Τι θα προτείνει ο Σαμαράς στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

ΜΕ ανοιχτά χαρτιά και σαφείς στόχους θα προσέλθει στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντ. Σαμαράς: τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, απαράβατη προϋπόθεση την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και πρώτη προτεραιότητα την επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του Μνημονίου. Στη Λ. Συγγρού δεν περισσεύει η αισιοδοξία ως προς την έκβαση της σύσκεψης, καθώς, όπως σημειώνουν παράγοντες του κόμματος, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που «σπρώχνουν» προς την κατεύθυνση επανάληψης των εκλογών, προοπτική που -υποτίθεται- εξυπηρετεί τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους.

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τη λύση που θα προκύψει, όποια κι αν είναι αυτή. Αν, δηλαδή, θα επιτευχθεί μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή αν η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε νέες εκλογές. Κι αυτό, διότι κι οι δυο εκδοχές περιέχουν μεγάλα ρίσκα και εγκυμονούν κινδύνους. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη «λύση» μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. «Αριθμητικά βγαίνει, πολιτικά δεν βγαίνει», λένε χαρακτηριστικά. Με την προοπτική αυτή συμφωνεί με κρύα καρδιά ο Β. Βενιζέλος, αλλά διαφωνεί κατηγορηματικά ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Και οι τρεις πλευρές συγκλίνουν στο ότι μια τρικομματική κυβέρνηση δεν θα έχει την αναγκαία κοινωνική στήριξη, θα είναι βραχύβια, ενώ επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, θα επωφεληθεί από τη φθορά των άλλων και θα αυξήσει τα ποσοστά του.

Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούνται από παράγοντες εντός κι εκτός Ελλάδας είναι ασφυκτικές τα τελευταία 24ωρα, έτσι ώστε από ορισμένες πλευρές εκφράζονται ελπίδες ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, θα επιτευχθεί μια συμφωνία. «Ψάχνουμε λύση, θα στηρίξουμε την καλύτερη λύση», τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ κάνοντας ένα βήμα παραπάνω σημείωσε ότι η ΝΔ είναι διατεθειμένη να παράσχει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι οι προσπάθειές του ευθυγραμμίζονται στην ανάγκη να αποφευχθούν νέες εκλογές. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αποτρέψουμε, γιατί δεν θέλουμε ο λαϊκισμός να βλάψει άλλο τη χώρα», υπογράμμισε.

Είναι γεγονός ότι στη Λ. Συγγρού δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα της επανάληψης των εκλογών, καθώς εκτιμούν, κι όχι αβάσιμα, ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό, αν δεν καταστεί ακόμη πιο περίπλοκη σε σχέση με σήμερα. Κανένας και τίποτα δεν προεξοφλεί ότι αυτήν τη φορά με την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα λύσει τον γόρδιο δεσμό της ακυβερνησίας.

Στελέχη της ΝΔ παρατηρούν ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τις νέες εκλογές δεν επαρκεί για να αναστραφεί το αντιμνημονιακό κλίμα και να μειωθεί η απήχηση των κομμάτων που έχουν επενδύσει στην οργή της κοινωνίας. Δεν αποκλείουν, δε, ακόμη και το ενδεχόμενο να αναδειχτεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμη περισσότερο.

Ναι μεν δεν επιθυμούν νέες εκλογές, αλλά «ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», όπως είπε ο κ. Σαμαράς. «Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις τις εκλογές είναι να δείξεις ότι δεν τις φοβάσαι», πρόσθεσε. Προσδιόρισε μάλιστα με σαφήνεια το δίλημμα που θα κυριαρχήσει στις νέες εκλογές, λέγοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα «στο αντιευρωπαϊκό μέτωπο της Αριστεράς, που βγάζει την Ελλάδα από την Ευρώπη, τη θέλει ξέφραγο αμπέλι στους λαθρομετανάστες και της επιφυλάσσει μοίρα διεθνούς απομόνωσης» και «στο μεγάλο ευρωπαϊκό μέτωπο, που θέλει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη αλλά και παλεύει για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, με ισχυρές συμμαχίες και με μεγάλες πρωτοβουλίες προάσπισης των εθνικών συμφερόντων». Σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκλογές, στις νέες ο «πόλεμος» της ΝΔ θα είναι μονομέτωπος, αποκλειστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα. Θα επιχειρήσουν να του «φορτώσουν» αποκλειστικά την ευθύνη για την προσφυγή στις κάλπες και το πολιτικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα να αναδείξουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την πολιτική του. Ένα πρώτο δείγμα έδωσε ο κ. Σαμαράς μιλώντας την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσίπρας είναι κομμάτι του χθες, τελευταίο προπύργιο του χθες που αντιστέκεται, τώρα που κατέρρευσε το ΠΑΣΟΚ, ενώ τον κατηγόρησε για ανευθυνότητα και αλαζονεία. «Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Τσίπρας», σημείωσε, «σύντομα το όνομά του θα μπει στο μνημείο του λαϊκισμού, δίπλα στο όνομα του Γ. Παπανδρέου».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ