«Φέουδό» της έχει κάνει τον χώρο της Υγείας εταιρεία μεταφοράς μολυσματικών αποβλήτων

Την καταγγελία αυτή έκανε πριν περίπου 20 μέρες στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή ένας απλός πολίτης, υπάλληλος σε εταιρεία του χώρου (δηλαδή των μεταφορών μολυσματικών αποβλήτων) για λίγο χρονικό διάστημα, ο οποίος είδε αυτά που γίνονται και ανησύχησε γιατί δεν έχει… ανησυχήσει κανένας αρμόδιος!

Πρόκειται για την εταιρεία STERIMED ΑΕ που μέχρι πρότινος λεγόταν STERIMED ΕΠΕ, αλλά άλλαξε την επωνυμία της, σύμφωνα με την καταγγελία, επειδή καταδικάστηκε για μόλυνση του περιβάλλοντος που προκάλεσε το εργοστάσιό της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα επίσης με πορίσματα επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που αναφέρονταν στη δραστηριοποίηση της εταιρείας το 2010 στο Νοσοκομείο «Αττικόν», αναφέρονται οι εξής παρανομίες:

Α) Η εταιρεία είχε μετατρέψει τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου σε χώρο μεταφόρτωσης αποβλήτων άλλων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, με τα οποία συνεργαζόταν παράνομα, χωρίς να έχει άδεια και χωρίς να προβλέπεται να μπορεί να εκδοθεί τέτοια άδεια.

Β) Έπαιρνε τα απόβλητα του νοσοκομείου χωρίς σύμβαση από το 2008.

Γ) Χρέωνε περισσότερα κιλά στο «Αττικόν» αφού ξαναζύγιζε τα απόβλητα που έπαιρνε από άλλα νοσοκομεία («Ευαγγελισμό», «Λαϊκό», «Ωνάσειο») σαν να ήταν απόβλητα του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Δ) Έπλενε παράνομα τους μολυσμένους κάδους της στον χώρο του νοσοκομείου, όπου περπατούσαν απλοί πολίτες και οι οποίοι πατώντας στα μολυσμένα νερά από το πλύσιμο μετέφεραν τα μικρόβια όχι μόνο μέσα στο νοσοκομείο, αλλά και στα σπίτια τους.

Ε) Διαπιστώθηκε ότι τα φορτηγά που βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου εκείνη την ημέρα και την ίδια ώρα φαινόταν ότι έκαναν αποκομιδή σε άλλα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας ταυτοχρόνως. Δηλαδή η εταιρεία με τις ίδιες πινακίδες διακινούσε φορτηγά ταυτοχρόνως στην Αττική και στη Βόρειο Ελλάδα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία δεν πλήρωνε τα τέλη κυκλοφορίας τα σήματα ADR, ATP, διέπραττε ασφαλιστική απάτη, ενώ τα φορτηγά που δεν διέθεταν νομίμως τα ADR και ΑΤΡ δεν είχαν υποστεί έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές για την ασφάλειά τους. Αυτό μπορεί να υποκρύπτει και την ακαταλληλότητα των φορτηγών και των ψυγείων τους, που πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να περάσουν τους ελέγχους.

Όπως αναφέρει ο καταγγέλλων στο πόρισμα συγκεκριμένης επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία για την εν λόγω εταιρεία, αλλά το πόρισμα αυτό κρατείται… ως επτασφράγιστο μυστικό και δεν έχει προωθηθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Επειδή η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και ο καταγγέλλων έχει καταθέσει όλα τα στοιχεία του στον κ. Ρακιντζή, θεωρούμε ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει στη διερεύνησή τους, γιατί κάτι τέτοια φαινόμενα και κάτι τέτοιες πρακτικές μάς έφεραν μέχρι εδώ. Οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για τη… διαιώνισή τους.

• Οι παρανομίες της εταιρείας αναφέρονται και σε απάντηση του ΥΠΕΚΑ σε σχετική ερώτηση που είχε υποβληθεί στη Βουλή από τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2010


Σχολιάστε εδώ