, προς πάσα κατεύθυνση!

– Απ’ τον θηριώδη, διαπλεκόμενο μηχανισμό προπαγάνδας των ΜΜΕ, εγχώριων και διεθνών, που επίσης απειλούν και εκβιάζουν. Έχουν ήδη ξεκινήσει μια χονδροειδή προπαγάνδα κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, που τους εμφανίζουν σαν τους εν δυνάμει καταστροφείς της χώρας, αναπαράγοντας τα προπαγανδιστικά όπλα που χρησιμοποίησαν προεκλογικά Βενιζέλος και Σαμαράς, όταν χαρακτήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν το κόμμα της δραχμής και τον Τσίπρα τον εμφάνιζαν σαν ανεύθυνο που θα μας οδηγήσει σε… αλβανοποίηση! Σε αυτήν την προπαγάνδα πρωταγωνιστούν τα γνωστά μεγάλα κανάλια της διαπλοκής και οι εφημερίδες γνωστών συγκροτημάτων…

Και είναι σαφές ότι αν οι εκλογές καταστούν αναπόφευκτες, αυτή θα είναι συνολικά η στρατηγική τους, σε μια προσπάθεια να μην έχουν άλλες, ακόμα πιο δραματικές και οδυνηρές γι’ αυτούς, ανατροπές. Έτσι θα αντιμετωπίσουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ!

Τους έχουν τρομάξει οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταγγελία του Μνημονίου, για την κατάργηση επαχθέστατων όρων του, για την εθνικοποίηση των τραπεζών, για τη μη ιδιωτικοποίηση οργανισμών και υπηρεσιών.

Δεν θέλουν καν να διανοούνται πως έπειτα από νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, άρα ο κεντρικός μοχλός εξελίξεων. Και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να το αποφύγουν.

Συνεπώς με κάθε μέσο θέλουν να μαντρώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση.

Έτσι και την αποφυγή των εκλογών θα πετύχουν, αλλά και την ακύρωση ουσιαστικά του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμμετοχή τους σε μια τέτοια κυβέρνηση θα τους έδειχνε αναξιόπιστους σε σύγκριση με τα όσα προεκλογικά έλεγαν.

Αυτή η εξελισσόμενη επιχείρηση πολιτικής τρομοκρατίας έφτασε σε σημείο οριακής χυδαιότητας, με τον ανοιχτό εκβιασμό ακόμα και για αποπομπή της Ελλάδας απ’ το ευρώ!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», πολύ γνωστός κύπριος ευρωβουλευτής αποκάλυψε προχθές σε συνομιλητές του ότι έχουν αποφασίσει στις Βρυξέλλες να εξετάσουν τη δυνατότητα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και παράγοντες της ΕΕ τον ρώτησαν σε μια τέτοια εξέλιξη ποια θα είναι η θέση της Κύπρου.

Ενώ προκάλεσε ερωτήματα η αιφνίδια συνάντηση, την Παρασκευή, του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια. Βεβαίως προβλήθηκε ένα επιχείρημα που φαίνεται λογικό.

Ότι δηλαδή είχαν να συζητήσουν τρέχοντα σοβαρά ζητήματα (π.χ. τι θα γίνει με το ομόλογο που λήγει και είναι εκτός του PSI, η συμμετοχή της Ελλάδας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, προξένησε εντύπωση το αιφνίδιο αυτής της συνάντησης…

Είναι επίσης γεγονός, ότι για όλους τους προαναφερθέντες εκβιαστές, το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής ήταν ένα σοκ.

Δεν το περίμεναν.

Πίστευαν πως τα πράγματα ήταν ελεγχόμενα. Ότι ναι μεν θα ήσαν σε χαμηλά ποσοστά το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και η ΝΔ, αλλά έστω και «τραυματισμένοι» θα είχαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ότι θα ήταν πρώτο κόμμα η ΝΔ και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, οπότε θα ήταν ελεγχόμενες οι μετεκλογικές εξελίξεις…

Τώρα όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται το πόσα ήταν τα λάθη που έγιναν για το σύστημα εδώ και μήνες, αλλά και πρόσφατα.

Τώρα αναγνωρίζουν ως λάθος την επιλογή Παπαδήμου, αντί ενός πρωθυπουργού πολιτικού στελέχους. Ακόμα και την πραγματοποίηση των εκλογών τώρα βλέπουν σαν λάθος!

Πιέσεις και σε Κουβέλη…

Και μπορεί μεν πρωτίστως να εκβιάζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, αλλά οι πιέσεις και οι εκβιασμοί απ’ το ίδιο μαύρο μέτωπο ασκούνται και προς άλλες κατευθύνσεις.

Αποδέκτης τους, όπως γνωρίζουμε, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.

Οι πιέσεις προς αυτόν έχουν στόχο τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση των «τριών», ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να σχηματιστεί οπωσδήποτε κυβέρνηση και να αποφευχθούν πάση θυσία οι νέες εκλογές.

Θεωρείται δηλαδή βέβαιο ότι, παρά τα όσα λένε τώρα δημόσια, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα δεχτούν τελικά να φτιάξουν ή να στηρίξουν μια κυβέρνηση και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και επιθυμούν να εντάξουν σε αυτήν τη λογική και τη ΔΗΜΑΡ.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν λάβει μια τέτοια συναίνεση…

Αλλά οι πιέσεις και οι εκβιασμοί συνεχίζονταν…

Μάλιστα ορισμένα κέντρα επένδυαν και στην ύπαρξη δύο τάσεων στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων.

Η μία τάση (Πανούσης, Βουδούρης κ.ά.) είναι στη γραμμή που ξέρουμε. Δηλαδή μη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, εφόσον δεν διασφαλιστεί η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη τάση (Ψαριανός, Ρεπούση κ.ά.) που τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητα απ’ τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», τις τελευταίες κυριολεκτικά ώρες «ζυμωνόταν» και ένα άλλο, ενδιάμεσο σενάριο:

• Να στηρίξουν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων για ένα χρονικό διάστημα και η ΔΗΜΑΡ να δώσει ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση…

Σε τι ελπίζουν…

Πάντως, σε κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι έστω την ύστατη ώρα μπορεί να βρεθεί μια λύση, έστω περιορισμένου χρονικού διαστήματος.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος για την Ελλάδα, που βρίσκεται σε πολλούς κινδύνους, και κυρίως το υπογράμμιζαν αυτό για το διάστημα μέχρι τον Οκτώβρη.

Απομένει αυτό να αποδειχτεί αύριο, οπότε και θα συσκεφθούν οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μια απ’ τις κρισιμότερες διαδικασίες των τελευταίων δεκαετιών, όπως έχουν εξελιχθεί οι μετεκλογικές διεργασίες.

Εδώ ο ρόλος του Κάρ. Παπούλια δεν είναι αποκλειστικά «ουδέτερος», με την παραδοσιακή έννοια του όρου.

Μπορεί ο Πρόεδρος να «πιέσει» -διακριτικά βέβαια- προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας -έστω πρόσκαιρης- λύσης, εφόσον το θέλει, να μην οδηγηθούν δηλαδή οι εξελίξεις σε πρόωρες νέες εκλογές μέσα στον Ιούνη.

Δεν αποκλείεται η διαδικασία αυτή να μη διαρκέσει μόνο για μια μέρα. Ίσως να συνεχιστεί και την επομένη, εφόσον διαπιστωθεί η έστω ισχνή δυνατότητα να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση, έστω μόνο απ’ τα τρία κόμματα ή με στήριξη των δύο και ανοχή του τρίτου ή κάποια άλλη λύση…

Είναι βέβαια πιθανό να συνεχιστεί με τη συμμετοχή μόνο όσων θεωρητικά είναι δυνατό να συναινέσουν. Δεν αποκλείεται δηλαδή το ΚΚΕ να αποχωρήσει (εφόσον λάβει μέρος στην αρχή τουλάχιστον η Αλ. Παπαρήγα) ή και ο ΣΥΡΙΖΑ…


Σχολιάστε εδώ